https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brit-poridil-po-vice-nez-100-letech-fotografii-vzacneho-levharta1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brit pořídil po více než 100 letech fotografii vzácného levharta Video

13.2.2019 14:42 | NAIROBI (ČTK)
Černé zbarvení těchto kočkovitých šelem způsobuje melanismus, tedy výrazné rozvinutí tmavého pigmentu.
Černé zbarvení těchto kočkovitých šelem způsobuje melanismus, tedy výrazné rozvinutí tmavého pigmentu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Britskému fotografovi Willovi Burrardovi-Lucasovi se podařilo v Keni vyfotografovat vzácného černého levharta. Jde o ojedinělý druh zvířete, zachyceného naposledy před více než 100 lety. Černé zbarvení těchto kočkovitých šelem způsobuje melanismus, tedy výrazné rozvinutí tmavého pigmentu.
 

Burrardovi-Lucasovi se unikátní snímek podařil v keňském přírodním parku Laikipia, kde se začaly nedávno šířit pověsti, že zde takový levhart je. S pomocí místních lidí, kteří ho viděli, připravil fotopast používanou k zachycení volně žijících zvířat. Opatřil ji senzory v naději, že snímek bude moci být pořízen i za tmy. Po několika dnech, jež nepřinesly výsledek, našel Burrard-Lucas na svém fotoaparátu ohromující snímek.

"Zběžně jsem si aparát prohlédl a ani jsem nedoufal, že tam něco bude. Když jsem záběry procházel, zastavil jsem se nevěřícně u jednoho z nich; pár očí obklopený inkoustově černou tmou - černý levhart! Trvalo mi několik dní, než jsem vstřebal, že se mi podařilo splnit si sen," napsal Burrard-Lucas na svém blogu.

Nicholas Pilfold z institutu ochrany přírody v San Diegu v článku pro časopis African Journal of Ecology na úspěch Burrarda-Lucase upozornil. Napsal, že ačkoli se hovoří o tom, že jsou v Africe černí levharti už déle než 100 let, existuje o tom jen jediný důkaz v podobě fotografie, pořízené roku 1909 v Etiopii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

13.2.2019 14:19
Není vhodné psát o druhu zvířete. Jde o melanickou (černou) formu zbarvení u zoologického druhu levhart skvrnitý. Takováto forma zbarvení se dost často vyskytuje u jeho asijských poddruhů, ale u afrického (početně i areálem rozšíření největšího) poddruhu je velmi vzácná.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist