https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bloomberg-rozsahle-pozary-v-brazilii-zrejme-povedou-ke-zdrazovani-cukru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozsáhlé požáry v Brazílii zřejmě povedou ke zdražování cukru

30.8.2024 00:37 | SAO PAULO (ČTK)
Rozsáhlé požáry, které během víkendu zasáhly pole s cukrovou třtinou v Brazílii, zřejmě budou mít negativní dopad na celosvětové dodávky cukru a povedou k růstu jeho cen. Informuje o tom agentura Bloomberg. Brazílie je největším vývozcem cukru na světě.
 
Podle společnosti Alvean, která patří mezi přední obchodníky s cukrem, budou mít nynější požáry výraznější dopady než velké mrazy, jež zasáhly produkci cukrové třtiny v Brazílii v roce 2021. "Rozsah problémů je nyní mnohem větší," uvedl analytik Mauro Virgino z firmy Alvean. "Požáry z roku 2024 jsou jako mrazy z roku 2021, ale na steroidech," dodal.

Stát Sao Paulo, který má největší podíl na produkci cukrové třtiny v Brazílii, nyní kvůli vlně veder a nízké vlhkosti vzduchu čelí rekordnímu množství požárů. Podle brazilského svazu producentů cukrové třtiny Orplana zde požáry o víkendu zasáhly až 60 000 hektarů polí.

Negativní dopady nynějších požárů by mohly přetrvávat i v příštím roce. "Za 20 let v branži jsem nic takového neviděl," uvedl Almir Torcato ze svazu Canoeste, který sdružuje pěstitele cukrové třtiny v západní části státu Sao Paulo. "Obdrželi jsme četné žádosti o pomoc," dodal.

Ceny termínových kontraktů na surový cukr na burze v New Yorku si během dnešního obchodování připisovaly přes čtyři procenta. Podle předběžných odhadů poradenských společností Green Pool Commodity Specialists a FG/A mohly vést požáry ve státě Sao Paulo ke ztrátě až pěti milionů tun cukrové třtiny, píše Bloomberg.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.8.2024 14:12
No, sklizené třtinové pole se vypaluje. No a v suchu hoří vše. Asi místní nemají rozum čičo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist