Biopotravinou roku je sýr z Ekofarmy Javorník, farem meziročně přibylo
Vyhlášení vítěze soutěže také zahájilo 18. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství". Nekula řekl, že v Česku stále přibývá farem, které se věnují ekologickému zemědělství. "V loňském roce bylo registrováno 4790 ekologických zemědělců, letos jich je již 5057," uvedl.
Doplnil, že každý Čech v průměru spotřebuje biopotraviny za zhruba 550 korun. České ekologické farmy podle Nekuly patří ke světové špičce. "Loni inspektoři uskutečnili na 7000 kontrol ekologické produkce a z toho dostalo ministerstvo pouze 60 podnětů k zahájení řízení o přestupku," dodal.
V soutěži získal ocenění pro nejlepší biovíno Tramín červený 2019 z vinařství Víno Marcičák. Jako nejlepší biopotravinu rostlinného původu porota vybrala Sunday Morning bylinný čaj od společnosti Native Way. Ocenění pro výrobky pro gastronomii dostal bio černý rybízový džem od společnosti Marmelády Šafránka. Cenu pro steaková biomasa získal hovězí Sirloin steak z farmy Mitrovský dvůr.
Kateřina Urbánková ze Svazu ekologických zemědělců Pro-bio řekla, že v ČR lze již v bio kvalitě sehnat víno, pivo, maso, ovoce, zeleninu či mléčné výrobky. Jako výzvu v oblasti biopotravin vidí například jejich zařazení do školního stravování.
Ekofarma Javorník získala ocenění pro nejlepší biopotravinu roku i loni se svým tvarohem. Hospodaří v CHKO Bílé Karpaty na 1660 hektarech půdy, z toho 420 je orná půdy a 1200 hektarů jsou louky a pastviny. Věnuje se rostlinné i živočišné výrobě. Na farmě chovají zhruba 500 kusů skotu.
Kampaň ministerstva má za cíl podporovat ekologické zemědělství a zájem o bioprodukty. V záři v rámci kampaně například spustí mapu bio hovězího na webu myjsmebio.cz. Bude se konat také řada regionálních akcí jako farmářské trhy, dožínky v Praze na Letné nebo festival bio vín a sýrů v Mikulově.
reklama