https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bloomberg-zoufali-evropane-se-vraceji-k-nejstarsimu-palivu-aby-se-zahrali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bloomberg: Zoufalí Evropané se vracejí k nejstaršímu palivu, aby se zahřáli

18.10.2022 10:05 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nedaleko berlínského letiště Tempelhof staví Peter Engelke kolem svého skladu nový ochranný plot. Obává se, aby mu zoufalí lidé nerozkradli zásoby. Tím cenným majetkem, který je teď v ohrožení, je palivové dřevo. Engelkeho kroky odrážejí rostoucí obavy v celé Evropě, která se připravuje na nedostatek energií a možná i na výpadky elektřiny v zimě, píše agentura Bloomberg.
 
Na vytápění v Evropě se až 70 procenty podílí zemní plyn a elektřina. Vzhledem k drastickému omezení dodávek z Ruska se dřevo, které nyní využívá k vytápění zhruba 40 milionů lidí, stalo vyhledávanou komoditou. Ve Francii se ceny dřevěných pelet skoro zdvojnásobily a vystoupily na 600 eur (14800 Kč) za tunu. Objevují se přitom známky panického nákupu tohoto paliva. Maďarsko zašlo tak daleko, že zakázalo vývoz pelet, zatímco Rumunsko na šest měsíců omezilo ceny palivového dřeva. Teď může trvat i několik měsíců, než zákazník objednané dřevo na topení dostane.

Kromě obav z nedostatku energetická krize také zvýšila růst životních nákladů. Inflace v eurozóně v září poprvé přesáhla deset procent. Domácnosti v regionu se stále častěji dostávají do problémů a musejí volit mezi vytápěním nebo dalšími základními potřebami.

"Jsme zpátky ve starých časech, kdy lidé neměli vytápěný celý dům," říká výkonný ředitel britského velkoobchodu s palivovým dřevem Certainly Wood Nic Snell. "Seděli kolem ohně, využívali teplo z kamen nebo z otevřeného ohně, a pak šli spát. Letošní zimu to bude mnohem častější."

Pro švédskou společnost Gabriel Kakelugnar AB tento trend znamená prudký růst poptávky. Firma vyrábí špičková kachlová kamna, která stojí v průměru 86 000 švédských korun (193 000 Kč). Kamna dokážou udržet teplo v místnosti po dobu 24 hodin díky své složité konstrukci, jejímž cílem je udržet a rozvádět teplo.

"V době pandemie lidé začali více investovat do svých domovů. To se nyní samozřejmě vystupňovalo," řekl majitel a výkonný ředitel švédské firmy Jesper Svensson. Objednávky firmě vzrostly více než čtyřnásobně a zákazníci teď musejí na dodávky čekat až do března, zatímco před rokem to byly jen čtyři týdny.

Pro mnoho Evropanů je hlavní starostí udělat vše pro to, aby se v nadcházejících měsících zahřáli. S blížící se zimou je tato starost stále naléhavější a zoufalá snaha o zahřátí může způsobit zdravotní a ekologické problémy.

"Obávám se, že lidé budou pálit cokoliv, co jim přijde pod ruku," uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší švédské agentury pro životní prostředí Roger Sedin. "Můžeme pozorovat velmi vysoké znečištění, když dřevo spalují lidé, kteří nevědí, jak to dělat správně," dodává. Pevné částice totiž mohou skončit hluboko v plicích a způsobit infarkt, mrtvici nebo astma, upozorňuje. Riziko je podle něj zvlášť akutní v městských oblastech.

Nezkušenost je vidět i v Německu, kde se svaz kominíků potýká se záplavou žádostí o připojení nových i starých kamen a zákazníci se ptají na spalování koňského trusu a dalších neobvyklých paliv.

Objevují se také známky hromadění. Výkonný ředitel francouzské společnosti Poujoulat SA Frédéric Coirier uvedl, že někteří klienti si koupili dvě tuny dřevěných pelet, i když běžně k vytopení domu na celý rok stačí méně než jedna tuna. Coirierova firma vyrábí mimo jiné dřevěné palivo.

"Lidé zoufale shánějí dřevo a kupují ho více než obvykle," říká zakladatel a generální ředitel norské frimy na prodej dřeva Kortreist Ved Trond Fjörtoft. "Obvykle se to stává, když se začne ochlazovat, někdo si řekne 'aha, měli bychom objednat nějaké dřevo'. Letos to začalo v červnu", říká. To je zhruba v době, kdy Rusko snížilo dodávky plynu.

V Berlíně krize vyvolává vzpomínky na pustošení po druhé světové válce. Kvůli nedostatku paliva pokáceli tehdy obyvatelé téměř všechny stromy v centrálním parku Tiergarten, aby si mohli zatopit. I když Berlíňané teď nezacházejí do takových extrémů, obavy o zajištění tepla jsou velké. Engelke nejenže postavil další bezpečnostní plot, aby ochránil své dříví, brikety a topný olej, ale také musel přestat přijímat nové zákazníky. "Díváme se na zimu s velkými obavami," říká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DA

DAG

18.10.2022 10:55
Podle mě je dřevo jeden z prvků na kterém by mohla stát česká energetika. Asi se ve většině případů shodneme, že smrkové plantáže jsou asi do budoucna nereálné. Nahradit jeden jehličnan jinými je podle mě také riziko.
Nějaká forma smíšeného lesa je tedy v podstatě jediná cesta. Do za cca 30 let znamená miliony m3 listnatého dřeva z probírek. Bohužel jak je špatná státní politika posledních třicet let, tak stejně spatně je do této politiky zapracován lesnický sektor.
Proč s tím stát nepočítá a nepřipravuje kroky k tomu, aby zde za těch třicet let tyto podmínky byly?
Lesníci by měli odbyt, lidé levné topení a byl by to domácí zdroj a nikdo by nás nemohl vydírat. Nebo snad skutečně všichni věří, že na střechu dáme soláry a zbytek elektriky levně koupíme z větrníků od Baltu?
Nic proti větrníkům a solárům. Sám mám soláry na střeše.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.10.2022 11:39 Reaguje na DAG
Víte kolik spotřebuje teplárna v rozsahu asi 7 MWEe a 20MWTe?
Asi 100 tisíc!! tun dřevoštěpky. Kolik si myslíte, že let vydrží naše lesy na celkovou spotřebu v ČR?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.10.2022 11:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Už za Marie Terezie nebylo dost dřeva na topení.
Odpovědět
DA

DAG

18.10.2022 12:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
Dobrá tak jinak. Určité procento energie může být nahrazeno a ideálně v necentralizovaném vytápění. Nikdo nepsal o nahrazení. Navíc by to přineslo peníze do lesa. Chce to trochu nadhled.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 13:48 Reaguje na DAG
Já si myslím, že s ohledem na to, kolik subjektů nahradilo či hodlá nahrazovat stávající topné médium štěpkou/biomasou, se vlamujete do otevřených dveří, bo k tomu co píšete bude zákonitě víc a víc docházet. Už jen proto, že se to bude ekonomicky podstatně víc vyplácet než v dobách, kdy se počítalo s levným ruským plynem na věčné časy a nikdy jinak.

Osobně vidím riziko spíš v tom, že ta poptávka bude vyšší než nějaká přijatelná nabídka a lesy se budou v některých případech fest huntovat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.10.2022 11:07
A opět je Česko mezi zeměmi, které ukazují světu směr, kam se má vydat. Přesně, jak si EU naplánovala. Ostatní mohou jen závidět.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2022 11:20
Přiznejme si otevřeně, že procházíme hlubokou energetickou krizí. Její strůjci - diletanti a ekomagoři - ji nepocítí, protože jsou materiálně zabezpečeni tak, že ani 1kWh/ 100 Kč je nerozhází.
Tenhle chlívek vymést doslova natvrdo a nahradit eko-kretény lidmi odborně zdatnými bez ideologických lampasů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 16:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Putin je diletant a ekomagor? Fakt? Nebo je odborně zdatný bez lampasů?
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.10.2022 19:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Otázka je, jestli antismrkové tažení také není ideologie.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

18.10.2022 12:02
Už nyní kradou dřevo, ani poledne nedrží.... Kde jsou ty časy když jsem obdivoval palivo (v m3) jak je pěkně narovnané u cesty... Kulatina se hlídá jako oko v hlavě...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

18.10.2022 12:48
Jakou jinou možnost dali EU politici lidem, aby mohli žít v klidu bez el. energie a plynu?
Já jinou možnost, než topení dřevem nevidím, až bude lockdown a nebude plyn.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

18.10.2022 13:19
Tak jsem koukal na ceny pelet a pokud je mají frantici za 14 800 Kč/t tak si mohou vískat,aktuálně se u nás pohybuje cena pelet na úrovní 17 Kč/Kg,bratru 17 000 Kč/t.Sám topím v peletkovém kotli a vloni mně vyšlo kilo na 5,50 kč,to je skoro třikrát méně než nyní.Obdobně u nás podražilo i palivové dřevo.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

18.10.2022 13:40 Reaguje na Roman Kramný
Oproti plynu a elektřině topíte pořád za málo nebo ne?
Odpovědět
RK

Roman Kramný

18.10.2022 17:34 Reaguje na Michal Uhrovič
Tuto topnou sezonu ještě ano,nakoupil jsem peletky po 8 Kč/Kg 1,5 tuny,tuna za 5,5 Kč zůstala ještě s loňska a krom toho si můžu přitapět,vařit ještě dřevem.Ceny pelet zvýšuji ceny energii a výpadek s ukrajiny. Pokud porovnáme topení plynem nebo elektřinou v dnešních cenách,tak peletky vycházejí o něco lépe než plyn,ale to bylo i předtím.Zdražení je to řádné....
Odpovědět
DA

DAG

18.10.2022 14:00 Reaguje na Roman Kramný
To je právě tím zdražením dřeva. Vloni stál m3 smrkového dřeva na vlákninu 400-500. Jenže nebyl karton a papír a poptávka po palivu stoupla. Letos na jaře byla cena 1200 za vlákninové dříví a teď mám dokonce nabídky na 1500. Vlákninové dříví s palivovým se ve většině specifikací překrývají. Takže když je drahá vláknina, tak jde nahoru i palivo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2022 15:01 Reaguje na DAG
Ceník s nefixovanou cenou elektřiny pro nově příchozí zákazníky zdražila také společnost ČEZ, který má ale cenu za jednu megawatthodinu levnější, a to 9931 Kč bez DPH, ceník je platný od 11. října.
---------------------
Co jsme čekali ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 16:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nic. Jádro, uhlí, OZE skoro nula. Tak čemu se čemu?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.10.2022 15:03 Reaguje na Roman Kramný
Nejlevněji vychází přihlásit se na odběr plynu v Maďarsku - 1 kWh tam je za 0.70 Kč (snad funguje překlad stránky, ze které se dají stáhnout ceníky):
https://www-mvmnext-hu.translate.goog/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Arak-dijszabasok/Aktualis-arak?_x_tr_sl=hu&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

19.10.2022 06:40
je to šikovně zapracovaná reklama na ta švédská kachlová kamna ? to mě totiž hned udeřilo do očí! jinak si myslím že kůrovcového dříví je asi dosud stále dost ale to by asi ho neměli vyvážet někam do dža aby se pak sem vracelo jako již drahé peletky !
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

22.11.2023 05:42
Topení dřevem je taky nejlepší. My si jezdíme sami do lesa, takže nás vyjde zima jen na pár stovek a to je velký rozdíl. Investice do kamen a komínové sestavy, kterou jsme sehnali z https://www.komin-levne.cz/ nebyla nijak velká a už po první zimě se nám vrátila zpátky. Nechápu ty statisícové investice do tepelných čerpadel a podobných nesmyslů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist