https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanici-dusik-z-fosilnich-paliv-zpusobuje-posun-rostlinnych-druhu-na-zapad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanici: Dusík z fosilních paliv způsobuje posun rostlinných druhů na západ

21.10.2024 14:08 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | AV ČR
Vědci zjistili, že sloučeniny dusíku vytvořené člověkem, které se z atmosféry dostávají na zem, způsobují posun rostlinných druhů na západ a pokles rozmanitosti bobovitých rostlin. Výsledky studií na nichž se podíleli vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR) publikoval vědecký časopis Science a Science Advances.
 
Zmíněné sloučeniny dusíku se nazývají atmosférické depozice. Vznikají hlavně spalováním fosilních paliv, ale také kvůli plošnému obohacování půdy dusíkem na rozsáhlých územích. Dusík je pro život důležitou sloučeninou, ale jeho nadměrné množství může přispívat k překyselení půdy, ovlivňovat růst rostlin a přispívá k nižší přírodní rozmanitosti.

"Změny v diverzitě druhů jsou dnes často přičítány klimatickým změnám, nás ale zajímal vliv atmosférických depozic dusíku, který může být neméně důležitý," uvedl Radim Hédl z ústavu.

Vědci ve výzkumu monitorovali 3000 ploch a analyzovali údaje z evropských lesů za několik desítek let. Ukázalo se, že dosavadní posun rozšíření druhů směrem na západ je 2,6krát významnější než na sever. "Za tímto posunem stojí hlavně atmosférická depozice dusíku," dodal Hédl.

Výzkum také ukázal, že diverzita bobovitých rostlin v evropských a severoamerických lesích za poslední desetiletí poklesla. Nadměrné přísuny dusíku mají negativní vliv na rozmanitost bobovitých rostlin jako například divoké druhy vikve nebo hrachoru, které mají schopnost vázat atmosférický dusík.

Vědci ve výzkumu srovnávali několik desítek let staré záznamy se současným druhovým složením bylinného patra. Do bylinného patra jsou řazeny všechny dřeviny, jejichž výška v daném ekosystému je nižší než jeden metr a všechny byliny, tedy i ty, jejichž výška dosahuje více než jeden metr.

Botanický ústav AV ČR je veřejná výzkumná instituce, která je součástí Akademie věd České republiky. Je největším centrem botanického výzkumu v ČR. Zabývá se výzkumem vegetace na úrovni organismů, populací, společenstev a ekosystémů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

21.10.2024 19:18
Prostě zvýšené koncentrace dusíkatých hnojiv jsou výhodné pro rostliny, které dusík nedovedou vázat ze vzduchu. I díky tomu je Země stále zelenější, což je fajn.
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planeta-zeme-je-cim-dal-vic-zelenejsi-zjistili-vedci.-proc-se-to-deje
Odpovědět

Otakar Šída

21.10.2024 22:50 Reaguje na Richard Vacek
nejde jenom o hnojiva, ale hlavně o oxidy dusíku, vzniklé ve spalovacích motorech. tím, jak se vzduch ve spalovací komoře zahřeje na vysokou teplotu, "shoří" i část atmosférického dusíku. tyto depozice se dostanou úplně všude, protože jsou z atmosféry vymývané deštěm, nejenom na mez vedle pole, ale i do zcela přírodních společenstev typu skalní stepi nebo alpinské bezlesí. je to třeba hlavní důvod, proč dnes ty skalní stepi houfně zarůstají křovím.
Odpovědět

Otakar Šída

21.10.2024 22:53 Reaguje na Richard Vacek
ps: tím nijak nechci vyvinit Haber-Boschovu syntézu. faktem je, že biologicky využitelného dusíku je dneska v biosféře tak o jeden až dva řády více, než někdy před 150 lety...
Odpovědět
MM

Milan Milan

21.10.2024 22:36
CO2 jsme politickými hloupostmi a nařízeními nezvládli snížit, neobhájili jeho škodlivost, tak se vrhneme na dusík? Na jiném místě netu dnes info jak se snižuje schopnost přírody ukládat CO2. Je tam příklad Finska, kdy prý snížili produkci CO2 o cca 42%, a o tutéž hodnotu se snížila schopnost jejich krajiny CO2 vázat. Takže co vlastně dokázali???? Obtěžovat společnost idiotinami.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist