https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-pomuze-evakuovat-z-kabulu-vedouciho-utulku-jeho-zamestnance-a-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie pomůže evakuovat z Kábulu vedoucího útulku, jeho zaměstnance a zvířata

25.8.2021 16:19 | KÁBUL (ČTK)
Za minulé vlády v 90. letech Tálibán neschvaloval ani zvyk chovat psy jako společníky. Podle některých muslimů jsou to nečistá zvířata. Ilustrační foto
Za minulé vlády v 90. letech Tálibán neschvaloval ani zvyk chovat psy jako společníky. Podle některých muslimů jsou to nečistá zvířata. Ilustrační foto
Británie pomůže bývalému členovi britského námořnictva Paulu Farthingovi, kteří v minulosti zřídil v Afghánistánu zvířecí útulek, evakuovat ze země své zaměstnance, psy a kočky. Odletět by měli soukromým letem, který bude zaplacen z dárcovských příspěvků, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že pokud Paul "Pen" Farthing dorazí na kábulské letiště se svými lidmi a zvířaty, "budeme se snažit najít pro odlet jeho letadla časový prostor".

Podle veterináře Iaina McGilla dostala záchranná mise zelenou od britského premiéra Borise Johnsona. "Důležité je, že je to humanitární mise. Jejím cílem je zachránit Pena Farthinga, jeho 68 zaměstnanců a 130 dalších ohrožených Afghánců," prohlásil McGill. "Zachráněno by mělo být také více než 150 psů a koček, z nichž mnozí patří členům britské armády," prohlásil McGill.

Farthing se odmítl nechat z Afghánistánu evakuovat bez zaměstnanců svého zvířecího útulku a jejich rodin. Prohlásil, že si jeho pracovníci, mezi nimiž jsou i veterinářky, nezaslouží osud, jaký by je čekal v budoucím Afghánistánu.

Ministr obrany Wallace v úterý nabídl evakuovat Farthinga a jeho zaměstnance na palubě jednoho z letů britského Královského letectva. Zároveň ale prohlásil, že není ochoten dát při evakuacích přednost zvířatům před lidmi, "kteří jsou ve skutečném nebezpečí". Farthing opáčil, že o nic takového nežádal a že zvířata by měla cestovat v nákladovém prostoru soukromého letadla.

Farthing u námořnictva sloužil 22 let, bojoval například v roce 2006 v afghánské provincii Hílmand. O rok později založil zvířecí útulek, který pojmenoval po prvním zachráněném psovi Nauzád. Tálibán, který ovládl prakticky celý Afghánistán, se může mstít i na útulku, jelikož byl založen díky zahraniční pomoci, napsala agentura Reuters.

Za minulé vlády v 90. letech Tálibán ženám nedovoloval chodit do práce a neschvaloval ani zvyk chovat psy jako společníky. Podle některých muslimů jsou to nečistá zvířata.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid tento týden prohlásil, že ženy budou moci za vlády Tálibánu pracovat i studovat a budou moci být "ve společnosti aktivní, ale v rámci islámského práva". Hnutí také chce, aby v Afghánistánu nadále pracovaly zahraniční nevládní organizace, avšak mluvčí nezodpověděl otázku, zda pro ně budou moci pracovat Afghánci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

26.8.2021 08:11
se vší láskou a úctou k plyšáčkům:
pravděpodobně se jedná o nasazení zbraně hromadného ničení - každý lstivý afgánec, který něco takového uslyší, na místě pukne smíchy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.8.2021 13:49
V zavazadlovém prostoru budou přepravovat psy? Snad uspané? V Londýně aby je pak pořádně skanovali, aby neměli v útrobách ty...parazity.
Odpovědět
DA

DAG

27.8.2021 22:28
Myslím, že budou rádi, když si zachrání vlastní krky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.8.2021 09:09
V Evropě se stále líhnou myšlenky, které jinde ve světě nemají šanci přežít.

Tak by mne zajímalo, zda jsme pro svět spíše směšní nebo opovrženíhodní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist