https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brdy-zapasi-s-parkovanim-navstevniku-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brdy zápasí s parkováním návštěvníků přírody

16.2.2021 13:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Parkování se vždycky najde. Ilustrační snímek.
Parkování se vždycky najde. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Lenart / archiv autora
O návštěvu Brd je kvůli jejich poloze v blízkosti Prahy v době pandemie COVID-19 enormní zájem. Vojenské lesy, které v oblasti hospodaří, v této souvislosti vyzývají veřejnost, aby pro výpravy do této přírodní lokality využívala především značené parkovací kapacity.
 

„Turisty a sportovce u nás vidíme rádi, chápeme, že pobyt v přírodě je v současnosti ideální volnočasovou aktivitou. Chceme ale požádat všechny návštěvníky o maximální ohleduplnost – k přírodě, k těm, kteří zde pracují a působí, ale především k místním obyvatelům. Prosíme, aby v maximální možné míře využívaly všechny návštěvnické odstavné plochy a nesnižovali jejich kapacitu špatným parkováním,“ komentuje situaci ředitel Vojenských lesů Petr Král.

Podle ředitele Krále špatné parkování spojené se zvýšeným návštěvnickým zájmem o Brdy komplikuje život lesníkům, záchranným složkám, které potřebují do přírodní oblasti volný průjezd, hlavní zátěž však nesou především obyvatelé obcí na okraji chránění krajinné oblasti. Například v Zaječově radnice každý víkend řeší problémy spojené s desítkami odstavených vozů návštěvníků na svém území. Část turistů přitom nerespektuje dopravní značení, silniční pravidla, nebo parkuje na veřejné zeleni, či na soukromých pozemcích obyvatel.

Odstavné plochy, které jsou za účelem parkování na okrajích přírodní oblasti Brdy zřízeny, najdou návštěvníci v mobilní mapové aplikaci, kterou pro návštěvníky Vojenské lesy vytvořily a je ke stažení zdarma (pro Android i pro iOS), zaneseny jsou také v nejrozšířenějších mapových aplikacích, například v navigačním systému Mapy.cz.

Jednou z možností je parkoviště na Kolvíně nad obcí Skořice, které vedle desítek parkovacích míst pro osobní vozy disponuje také odstavnými místy pro autobusy, či dobíjecí stanicí pro elektrokola. Další odstavné plochy najde veřejnost nad obcí Těně v lokalitě U Brodu, na středočeské straně pohoří pak v Orlově u Příbrami, v Lázu či v Nepomuku. Část parkovacích kapacit pak spravují na svém území některé podbrdské obce, například Obecnice nebo Strašice.

Navýšení návštěvnických parkovacích kapacit je v krátkodobém horizontu obtížně realizovatelné. VLS v těchto lokalitách nedisponují vhodnými plochami pro rychlé řešení, budování parkovišť by vyžadovalo čas. Navíc by efektivita takových investic byla diskutabilní, protože dlouhodobé zkušenosti ukazují, že v běžných turistických sezónách je stávající kapacita návštěvnických parkovacích ploch v Brdech dostačující.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.2.2021 16:15
Brdy měly zůstat vojenským újezdem v péči Vojenských lesů.

Takhle z nich bude brzo lunapark, jako se stalo na mnoha místech Šumavy. Krkonoš, atd. !
Odpovědět
Sl

Slovan

16.2.2021 20:52 Reaguje na smějící se bestie
S tím, že by pro Brdy bylo nejlepší, pokud by celé zůstali jako vojenský prostor souhlasím.
Avšak s tím, že by se z Brd stala druhá Šumava už nikoli. V Brdech není nic moc zajímavého pro “klasického” turistu - nejatraktivnější lokalitou jsou asi Padrťské rybníky, kde se však koupat člověk nesmí a kde není ani stánek s občerstvením.
Takže v Brdech je krásná příroda, ale zároveň stále žádná turistická infrastruktura (a snad to tak i zůstane!) .
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.2.2021 20:55 Reaguje na Slovan
To bývalo kdysi nejen na Šumavě také.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.2.2021 23:27 Reaguje na smějící se bestie
Srovnávat Brdy se Šumavou nebo třeba Krkonošemi ale prostě nelze, stejně jako nelze srovnávat dnešní dobu támhle s dobou z před 40 roky a víc.

Lunapark v Brdech fakt nehrozí. Nestalo se tak ani v Křivoklátsku nebo Českém krasu...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.2.2021 08:00 Reaguje na Slovan
Rád bych se mýlil.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.2.2021 21:55
Úsměvné. Čím víc zákazů, tím logicky více přestupků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist