https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilsky-ministr-pozastavil-smlouvy-s-nevladnimi-organizacemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazilský ministr pozastavil smlouvy s nevládními organizacemi

26.1.2019 01:39 | BRASÍLIA (ČTK)
Podle posledních statistik byla v Brazílii od srpna 2017 do července 2018 odlesněna plocha rovnající se rozloze skoro milionu fotbalových hřišť.  Ilustrační snímek.
Podle posledních statistik byla v Brazílii od srpna 2017 do července 2018 odlesněna plocha rovnající se rozloze skoro milionu fotbalových hřišť. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Oriol Massana and Adrià López-Baucells
Nový brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles pozastavil na tři měsíce smlouvy s nevládními organizacemi. Zdůvodnil to tím, že je chce všechny prověřit. Krok kritizovali ekologičtí aktivisté, kteří se obávají, že to mimo jiné ohrozí jejich boj proti odlesňování Amazonie. Brazilský deník O Globo čin ministra označil za "vyhlášení války nevládním organizacím".
 

"Ministr ukazuje, že má větší zájem útočit na organizace, které chrání životní prostředí, než bojovat proti ničení přírody," komentoval ministrův krok Carlos Rittl, výkonný ředitel nevládní organizace Observatorio del Clima. Také dalších sedm ekologických organizací uvedlo, že ministr na takové opatření nemá právo. Podle nich mohou být smlouvy pozastaveny jen v případě, že jsou v činnosti organizací shledány nesrovnalosti.

Sallese si do své vlády vybral prezident Jair Bolsonaro, považovaný za ultrapravicového politika, který už loni v předvolební kampani nevládní organizace ostře kritizoval. "Můžou si být jisti, že pokud se dostanu do prezidentského úřadu, na nevládní organizace nebudou peníze. Tihle zbyteční lidé budou muset začít pracovat," řekl loni Bolsonaro.

Španělský server eldiario.es ve čtvrtek uvedl, že mnohé projekty ekologických nevládních organizací jsou financovány ze zahraničí. Pozastavení smluv se podle serveru týká i Fondu Amazonas, který spravuje brazilská národní banka pro rozvoj a do něhož přispívají Norsko a Německo. Tento fond založil bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva a peníze z něj dostávají organizace, které se snaží chránit pralesy v Amazonii.

Podle posledních statistik byla v Brazílii od srpna 2017 do července 2018 odlesněna plocha rovnající se rozloze skoro milionu fotbalových hřišť. Šlo o největší odlesnění od roku 2008 a oproti předchozímu stejně dlouhému období to bylo asi o 14 procent více.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

26.1.2019 12:54
Brazilie vykročila správným směrem.Paraziti se už ozývají.Nebudou moci rabovat státní rozpočet,tak jak byli zvyklí za socanů.Škoda,že to u nás nejde kvůli levičákům.
Odpovědět

Jan Škrdla

26.1.2019 13:51 Reaguje na Václav Kain
Správným směrem by Brazílie vykročila, kdyby zajistila ochranu lesů na svém území garantovanou státem. Tak jak to je běžné ve vyspělých zemích.
Zatím to bohužel vypadá, že jsou jim lesy na obtíž.
Odpovědět
VK

Václav Kain

26.1.2019 18:29
Pane Škrdlo máte pravdu.Tak jak jak je to běžné ve vyspělých zemích?Tak jako třeba u nás že?
Odpovědět

Jan Škrdla

27.1.2019 18:34 Reaguje na Václav Kain
Legislativa a péče o lesy u nás má své mouchy a nemá jich málo.
S tím co se děje v rozvojových zemích, nebo třeba i na Balkáně se to nedá srovnávat.
Např. přeměna lesa na jinou kulturu je v ČR zakázána. V našich končinách docházelo k nejmasivnějšímu odlesňování někdy v 12-14. století. V rozvojových zemích se tak děje doposud. Mělo by se tomu učinit přítrž, dokud je čas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist