https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bobri-hlidka-na-berounce-potvrdila-vyskyt-bobru-a-vyder-ale-take-nutrii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bobří hlídka na Berounce potvrdila výskyt bobrů a vyder. Ale také nutrií

3.2.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vydra říční na částečně zamrzlé Berounce.
Vydra říční na částečně zamrzlé Berounce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jako každý rok, i letos v lednu se pracovníci Správy CHKO Křivoklátsko vydali na tzv. bobří hlídku. Prozkoumali při ní břehy Berounky přibližně mezi Zvíkovcem a Hýskovem a mapovali aktuální výskyt bobra evropského a vodních ptáků, kteří využívají řeku jako zimoviště.
 

Jedenáct pracovníků prošlo úseky levého i pravého břehu Berounky v celkové délce 64 km a Lišanského potoka v délce 10 km. Ukázalo se, že bobr evropský se vyskytuje v prozkoumaném úseku řeky Berounky a také v některých místech Lišanského potoka.

"Samotný bobr sice spatřen nebyl, ale jeho četné pobytové stopy – ohryzané kmeny a větve listnatých stromů a pomístně i hráze a kupy postavené z těchto větví - jasně ukazovaly na jeho přítomnost," říká Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny, pod kterou Správa CHKO Křivoklátsko spadá.

Strom okousaný bobrem evropským.
Strom okousaný bobrem evropským.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Čerstvá sněhová pokrývka také odhalila stopy nutrie říční a vydry říční. Oba druhy se podařilo pracovníkům správy i pozorovat. "Vydra je již v současnosti na Berounce běžným a trvale se vyskytujícím druhem a z její přítomnosti lze mít jistě radost," říká Karolína Šůlová.

Nutrie ale patří mezi nepůvodní živočichy, rychle se množí a početní stavy neustále narůstají. Tuto skutečnost prokázalo i terénní šetření, při kterém bylo nasčítáno 25 nutrií. Uvedený počet představuje většinou přímo viděné nutrie a dále izolované stopy v místech nacházejících se mimo lokality s viděnými nutriemi.

"Ve skutečnosti je počet tohoto druhu významně vyšší, reálný odhad je v řádu desítek kusů. Z výskytu tohoto druhu ale radost nemáme," říká Karolína Šůlová. Kromě toho, že je nepůvodní a dostal se do naší přírody většinou únikem z farmových chovů, představují nutrie pro podobně žijící živočichy, třeba právě bobra evropského, určitou prostorovou a potravní konkurenci.

Nutrie mohou lokálně způsobovat škody ohryzem a okusem na dřevinách a jiných rostlinách v zahradách nacházejících se v údolí Berounky. Přenášejí též různé nemoci, například leptospirózu, tularemii, salmonelózu, kokcidiózu a jiné. "Z mnoha důvodů není správné tohoto živočicha podporovat. A proto by se lidé měli vyvarovat jeho přikrmování," říká Karolína Šůlová. Z dalších savců byla při průzkumu viděna liška obecná, prase divoké, muflon a sika japonský.

Z vodních ptáků byla nejhojnější kachna divoká v odhadovadém počtu 300 - 400 ptáků, dále byly zaznamenány dvě desítky morčáka velkého, 35 kormoránů velkých, šest volavek popelavých, čtrnáct labutí velkých, pět skorců vodních a šest potápek malých. Z ostatních druhů ptáků byl dále viděn orel mořský, jestřáb lesní, poštolka obecná, bažant obecný a běžné druhy pěvců a šplhavců.

"K našemu překvapení nebyl zjištěn ledňáček říční," říká Karolína Šůlová. "Při prosincovém a prvním lednovém sčítání ptáků zaznamenán byl."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

4.2.2017 08:55
bobři jsou i na řece lučině a když jedete tramvají z terminálu hranečník na černou louku tak je vidět dost podkousaných vyvrácených kmenů na břehu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist