https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotravinou-roku-je-syr-z-ekofarmy-javornik-farem-mezirocne-pribylo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopotravinou roku je sýr z Ekofarmy Javorník, farem meziročně přibylo

1.9.2022 01:28 | PRAHA (ČTK)
Českou biopotravinou roku je Bio sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník, který zvítězil také v kategorii biopotravina živočišného původu. Odborná porota vítěze vybírala ze 120 přihlášených produktů, oznámili organizátoři soutěže a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Dodal, že v ČR meziročně přibylo více než 260 ekologických zemědělců.
 

Vyhlášení vítěze soutěže také zahájilo 18. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství". Nekula řekl, že v Česku stále přibývá farem, které se věnují ekologickému zemědělství. "V loňském roce bylo registrováno 4790 ekologických zemědělců, letos jich je již 5057," uvedl.

Doplnil, že každý Čech v průměru spotřebuje biopotraviny za zhruba 550 korun. České ekologické farmy podle Nekuly patří ke světové špičce. "Loni inspektoři uskutečnili na 7000 kontrol ekologické produkce a z toho dostalo ministerstvo pouze 60 podnětů k zahájení řízení o přestupku," dodal.

V soutěži získal ocenění pro nejlepší biovíno Tramín červený 2019 z vinařství Víno Marcičák. Jako nejlepší biopotravinu rostlinného původu porota vybrala Sunday Morning bylinný čaj od společnosti Native Way. Ocenění pro výrobky pro gastronomii dostal bio černý rybízový džem od společnosti Marmelády Šafránka. Cenu pro steaková biomasa získal hovězí Sirloin steak z farmy Mitrovský dvůr.

Kateřina Urbánková ze Svazu ekologických zemědělců Pro-bio řekla, že v ČR lze již v bio kvalitě sehnat víno, pivo, maso, ovoce, zeleninu či mléčné výrobky. Jako výzvu v oblasti biopotravin vidí například jejich zařazení do školního stravování.

Ekofarma Javorník získala ocenění pro nejlepší biopotravinu roku i loni se svým tvarohem. Hospodaří v CHKO Bílé Karpaty na 1660 hektarech půdy, z toho 420 je orná půdy a 1200 hektarů jsou louky a pastviny. Věnuje se rostlinné i živočišné výrobě. Na farmě chovají zhruba 500 kusů skotu.

Kampaň ministerstva má za cíl podporovat ekologické zemědělství a zájem o bioprodukty. V záři v rámci kampaně například spustí mapu bio hovězího na webu myjsmebio.cz. Bude se konat také řada regionálních akcí jako farmářské trhy, dožínky v Praze na Letné nebo festival bio vín a sýrů v Mikulově.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist