https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-vysle-do-amazonie-nove-policejni-jednotky-maji-potirat-niceni-pralesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie vyšle do Amazonie nové policejní jednotky, mají potírat ničení pralesa

13.6.2022 01:30 | BRASÍLIA (ČTK)
Brazílie vyšle do Amazonie nové elitní policejní jednotky, které mají v oblasti potírat pašování drog a trestné činy s negativním dopadem na životní prostředí. Podle úřadů opatření nijak nesouvisí s nedávným zmizením novináře deníku The Guardian Doma Phillipse a odborníka na domorodé národy Bruna Araúja Pereiry, uvedla agentura EFE. Brazilský prezident Jair Bolsonaro minulý týden slíbil lepší ochranu amazonského pralesa, podle něj je ale už nyní stav velmi dobrý.
 

Nové policejní jednotky budou působit 90 dní v oblastech, které sousedí s Venezuelou a Kolumbií. Tyto regiony se podle úřadů staly vstupní bránou pašeráků drog do Brazílie a soustředí se v nich kriminální aktivita s negativním dopadem na přírodu, jako je nelegální lov či nepovolená těžba nerostů. Tyto aktivity vedou k mýcení amazonského pralesa a narušují život domorodých národů.

Podle úřadů vyslání nových policejních oddílů nesouvisí se zmizením Doma Phillipse a Bruna Araúja Pereiry, kteří se pohřešují od neděle. Dnes se pozornost záchranářů zaměřila na jeden výkop ve městě Atalaia do Norte v Amazonii. "Nemůžeme říct, že bychom tam nalezli sebemenší stopu," uvedl zástupce hasičů Geonivan Maciel. Podle agentury AFP ale pátrání v posledních dnech zintenzivnělo a jeden muž byl v souvislosti se zmizením zadržen.

Brazilský prezident Bolsonaro uvedl, že Brazílie může jít příkladem v ochraně životního prostředí. Podle něj je 84 procent amazonského pralesa prakticky bez zásahu člověka. Dodal, že brazilské zemědělství využívá jen 27 procent rozlohy země a přispívá k výživě jedné miliardy lidí. "Nepotřebujeme amazonský region, abychom posílili naše zemědělství," uvedl.

Výrazně kritičtější jsou ale ochránci životního prostředí, podle kterých Bolsonarova vláda umožnila větší ničení amazonského pralesa. Podle nich vláda nedostatečně vymáhá již existující pravidla a nezavedla striktnější opatření. Poukazují, že Bolsonaro opakovaně mluvil o větším využití regionu pro hospodářské účely.

Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) zveřejnil statistiky o odlesnění za prvních pět měsíců letošního roku. Amazonský prales přišel o zhruba 2900 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s velikostí Libereckého kraje. Meziročně se jedná o nárůst o 13 procent a o nejvyšší údaj od roku 2016, odkdy INPE provádí tento druh měsíčního monitoringu. V květnu se ale rozloha vymýceného pralesa snížila meziročně o 35 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.6.2022 13:15
Muže z těchto nových policejních jednotek čeká životu nebezpečná těžka služba.Každý jeden policista bude mít okolo krku ostnatý obojek jako bojový pes a to proto,aby jej v amazonských pralesích neuškrtila bestialní anakonda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist