https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/boj-proti-vymirani-vcel-se-v-evrope-odklada-zakaz-pesticidu-neprosel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Boj proti vymírání včel se v Evropě odkládá: zákaz pesticidů neprošel

22.3.2013 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
71 procent Britů je pro její ochranu. Včela.
71 procent Britů je pro její ochranu. Včela.
Foto | pix.plz / Flickr
Média v posledních letech vcelku pravidelně informují o vymírání včelstev. Evropský úřad pro bezpečnost potravin zjistil, že tři běžně používané pesticidy mají negativní vliv na populace včel. Na základě toho Evropská komise předložila návrh na zákaz pesticidů, které tomuto hmyzu škodí. V pátek 15. 3. však ustoupila tlaku zástupců členských zemí a zákaz odložila až na konec roku 2014. Podle ochránců přírody přitom hrozí včelám chemický Armagedon.
 

Evropská veřejnost se odsunutím zákazu může cítit dotčená. Petici za lepší ochranu včel podepsalo na 2,5 milionů Evropanů. Podle průzkumů veřejného mínění je pro zákaz pesticidů, které ohrožují včely, 71 procent Britů. Zástupci Velké Británie však patřili mezi ty, kteří se proti předkládanému zákazu postavili. Stejně jako další třetina zemí EU.

„Všeobecný úmysl je zákaz vydat, ale jsou různé pohledy na to, čeho všeho se má zákaz týkat,“ říká Frédéric Vincent, mluvčí evropského komisaře pro zdraví a spotřebitelskou politiku Tonio Borg. „Záleží totiž na typu rostlin, sezóně, způsobu použití pesticidů a dalších okolnostech.“

Podle informací serveru EurActiv bude nový návrh chtít zákaz od 31. prosince 2014 s tím, že by se týkal jen používání pesticidů u jednoletých rostlin v období leden až červenec. Zákaz by se týkal jak zemědělců, tak zahrádkářů.

Experti členských zemích však ze zákazu vyjmuli lilek, rajčata a brambory, naopak do seznamu rostlin, na které se nebude moci pesticid s neonicitinoidy použít, přidali navíc jedlé kaštany a lískové ořechy.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Na základě těchto a dalších úprav původního záměru se například Portugalsko, Malta a Slovinsko zřejmě přidají k těm zemím, které zákaz podporují. K přijetí zákazu je potřeba dvoutřetinová většina. Pokud se k nim přidá i váhající Německo, zákaz projde.

Ochránci přírody oddalování zákazu pesticidu vidí jako velký problém. „Byl to soudný den a Evropa měla možnost volby,“ říká šéf kampaní organizace Avaaz Ian Keith k pátečnímu rozhodnutí. Podle něho mělo být rozhodování jasné. Evropa měla pesticidy zakázat a hodit tak včelám pomyslné záchranné lano. „Místo toho je vystavíme chemickému Armagedonu,“ komentuje páteční výsledek.

Podle něho se politici zachovali v rozporu se základními hodnotami Evropské unie, kam patří i princip předběžné opatrnosti, který velí přijmout opatření, jakmile se objeví pochybnosti o ekologické či zdravotní nezávadnosti.

Už v době přípravy zákazu pesticidů se ozvala německá společnost Bayer, jeden z největších výrobců pesticidů, která návrh zákazu označila za drakonický. Podle ní by neuvážený zákaz mohl ohrozit konkurenceschopnost evropského zemědělství a mohl by v konečném důsledku vést k vyšším cenám potravin.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Judgment day: EU to vote on ‘chemical Armageddon’ for bees vydané na serveru EurActiv 15.3.2013.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist