https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-sfzp-do-konce-tydne-zhodnoti-problemy-s-dotacemi-na-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Státní fond životního prostředí do konce týdne zhodnotí problémy s dotacemi na kotle

2.10.2019 00:12 (ČTK)
Státní fond životního prostředí (SFŽP) by měl do konce týdne posoudit, zda byla při problémech s takzvanými kotlíkovými dotacemi v Jihočeském kraji porušena pravidla. / Ilustrační foto
Státní fond životního prostředí (SFŽP) by měl do konce týdne posoudit, zda byla při problémech s takzvanými kotlíkovými dotacemi v Jihočeském kraji porušena pravidla. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní fond životního prostředí (SFŽP) by měl do konce týdne posoudit, zda byla při problémech s takzvanými kotlíkovými dotacemi v Jihočeském kraji porušena pravidla. Po včerejším druhém zasedání uhelné komise to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle Mladé fronty DNES byly minulý týden využity počítačové programy k urychlení žádosti. Podle kraje následné analýzy nenaznačily, že by podávání žádosti bylo zatíženo extrémními požadavky ze stejných IP adres nebo že by šlo o formu vnějšího útoku.
 

SFŽP si od kraje vyžádal informace ke kontrole. "Jsme dohodnuti se SFŽP, že do konce tohoto týdne by měl posoudit na základě informací, které dostane z Jihočeského kraje, zda došlo k porušení pravidel, které SFŽP pro kraje nastavil," uvedl Brabec. Podle ministra nejde o problém systémový, neboť se v dosavadních výzvách kotlíkových dotací uskutečnilo přes 30 kol a v žádném případě nenastaly potíže.

"Teoreticky je možné zrušení výzvy. To vyplývá i z podmínek, které má SFŽP. Ale musí být naplněny nějaké podmínky a teď je předčasné hovořit o tom, jestli byly naplněny, abychom v někom nevzbuzovali nějaké naděje a někoho nevystrašili, že to zrušíme. V tuto chvíli to posuzujeme, velmi brzy přijdeme s nějakým doporučením," dodal Brabec.

Podle MF DNES rozdělování dotací 23. září ovlivnila skupina lidí, jež většinu žadatelů předběhla pomocí počítačových programů, které po spuštění výzvy v několika sekundách začaly hromadně odesílat žádosti na krajské úřady. MF DNES také uvedla, že se podobné případy staly v červnu ve Středočeském kraji a v květnu na severní Moravě.

Jihočeský kraj na svém webu v reakci na zprávu listu uvedl, že se celý systém po zahájení příjmu žádostí potýkal s nebývalým náporem žadatelů, který způsobil výrazné zpomalení systému pro příjem dotací. "Při prvotních prověřováních se sice situace jevila tak, že systém mohl být zahlcen tzv. roboty či podroben nějaké formě vnějšího útoku, nicméně dalšími analýzami, které nebylo možné učinit ihned v době, kdy bylo prioritní snahou systém opět rozpohybovat, nebylo zjištěno, že by byl systém zatížen extrémními požadavky ze stejných IP adres nebo že by se jednalo o formu vnějšího útoku," uvedl kraj.

Ministerstvo životního prostředí na dotaz novinářů v pondělí uvedlo, že řešení nastalé situace je v první řadě zcela v kompetenci kraje.

Včera spustili příjem žádostí o dotace v Plzeňském kraji. Vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal popřel informace některých médií, že by systém zkolaboval. Systém nestál podle něj ani minutu a stále přijímal žádosti. Někteří žadatelé ale museli počkat, protože byla webová stránka přetížená.

Ve třetí výzvě kotlíkových dotací lidé poprvé nemohou žádat o peníze na kotle umožňující spalování uhlí. Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí, ve třetím kole dotací rozdělí 3,1 miliardy korun. Od 1. září 2022 se musí v ČR přestat topit v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.10.2019 00:02
Problém je v tom, že ty dotace ovládlo pár lidí, kteří za peníze pro ostatní (za 10 % z částky dotace) zajistili jejich přednostní odeslání do té aplikace. Takhle to přece úřady nemyslely, aby se na tom nasáčkovali hlavně překupníci? Jinak je to samozřejmě obecný problém. Kdekoliv se rozdávají peníze, motá se kolem kupa šíbrů a divných týpků. Bylo to při privatizaci, je to u dotací všeho druhu. Tak to bylo, tak to je.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.10.2019 11:16 Reaguje na
k tomu se dá v zásadě přistupovat čtyřmi způsoby:
a) všechno je OK, je úplně jedno, jestli si místo ve frontě zajistí jeden tím, že pročeká před úřadem tři dny a tři noci, nebo dobře naprogramuje program, který se postaví do fronty
b) stala se chyba, ty dotace jsou skvělé, škodajen, že se toho chytli podvodníci, musíme to odladit.
c) dotace jsou fajn nápad, ale žádné kdo dřív přijde, prostě každý, kdo splní podmínky, ten má nárok a dotaci dostane
d) dotace jsou rovnou od ďábla a jsou čistým zlem a vždycky se toho nažerou nejvíc šmejdi; tohle má ještě dva podbody, 1. ale prachy se válí na zemi, proč bych je nesebral, zaskřípu zubama a nakrmím šmejdy, 2. nikdy, nemohl bych se nepoblít při pohledu do zrcadla.

já volím jednoznačně déčko. s tím, že lavíruji mezi podbody tak, jak velké je to aktuální zlo a jak jsem jako hlava rodiny krkem přehlasován. aktuálně pobírám dotaci necelé dva tisíce ročně na údržbu krajiny v národním parku.


samozřejmě problém robotů, dotovaných komodit a šmejdů se netýká jen jihočeského kraje a kotlíků. namátkou tak třeba funguje předprodej lístků na divadelní představení, kdy získání lístku znamená buď přesně o půlnoci se připojit a zkusit rychle klikat (většinou to nevyjde), nebo jít nablind a před divadlem pohodlně a najisto koupit lístek - ovšem za trojnásobek. nepochybuji o tom, že tenhle byznys není jen záležitostí šikovných programátorů zvenku, a že se na tom živí spousta krtků zevnitř - úplně stejně, jako u kotlíků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist