https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britska-policie-obvinila-aktivistku-gretu-thunbergovou-z-naruseni-poradku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britská policie obvinila aktivistku Gretu Thunbergovou z narušení pořádku

19.10.2023 00:40 (ČTK)
Spolu s Thunbergovou obvinily úřady dalších 25 lidí.
Spolu s Thunbergovou obvinily úřady dalších 25 lidí.
Britská policie obvinila klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou z narušení pořádku poté, co ji v úterý zadržela při demonstraci proti velkým ropným společnostem. Dvacetiletou Švédku poté policie propustila na kauci, před soudem by měla stanout 15. listopadu, informovaly tiskové agentury. Spolu s Thunbergovou obvinily úřady dalších 25 lidí.
 

Skupina demonstrantů se v úterý sešla před luxusním hotelem InterContinental na londýnské ulici Park Lane, kde měli konferenci manažeři velkých ropných firem, jako je Shell, Aramco či Equinor. Thunbergová a další se posadili na chodník před vchodem do hotelu a podle médií bránili účastníkům akce ve vstupu.

Policie demonstranty vyzývala, aby přestali blokovat vchod, neboť podle ní "vážně narušovali" chod akce i celého hotelu. Protestující však neuposlechli. Proto byli dnes obviněni z porušení zákona o veřejném pořádku, který mimo jiné umožňuje policii omezovat rozsah demonstrací.

Švédská aktivistka se v posledních letech stala symbolem klimatických protestů mladé generace. Na akce po celé Evropě pomáhá přitáhnout pozornost médií, někdy přitom skončí i v rukou policie. Podobně jako v Londýně tomu bylo i ve Švédsku, Norsku či Německu. Letos dostala ve své rodné zemi již několik pokut za neuposlechnutí policie, naposledy minulý týden 4500 švédských korun (přes 9500 korun českých).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

19.10.2023 22:32
Dokud ta blbka neskončí v base, bude pořád porušovat zákony.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

20.10.2023 14:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
mi to připadá až trapné. kdyby ji média pořád nepřipomínaly a nezviditelňovaly, tak je s tou ekošmudlou, klid. koho zajímá nějaká její pokuta kterou stejně nezaplatí a je patrně placena z nějaké sbírky dalších pošahanců.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist