https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-o-dalsich-krocich-kvuli-dolu-turow-se-rozhodne-v-cervnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: O dalších krocích kvůli dolu Turów se rozhodne v červnu

5.5.2020 00:27 (ČTK)
Hnědouhelný důl v Turówě by se měl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. / Ilustrační foto
Hnědouhelný důl v Turówě by se měl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. / Ilustrační foto
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
O dalších krocích kvůli prodloužení těžby v polském dolu Turów u českých hranic ministerstvo životního prostředí rozhodne do konce června na základě právní analýzy. Na dotaz novinářů to uvedl ministr Richard Brabec (ANO). Liberecký kraj chce, aby Česko podalo žalobu k evropskému soudu. K posouzení této možnosti vyzval ministerstva životního prostředí a zahraničí minulý týden také sněmovní výbor pro životní prostředí.
 

"O dalších krocích rozhodneme do konce června na základě právní analýzy. Využijeme ale všech prostředků při hájení zájmů našich občanů," napsal Brabec.

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Koncese pro těžbu měla firmě teď v dubnu skončit, polské ministerstvo klimatu ji ale v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo. Polsko vydalo rozhodnutí o prodloužení i přes výslovný nesouhlas české vlády a výtky poslanců Evropského parlamentu.

"Dosavadní jednání s polskou stranou zatím nevedla k ničemu, proto chceme, aby stát podal žalobu k Evropskému soudnímu dvoru pro porušení mezinárodního práva naším polským sousedem," řekl minulý týden radní pro životní prostředí Libereckého kraje Jiří Löffelman (Starostové pro Liberecký kraj).

Hnědouhelný důl v Turówě by se měl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozrůst o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obyvatelé z příhraničí se obávají nejen ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu nebo propadů půdy. Polská strana ale zásadnější vliv na české území odmítá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

5.5.2020 09:07
Brabec nekecají.Poláci si prosadí co budou chtít.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.5.2020 11:53 Reaguje na Václav Kain
Víte co dělí lidi na úspěšné a neúspěšné? Úsilí.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2020 12:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tady bych se předřečníka zastal ... rozšíření je prasárna, o tom žádná, ale Poláci si stejně udělají co budou chtít. Max možného co se nám podaří bude nějaká finanční kompenzace.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.5.2020 09:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Neříkám, že ne... ale je třeba úsilí a jasný postoj našich volených... je to jejich povinnost dát co nejjasněji najevo, že Poláci dělají špatnou věc a taky musí využít všech existujících možností jak jim v tom zabránit... poraženectví nám nepomůže...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

6.5.2020 10:56 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Polské uhlí se vozí i k nám....přijal jsem osobní závazek, že celých 6 měsíců, od. 1.4. do 30. 9. t.r. , nebudu k vytápění domu uhlí používat !
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.5.2020 11:21
Poláci si váží surovinového bohatství a chtějí jej využít. Budeme se jim za to mstít?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.5.2020 11:52 Reaguje na Josef Mozek
Pane Mozek, kde jste nechal mozek?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.5.2020 11:52
"Využijeme ale všech prostředků při hájení zájmů našich občanů," napsal Brabec a nikdo mu to nevěřil.....
Odpovědět
rl

rýpal lesní

7.9.2020 19:35
Takže pro ty nechápavé, kteří ještě tápou :
1. Smlouva o přistoupení k EU na základech smlouvy k produkci v hutnictví, dohodnutá osobami nemající tucha, spolu s DOL, TENT, zásadními hospodářskými a územními akcemi a ekologickým ( ekonomickým ) vazalstvím, vydávané jako zlepšení možností, ve skutečnosti jako diktát toho, jak budou zisky téci.
2. Dotační programy do útlumu a ve směru montoven, bez zodpovědné ochrany našich zájmů a našich podniků.
3. Vystřídání osob na ministerstvech, odborníků a to i v podnicích, kteří měli odborné znalosti a nahrazení politicky předpojatými osobami. Zčásti zůstali osoby které převzaly newspeak nových vládců, ti povolní.
4. Nedemokratické a bezprecedentní zásahy do územního plánování, ve smyslu zisk je přednější.
5. Nyní povolování dalších ( i surovinových ) potřeb a zájmů, aplikace rozhodování v rozporu s poznatky. Navíc, prohlášení ekologických odborníků ( těch kteří se nedali koupit ) za nepřítele prosperity ( Klaus ).
6. Dovršení útoků na devastaci zakotvením nesprávného rozhodování do zákonů, či nalinkováním jako zájmu EU. Eventuálně schlípnutí uší před silnějším zájmem. ( mimochodem, nevěřte, že se v Turówu jedná "jen" o Polsko, tato část území patřila .... ).
7 a další přeskočím ...
10. Dojítí až do bezvýchodného stavu.

Toto je černý scénář, ale jsme za polovinou.
(rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist