https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepe-se-prodava-biomleko-je-oproti-klasice-nejmene-drahe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlépe se prodává biomléko. Je oproti klasice nejméně drahé

16.9.2011 05:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Biomléko je oproti konvenčnímu ve srovnatelné kvalitě dražší jen o pár korun. Srovnávat mléko v bio kvalitě s "bílou vodou" za deset korun nelze.
Biomléko je oproti konvenčnímu ve srovnatelné kvalitě dražší jen o pár korun. Srovnávat mléko v bio kvalitě s "bílou vodou" za deset korun nelze.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Měsíc září je již několik let vyhlašován jako měsíc biopotravin. Je proto na místě se podívat, jak si výrobky z ekologického zemědělství stojí v konkurenci klasického zemědělství. Podle Agrární komory je jejich podíl na trhu velmi nízký – nedosahuje ani jednoho procenta. Pro lepší představu to znamená, že každý obyvatel za biopotraviny utratí asi 200 Kč ročně.
 

Biopotraviny už ale dávno přestaly být doménou malých specializovaných obchůdků a své hlavní odbytiště si našly v supermarketech. S označením „bio“ se dá koupit v podstatě jakákoliv potravina, tím nejběžnějším a nejčastěji nakupovaným biozbožím jsou ale mléčné produkty - mléko, sýry, jogurty. „Konkrétně si mléčné biovýrobky z celkového koláče prodaných biopotravin ukrajují plných dvacet procent,“ říká Tom Václavík z agentury Green Marketing, která český trh s biopotravinami dlouhodobě sleduje.

Biopotravin coby sortimentu si již před lety začaly všímat i prodejní řetězce. Dnes už některé z nich mají i své privátní značky pro biopotraviny. Například Billa prodává svou řadu nazvanou „Naše bio“. Podíl biopotravin se na celkovém prodeji potravin podílí v Bille jedním procentem.

Podle Pro-Bio ligy, propagátorů biopotravin, stojí za zájmem o biopotraviny i to, že cenový rozdíl mezi bio a konvenční potravinou není u některých potravin astronomický. Právě u nejčastěji kupovaných mléčných potravin činí rozdíl mezi biomlékem a kvalitním konvenčním mlékem třeba jen pět korun. Podobný cenový rozdíl je třeba i u kvalitních jogurtů a biojogurtů.

Některé biopotraviny jsou však i několikanásobně dražší než ty klasické. Příkladem mohou být biooleje, či biosušenky, které mohou být až třikrát dražší, nebo biomaso, které je oproti tomu z konvenčního chovu dražší dvakrát.

Důvodem vyšší ceny jsou přísnější nároky při výrobě potravin. Jak říká vedoucí obchodu a marketingu v Mlékárně Valašské Meziříčí Zdeněk Bukovjan, náklady na výrobu mléčných bioproduktů jsou asi o 40 % vyšší než v případě konvenčních výrobků. Suroviny v bio kvalitě jsou dražší, navíc je třeba postupovat při svozu mléka a samotné výrobě jinak než u klasiky.

I přes vyšší cenu se ale některým biozemědělcům a zpracovatelům daří. Jedním z nich je například Radek Laušman, majitel malé farmy Dražovice. Laušman, který před lety začínal své podnikání s třemi kozami, dnes vlastní stádo o sto kozách, přidal i osmdesátku ovcí. Zájem o jeho kozí biosýry stále roste, ale poptávku není úplně snadné uspokojit. „Než letos narozená kůzlátka začnou dojit, bude rok 2013,“ popisuje Laušman své možnosti reagovat na nové objednávky. Že zájem o biopotraviny stále trvá potvrzuje i Karel Šimko, který ve své Mlékárně Varnsdorf vyrábí na 21 variant sýrů a dalších mléčných biovýrobků.

Zájem o mléčné biovýrobky je takový, že se na pultech obchodů objevují biovýrobky dovážené jak ze sousedních zemí – ze Slovenska či Rakouska, tak i ze zemí vzdálenějších jako je Francie. Tom Václavík přitom říká, že kapacita domácích mlékáren není zdaleka vyčerpána. Jan Valeška z Pro-Bio ligy dodává, že mléčné biovýrobky jsou velkou příležitostí pro tuzemské ekozemědělce.

Zcela jiný pohled na věc má ale Zdeněk Bukovjan z Mlékárny Valašské Meziříčí. Podle něj nemůže být o nějakém velkém zájmu o mléčné biopotraviny řeč. Od začátku tzv. finanční krize prý firma zaznamenává pokles odbytu biovýrobků, zatímco zájem o výrobky z konvenčního mléka letos vzrostl.


reklama

 
Martin Singr, mmo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist