https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-ohlasila-ambicioznejsi-plan-na-snizeni-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie ohlásila ambicióznější plán na snížení emisí

22.4.2021 01:36 | LONDÝN (ČTK)
"Británie bude domovem průkopnických firem, nových technologií a zelené inovace, protože směřujeme k nulovým emisím, pokládáme základy pro desetiletí hospodářského růstu způsobem, který vytvoří tisícovky pracovních míst," řekl Johnson.
"Británie bude domovem průkopnických firem, nových technologií a zelené inovace, protože směřujeme k nulovým emisím, pokládáme základy pro desetiletí hospodářského růstu způsobem, který vytvoří tisícovky pracovních míst," řekl Johnson.
Foto | Number 10 / Flickr
Británie chce snížit emise skleníkových plynů výrazněji, než původně plánovala. Do roku 2035 mají oproti roku 1990 klesnout o 78 procent. Nový ambicióznější plán podle agentury AP oznámila vláda premiéra Borise Johnsona.
 

Nový britský cíl poprvé zahrnuje podíl Británie na emisích z mezinárodní letecké a lodní dopravy. Vláda tvrdí, že plán směřuje k cíli dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Vláda chce nový cíl zakotvit v zákoně, ve středu má být návrh předložen parlamentu.

"Británie bude domovem průkopnických firem, nových technologií a zelené inovace, protože směřujeme k nulovým emisím, pokládáme základy pro desetiletí hospodářského růstu způsobem, který vytvoří tisícovky pracovních míst," řekl Johnson, který má v listopadu v Glasgowě hostit velký globální klimatický summit COP26. Dnes pořádá virtuální summit ke klimatickým změnám americký prezident Joe Biden. Johnson vyjádřil naději, že ostatní světoví lídři budou Británii následovat.

Británie se původně zavázala snížit emise do roku 2030 o 68 procent, což byl i tak jeden z nejambicióznějších cílů mezi vyspělými zeměmi. Vládní komise pro klimatickou změnu doporučila cíl pro rok 2035 loni, kdy upozornila, že jeho dosažení bude vyžadovat více vozidel na elektrický pohon, rozšíření kapacity větrné energie a snížení spotřeby masa a mléčných výrobků.

Rebecca Newsomová z britské pobočky ekologické organizace Greenpeace podle AP závazek britské vlády uvítala, ale prohlásila, že "cíle je mnohem snadnější stanovit, než jich dosáhnout, takže tvrdá práce teď začíná".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.4.2021 05:55
Začíná to být úsměvné - EU, USA, Rusko a UK slibují sprint k vysněné metě snížení emisí CO2.
Jsem na světě už nějaký pátek a vždy,když se objevily skvělé sliby v hojném počtu v rámci OSN nebo mezinárodních snah, k ničemu to nikdy nevedlo.
Jedno lze ovšem slíbit určitě - výrazné vzestupy ceny elektrické energie pro koncového odběratele.
Odpovědět
MG

Milan G

22.4.2021 11:38
Spíš to začíná být směšné a velmi to připomíná doby kdy tady vládl komunismus. Heslo dne, týdne a roku: Doženeme a předeženeme. Kdo z nich tady ještě bude za 30let aby se jich mohli lidi zeptat, když budou porovnávat sliby a realitu, jak to že jste to nesplnili?
Odpovědět
PB

Petr Blažek

22.4.2021 17:32
Pravděpodobně nakoupí ještě více štěpky někde ve světě, (doma už skoro žádné lesy od průmyslové revoluce nemají) a pak vyhlásí stav uhlíkové neutrality.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist