https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-o-dolu-turow-uz-se-mezi-cr-a-polskem-jedna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko předběžně souhlasilo s návrhem řešení ohledně dolu Turów, uvedlo MŽP Aktualizováno

25.5.2021 01:43 | PRAHA (ČTK)
"Nikdy jsme od Polska nedostali žádné jasné písemné záruky, jakým způsobem bude kompenzovat zásadní negativní efekty, které to má pro české občany," řekl Brabec. Dodal, že česká vláda nechce Polsku uškodit, ale hájí zájmy českých občanů.
"Nikdy jsme od Polska nedostali žádné jasné písemné záruky, jakým způsobem bude kompenzovat zásadní negativní efekty, které to má pro české občany," řekl Brabec. Dodal, že česká vláda nechce Polsku uškodit, ale hájí zájmy českých občanů.
Aktuálně se vedou jednání mezi českou a polskou stranou ohledně dolu Turów. Na tiskové konferenci po schůzi vlády to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Lituje, že Polsko dříve nevzalo vážně české požadavky a věc musela dospět až k Soudnímu dvoru EU. Varšava by měla hnědouhelný důl na příkaz Soudního dvora EU okamžitě zavřít. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale soudní rozhodnutí označil za velmi nebezpečné z hlediska možných ekologických hrozeb. Polsko podle něho předloží unijnímu soudu nové argumenty.
 

Varšava by měla hnědouhelný důl na příkaz Soudního dvora EU okamžitě zavřít. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale soudní rozhodnutí označil za velmi nebezpečné z hlediska možných ekologických hrozeb. Polsko podle něho předloží unijnímu soudu nové argumenty.

V podvečer jednali liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž s polskými protějšky. Polsko vyzvali v první řadě k respektování rozhodnutí Soudního dvora EU. "Pokud tak Polsko neučiní, jsme připraveni soudu navrhnout takovou pokutu, která bude Polsko motivovat k respektování soudního rozhodnutí," uvedl Smrž.

Česká strana zopakovala požadavky, za kterých je ochotna případně stáhnout žalobu. "Jsou to především písemné a současně finanční záruky, že Polsko bude minimalizovat a kompenzovat dopady těžby na Českou republiku. Vedle ovzduší a hluku se jedná především o stav podzemních vod, na které těžba v Turówu dlouhodobě negativně dopadá," poznamenal náměstek.

Zástupci zemí jednali i o způsobu, jak záruky zakotvit do formy mezivládní smlouvy. Obsahovala by podle představ resortu i podmínky a sankce, pokud by ji Polsko nedodrželo.

Podle Půty jsou jednání dobrým signálem ke zdárnému řešení. "Liberecký kraj přicházel s návrhy řešení již několik let a učinil v této věci maximum. Nyní snad nastává čas, kdy řešení bude garantováno smlouvou na úrovni vlád obou zemí," uvedl.

"Nikdy jsme od Polska nedostali žádné jasné písemné záruky, jakým způsobem bude kompenzovat zásadní negativní efekty, které to má pro české občany," řekl v pondělí po zasedání kabinetu Brabec. Dodal, že česká vláda nechce Polsku uškodit, ale hájí zájmy českých občanů.

Soudní dvůr EU minulý týden rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Vyhověl tak české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby bude podle soudu platit až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu. Proti rozhodnutí se vzápětí ohradili Morawiecki i společnost PGE, která důl vlastní.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044.

Pokud by polské úřady verdikt nerespektovaly, může soud na žádost Evropské komise vyměřit zemi vysoké pokuty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.5.2021 06:32
Snad Poláci pochopí, že ČR není nějaké odlehlé vojvodství na jižním konci Velkého Polska.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.5.2021 09:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nepochopí, protože náš premiér debil opět udělal z celé ČR jen bandu debilů....

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/dohodli-jsme-se-ze-cesko-stahne-zalobu-kvuli-dolu-turow-oznamil-polsky-premier-40361224#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=qFgA7MEO6hj-202105250713&dop_id=40361224&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Jsme celému světu jen pro smích....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.5.2021 10:00
Poslední zpráva : Na nočním jednání se premiéři Babiš (CZ) a Morawiecki(PL)
dohodli na stažení žaloby.

PL se zavázala, že zainvestuje 45 mil € na zajištění vody pro české obce
a bude vytvořena smíšená česko-polská komise, která se problematikou dále bude zabývat.

Na první pohled ekologický Mnichov - o nás bez nás, upečeno za pár hodin Slovákem a Polákem,bez účasti českých samospráv, 45 mil. € je směšný pakatel.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.5.2021 15:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
ale včera v TV zase hlásili že nikdo žalobu nestáhl. já bych řekl že Česko postupuje moc vlaze proti tomu povrchovému dolu ! má pohrozit vojenským zásahem !!! tak jak USA v době Karibské krize kdy Chruščev stáhl ocas mezi nohy !!! co budou dělat za pár let až to uhlí na polské straně dotěží ? to b ude také hrozit ekologická katestrofa ? ta myslím je už teď jednak samým provozováním dolu a pak je tady další hrozba na české straně že se vytratí voda. ať polské horníky rekvalifikujou tak jako se to děje po útlumu těžby v OKR nebo tomu bylo na mostecku. co má česko zajímat polský problém ? poláci na to měli myslet hned a těžbu zavčasu ukončit a ne si poměřovat pyje kdo má většího !!! Brabec je nekompetentní pyj už i v českých kauzách a nedávno se vytáhl třeba při katastrofě na Bečvě !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist