https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-priority-jsou-invazni-novela-a-rozjet-modernizacni-fond
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Prioritami pro nový rok je invazní novela a rozjetí Modernizačního fondu

1.1.2021 01:21 | PRAHA (ČTK)
Jako další důležitý úkol pak Babec uvedl schválení nového zákona o zákazu některých jednorázových plastů, který je transpozicí evropské směrnice.
Jako další důležitý úkol pak Babec uvedl schválení nového zákona o zákazu některých jednorázových plastů, který je transpozicí evropské směrnice.
Priority ministerstva životního prostředí (MŽP) pro příští rok jsou rozjezd Modernizačního fondu i to, aby se podařilo schválit tzv. invazní novely a nový zákon o zákazu některých jednorázových plastů. ČTK to sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

"Největšími prioritami je rozjezd Modernizačního fondu, který by měl přispět k zásadní dekarbonizaci české energetiky, dále dokončení starého a rozjezd nového Operačního programu životní prostředí 2021- 2027 a Fondu spravedlivé transformace," uvedl Brabec. Do Modernizačního fondu půjde do roku 2030 z prodeje emisních povolenek, v závislosti na jejich ceně, 120 až 150 miliard korun. MŽP spustilo fond, zatím formou předregistračních výzev, na sklonku listopadu. První ostré výzvy by měly být vypsány v prvním čtvrtletí 2021.

Podle Brabce je také zásadní přijetí invazní novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Cílem novely, kterou počátkem roku schválila vláda, je tvorba rámce pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů rostlin a živočichů a regulaci těch, které se už v Česku rozšířily. Stát novelu připravoval několik let.

Jako další důležitý úkol pak Babec uvedl schválení nového zákona o zákazu některých jednorázových plastů, který je transpozicí evropské směrnice. "Na spuštění v roce 2021 připravujeme i nový program kotlíkových dotací," doplnil.

Na dotaz ohledně protierozní vyhlášky Brabec řekl, že očekává její vydání počátkem příštího roku. "A bude účinná od 1. července 2021, tak jak jsme s ministrem (zemědělství Miroslavem) Tomanem (ČSSD) slíbili," poznamenal ministr. V posledních měsících se podle jeho slov vedly odborné meziresortní debaty nad maximálním povoleným množstvím eroze půdy. "Pokud se dostanou zemědělci nad tento limit, budou postižitelní, a došlo už také k zásadní dohodě mezi MŽP, ministerstvem zemědělství a zemědělskými nevládními organizacemi," dodal Brabec.

Protierozní vyhláška je připravena už od roku 2017, přijetí je klíčové pro zlepšení hospodaření na zemědělské půdě a její schopnosti zadržovat vodu. Na rychlé vydání vyhlášky letos na jaře například apelovali senátoři, prodlevu kritizují také ekologové. Brabec už dříve uvedl, že vyhláška bude vycházet z monitoringu eroze a trestat ty, kteří se k půdě nechovají dobře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.1.2021 05:06
To jsou ambice odpovídající potenciálu úředníčka na okresním městě a ne ministra ŽP.
Ten snad musel na Nový rok sníst nedovařenýho netopýry z Wu-hanu a teď mluví z horečky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist