https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bohuminsky-mestsky-utulek-uz-podruhe-uzavrela-nakaza-parvovirozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bohumínský městský útulek už podruhé uzavřela nákaza parvovirózy

10.7.2019 00:11 | BOHUMÍN (ČTK)
V Bohumíně na Karvinsku musel být už podruhé v krátké době uzavřen městský útulek pro psy. Důvodem je vysoce nakažlivá parvoviróza, která postihuje hlavně štěňata. / Ilustrační foto
V Bohumíně na Karvinsku musel být už podruhé v krátké době uzavřen městský útulek pro psy. Důvodem je vysoce nakažlivá parvoviróza, která postihuje hlavně štěňata. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Bohumíně na Karvinsku musel být už podruhé v krátké době uzavřen městský útulek pro psy. Důvodem je vysoce nakažlivá parvoviróza, která postihuje hlavně štěňata. Karanténa bude platit až do odvolání a pro veřejnost je tak zrušeno i nedělní dobrovolné venčení psů. Novináře o tom včera informovala Jana Končítková z bohumínské radnice.
 

"Městský útulek bojuje s parvovirózou v krátké době už podruhé. Přibližně před měsícem musel prostory na tři týdny zavřít. Při čištění celého zařízení spotřebovali pracovníci útulku deset kilogramů práškového dezinfekčního přípravku. Nakažlivá nemoc se však i přes veškerou snahu do útulku dostala znova," uvedla Končítková.

Nemoc se podle ní objevila u nově dovezeného psa, kterého někdo uvázal v Rafinerském lesíku. Strážníci mladého psa přivezli do útulku koncem června a zpočátku vypadal zdravě. "Pak dostal průjem. Okamžitě jsme kontaktovali veterináře, který potvrdil diagnózu parvovirózy. Útulek jsme museli znova zavřít a začít fungovat v režimu karantény," uvedl správce městského útulku Petr Biernat.

Dodal, že parvoviróza není přenosná na člověka, ale člověk ji může přenášet například na botách, oděvu či na rukou. "Nákaza je nebezpečná především pro štěňata a neočkované mladé psy. Proto jsme přistoupili k preventivnímu opatření v podobě karantény," řekl Biernat.

Nemocný pes se již zotavuje. Pracovníci musí útulek znovu zcela dezinfikovat. Podle nich by lidé, kteří si pořídí psa mladšího jednoho roku, měli zvíře dostatečně naočkovat.

"Někdo nechá zvíře naočkovat jen na vzteklinu, což je povinné, ale to nestačí. Je nutné jej očkovat i proti dalším nemocem, které jsou pro mazlíčky nebezpečné. Patří sem například psinka, infekční hepatitida, parainfluenza, leptospiróza a právě parvoviróza. Ta se projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez léčby zvíře zemře na dehydrataci," dodal Biernat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist