https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-ocekava-ze-v-patek-uhelna-komise-doporuci-datum-konce-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec očekává, že v pátek uhelná komise doporučí datum konce uhlí Aktualizováno

3.12.2020 13:56 | PRAHA (ČTK)
Uhelná komise pracuje se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Podle informací ČTK je pro konec uhlí v ČR stále nejpravděpodobnější rok 2038.
Uhelná komise pracuje se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Podle informací ČTK je pro konec uhlí v ČR stále nejpravděpodobnější rok 2038.
Foto | Pom2 / Flickr
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) očekává, že v pátek uhelná komise doporučí konkrétní datum konce využívání uhlí v České republice. Zvažuje podporu let 2033 a 2038, což považuje za nejzazší termín. Nepředpokládá, že by nedávná slova premiéra Andreje Babiše (ANO) o možném posunutí tendru na nový jaderný blok v Jaderné elektrárně Dukovany výrazně ovlivnila páteční hlasování, uvedl na dotaz ČTK.
 

Uhelná komise pracuje se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Podle informací ČTK je pro konec uhlí v ČR stále nejpravděpodobnější rok 2038. Termín má být možné po několika letech případně revidovat, a to především v případě, že situace na trhu způsobí rychlejší přirozený ústup od tohoto zdroje, shodují se zdroje obeznámené s jednáními komise.

Stoprocentní shoda všech členů komise na určitém termínu není podle Brabce pravděpodobná. Jsou v ní zastánci nejbližšího termínu a možná i roku 2043, řekl. "Komise ale pak hlasuje a je to doporučení vládě. Vláda pak ve finále bude na základě doporučení komise rozhodovat a nikde není řečeno, že si nevyžádá od komise další podklady," poznamenal ministr. Nemá signály o tom, že by větší množství členů komise zastávalo názor, že by se v pátek o datu nemělo hlasovat.

Brabec nechtěl prozradit, který rok preferuje. "Chtěl bych ten rok napřed říct členům komise, ale už jsem se k tomu vyjadřoval, takže rovnou to zúžím na dva. Pro mě je nejzazším datem rok 2038, zvažuji i rok 2033," uvedl.

Nemá zprávy o tom, že by Babišovo nedávné vyjádření, že tendr na nový jaderný blok v Dukovanech zatím není připravený, dramaticky ovlivnilo členy komise v rozhodování o podpoře termínu konce uhlí. "Pokud si to někdo nechává jako tajemství a zítra (v pátek) řekne většina členů komise, že na základě tohoto si to nepřeje, tak je to také možné a bude to pak demokratické rozhodnutí uhelné komise jako celku. Osobně si to nemyslím. Myslím, že se navrhne nějaký datum bez ohledu na tohle," dodal Brabec.

Výběrové řízení na nový blok má vypsat polostátní společnost ČEZ, která je investorem stavby. Letos několikrát zopakovala, že tak plánuje učinit do konce letošního roku.

Babišova slova rozsypala plánované scénáře útlumu uhlí podle akademika a energetika Františka Hrdličky z Českého vysokého učení technického v Praze, který je členem komise. O odkladu rozhodnutí se hovoří také podle Jiřího Koželouha z Hnutí Duha, který je v komisi za asociaci ekologických organizací Zelený kruh. Důvody ale podle něj jsou zejména chybějící analýza sociálních dopadů, návrh kompenzací krajům a zaměstnancům z uhelného průmyslu a jízdní řád odstavování uhelných elektráren.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na twitteru uvedla, že požádala resorty průmyslu a životního prostředí o zpracování plánu sociálních dopadů a strategii teplárenství. "Tohle musí být jasné dřív, než se bude hlasovat o datu ukončení těžby. MPSV je připraveno pomoci," poznamenala.

Piráti chtějí do roku 2025 uzavřít uhelné elektrárny, ze kterých jde elektřina na vývoz, zbytek pak do roku 2030, uvedl v dnešní tiskové zprávě předseda strany Ivan Bartoš. "Na základě odborných analýz, požadujeme ukončení spalování uhlí k roku 2030, nejpozději však do roku 2033. Spravedlivý rozměr transformace je zásadním kritériem pro tento proces, a proto podporujeme také zavedení kompenzačních prostředků pro horníky, abychom spravedlivý rozměr transformace naplnili," doplnila předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová.

Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička nebo vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. Vedou ji Brabec s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

3.12.2020 15:53
"chybějící analýza sociálních dopadů, návrh kompenzací krajům a zaměstnancům z uhelného průmyslu a jízdní řád odstavování uhelných elektráren".
To snad není možný!!! Co tam ten rok proboha dělali??
To je přece úplný základ práce téhle parakomise. Kdyby nedělali vůbec nic, tak aspoň ten jízdní řád musí mít.
Asi makají jak celé vedení babišistánu včetně parapresidenta.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.12.2020 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Také nechápu, proč tam ten pan Koželouh nic pořádného nedělá!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.12.2020 08:15 Reaguje na Jiří Svoboda
Pen Koželuh je tam spíš jako dozor. Tohle mají dělat energetici a ne ekologové.
Odpovědět
va

vaber

3.12.2020 16:02
takových plánů do budoucnosti už bylo, na Marsu už měli být lidé v r.1986, a jaderná fúze zvládnutá v r.1990
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.12.2020 16:08 Reaguje na vaber
Můžeme si shrnout všechna pořekadla o slibech. Mne zatím napadla dvě: 1. slibem nezarmoutíš a 2. sliby se slibují, blázni se radují.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.12.2020 16:25 Reaguje na Jiří Svoboda
3: slíbené dýl vydrží :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.12.2020 16:33 Reaguje na Jakub Graňák
Ještě se říká, že když dvakrát slíbíš, jako bys jednou dal. -)))
Odpovědět
ig

3.12.2020 16:43 Reaguje na vaber
Na Marsu už přece byli a zase se vrátili. Jinak si některé věci nedovedu vysvětlit :D
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.12.2020 16:52 Reaguje na
Myslíte ten Paroubkův Mars :-)?
Odpovědět
ig

3.12.2020 17:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jasně, kde jinde by se tu vzal?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.12.2020 16:37
A ví ta socialistická partička, co vede naši republiku, jak se bude energie řešit potom. Rakušáci na nás tlačí, abychom zrušili jádro, Brusel, abychom zrušili uhlí. Vodní elektrárny tu naši spotřebu neutáhnou, tak co dál? Buď budeme za drahé peníze kupovat energii ze zahraničí, nebo nafasujeme ebonitové tyče a liščí ohony. průser je v tom, že se ruší kožešinové farmy, takže ani ty ohony nebudou. Jinými slovy, ať ta čeládka nahoře udělá cokoliv, běžný poplatník je v pr.deli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.12.2020 08:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Uhláky jsou na odstavení už teď a do Dukovan se vrazilo teď asi 20 miliard a časem půjdou taky. Mastodonta nepostavíme ani omylem, nejme schopni ani tendr vypsat, do OZE nejdeme z ideologických důvodů. A ta elektrika z Německa je tak levná.......
Odpovědět
ig

3.12.2020 16:42
Kdybych byl členem té uhelné komise, navrhl bych jako datum konce uhlí 31.12.2020. Mělo by to stejný dopad jako kterékoliv jiné datum :D
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

3.12.2020 17:04 Reaguje na
Čím méně splnitelný ten termín bude, tím lépe. Ať lidé rychleji procitnou ze zeleného snění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.12.2020 08:22 Reaguje na
Přesně tak, rozhodovat se bude úplně jinde.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.12.2020 16:51
"Piráti chtějí do roku 2025 uzavřít uhelné elektrárny, ze kterých jde elektřina na vývoz"
To jako EPC vyrábí hnědou elektřinu, ECHVA růžovou elektřinu, ELE fialovou elektřinu, apod. a podle toho to Piráti zavřou :-)?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

3.12.2020 17:44
Čekám, kdy Brabec doručí datum, kdy pro neschopnost končí on. Petrův Zdar
Odpovědět
VK

Václav Kain

3.12.2020 18:56
Kde bude konec za tu dobu falešného Brabčáka.
Odpovědět
VK

Václav Kain

3.12.2020 18:56
Kde bude konec za tu dobu falešného Brabčáka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist