https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-cr-naplnila-ci-aktualne-naplnuje-polovinu-podcilu-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: ČR naplnila či aktuálně naplňuje polovinu podcílů OSN

4.12.2018 11:37 | PRAHA (ČTK)
Ze 169 částí 17 cílů udržitelného rozvoje, jež přijala Organizace spojených národů v roce 2015, se jich Česka týká 163, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při zahájení dnešního Fóra udržitelného rozvoje. Ilustrační foto.
Ze 169 částí 17 cílů udržitelného rozvoje, jež přijala Organizace spojených národů v roce 2015, se jich Česka týká 163, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při zahájení dnešního Fóra udržitelného rozvoje. Ilustrační foto.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ze 169 částí 17 cílů udržitelného rozvoje, jež přijala Organizace spojených národů v roce 2015, se jich Česka týká 163, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při zahájení dnešního Fóra udržitelného rozvoje. Polovinu z podcílů Česko už naplnilo nebo aktuálně naplňuje, doplnil. Ze 17 obecných závazků však alespoň z poloviny země dosud naplnila jediný.
 

Česká republika si podle Brabce nejlépe vede v případě prvního cíle: vymýcení chudoby ve všech jejích formách. To je právě jediným už naplňovaným cílem. "Extrémní chudobu u nás neznáme. Avšak 30 procent lidí se pohybuje na hranici ohrožení příjmovou chudobou, pokud do ni zahrneme také exekuce a insolvence. Například v Ústeckém kraji je to významný problém," řekl ministr.

Dalšími oblastmi, ve kterých je na tom Česko relativně dobře, jsou podle něj genderová rovnost, hospodaření s vodou nebo průmysl, inovace a infrastruktura. Poznamenal však na příkladu rovnosti žen a mužů, že ač je trend pozitivní a některé podcíle v těchto oblastech ČR naplňuje, ambiciózní cíle agendy zůstávají poměrně daleko.

Jako stále problematické aspekty zmínil například to, že počet sociálně vyloučených lokalit se v posledních desetiletích zdvojnásobil a vzrůstá podíl lidí pociťujících diskriminaci nebo že učitelé stárnou a stát má rezervy v jejich platovém a společenském ocenění. "Jsem přesvědčen, že tato i minulá vláda udělala celou řadu kroků. Dluh je tam ale velký a není snadné jej vyrovnat," řekl Brabec.

Podle ministra je také nutné výrazně zvýšit inovační aktivitu v podnicích nebo propojit akademickou a aplikační sféru. Česko také musí usilovat o potravinovou soběstačnost a udržitelné zemědělství, což má podle Brabce úzkou souvislost s klimatickou změnou.

Ministr se v pondělí zúčastnil zahájení světové konference o klimatu v Katovicích. "Měl jsem z toho dost pesimistický pocit. Několikrát tam už v úvodních prezentacích zaznělo, že čas vypršel," řekl. "Lidstvo na to zatím není připraveno. Před třemi lety jsme si možná mysleli, že se stačí dohodnout a pak to půjde samo. Teď bojujeme s tím, že budoucí kroky budou bolet, že se něčeho budeme muset vzdát," doplnil. Ve dnech 11. a 12. prosince se Brabec znovu konference zúčastní.

Agenda 2030 pro udržitelný rozvoj byla přijata na summitu OSN v září 2015. Obsahuje 17 závazků, které by do roku 2030 měly vést například k vymýcení extrémní chudoby a hladu, zdravému životu, spravedlivému vzdělávání, genderové rovnosti, dostupnosti vody nebo přijmutí bezodkladných opatření na boj se změnou klimatu. Do podmínek ČR převádí relevantní cíle Strategický rámec ČR 2030, jehož implementační plán v říjnu schválila vláda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

4.12.2018 12:47
Ta rétorika je hrozná a také pokrytecká. Cožpak lze udělat olympiádu z takových témat, které jsou v článku uvedeny. Nejvíc pokrytecký parametr však pan ministr nezmínil a to, že plníme parametry vypouštěných emisí do ovzduší. Pokrytectví spočívá v tom, že jsme parametr splnili vystěhováním výroby z republiky. To se nám to sbírají olympijské medaile to se máme čím chlubit. Když to čtu mám velmi smíšené pocity, kam se ten svět ubírá, zdravý selský rozum pláče nad radostným rozjímáním ministra a všech podobných aktérů konference.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.12.2018 17:32
Ministr ŽP se chlubí tím, že jsme na tom relativně dobře v sociální oblasti? To jako někdo považuje za téma ŽP???

Pan ministr hraje blbýho když neřekne nic o tom, jak se nám daří změnit zadržování vody v krajině, jak řešíme erozi, přechemizování a celkový stav krajiny, jak se nám daří zabránit úbytku biodiverzity, jak bychom měli řešit udržitelnost ve všech sférách ŽP... a proč hraje blbýho? Protože ČR na ŽP kašle a tím kašle i na její obyvatele a vlastně na všechno... a proč? Protože politici hrajou za firmy a subjekty, kterým je udržitelnost ukradená a řeší jen zisk a co je nejhorší tak jsou to většinou firmy státní nebo na stát napojené (LČR, správy povodí, Agrofert ...). Tyto firmy chtějí stavět dálnice, přehrady, pěstovat lesy po staru jako hovada, ..... a hlavně nechtějí řešit nic s ohledem na ŽP a lidi v této zemi....

Vědci, odborníci a aktivní občané neustále buší do státu i krajů a měst, aby se začali chovat zodpovědně a aby řešili udržitelnost, ale dostává se jim jen prázdných formulací, lží, keců a slibů....

A vzhledem k dnešní politické situaci je vidina nějakého opravdového zlepšení a nasměřování ČR na udržitelnou cestu v nedohlednu......
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.12.2018 09:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jenže většině voličů jsou takové věci ukradené a proto volí takové politiky. Asi je třeba zamyslet se nad tím, jak "ochránci přírody" svou práci dělají, že nejsou schopni získat více zájmu u lidí. Uzavřít se do své ideologie a neslyšet věcné kritické názory je prostě arogantní chování, které má zřejmě tyto důsledky.
Odpovědět

5.12.2018 17:39 Reaguje na Jiří Svoboda
V této zemi není tradice uvědomění reality, protože tu byly hodně dlouho systematicky vymývány mozky... ekologie tu opravdu dlouhou dobu vůbec neexistovala a tak je to pro hodně lidí něco nepředstavitelného... jak divokou transformací (a v některých odvětvích lidské činnosti se téměř nic nezměnilo) si prošla tato země po revoluci víme asi všichni... proto si ekologie své místo v myslích lidí ČR teprve vybojovává...

To, že si nejsou schopni mnozí obyvatelé ČR uvědomit realitu je důsledek dluhu, který si tato společnost nese a ještě nějakou dobu ponese. Hold ti co jsou komunismem zdegenerovaní už jiní asi nebudou....

Jak si pak myslíte, že mají lidé řešící ekologii něco prosadit, když to tolik lidí nedokáží pochopit? Máme počkat až tato zdegenerovaná společnost vymře a až jí nahradí další generace, které už budou od mala vedeny ke kritickému myšlení a k vnímání reality (jak je tomu u té poslední)?

Přesto, že lidi jako Vy mají problém pochopit o co se snaží člověk uvědomující si důležitost stavu ŽP se musí ti uvědomělí snažit něco prosadit... myslím si, že čekat na lepší společnost by bylo asi hodně hloupé...... to by jsme se taky nemuseli dočkat jakékoliv ČR.. a že nás mnoho lidí nechápe? Co se dá dělat.. já už se s tím třeba smířil.. :)





Odpovědět
mr

7.12.2018 18:38 Reaguje na
Aniž bych se chtěl zatím nějak pouštět do rozboru vašich geniálních myšlenek, by mě nyní spíše zajímala jedna maličkost. Máte aspoň maturitu??? Díky předem za stručnou a výstižnou odpověď.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.12.2018 10:42
@Jiří Svoboda
Souhlas. Na vině jsou sami zelení, kteří propagují škodlivé nesmysly, podepřené jejich nesmyslnou ideologií a nejsou s to provést korekci na realitu (přesně jak to dělali komunisté). A proto je lidi mají rádi asi stejně.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.12.2018 17:56 Reaguje na Jan Šimůnek
"Nesmyslnou ideologií" :D "nejsou s to provést korekci na realitu" :D

Někteří lidi je (nás) nemají rádi, protože dají na hloupé povídačky z hradu a podobných zdrojů a protože nám nerozumí a tak se obávají nějaké zrady z naší strany... je to komické a zároveň smutné.. ale co se dá dělat..

Lidé jako já se nenechají odradit pravdě se bránící částí obyvatelstva.. to Vám můžu slíbit :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist