https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-magistrat-za-posledni-roky-snizil-svoji-uhlikovou-stopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský magistrát za poslední roky snížil svoji uhlíkovou stopu

17.11.2020 01:48 | BRNO (ČTK)
Uhlíková stopa úřadu je měřítkem vlivu jeho činnosti na životní prostředí a zejména na klimatické změny.
Uhlíková stopa úřadu je měřítkem vlivu jeho činnosti na životní prostředí a zejména na klimatické změny.
Brněnský magistrát po letech nechal přepočítat svoji uhlíkovou stopu. Podle propočtu se od roku 2016 do roku 2019 snížila asi o pětinu, uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Další přepočet je v plánu za čtyři roky.
 

Uhlíková stopa brněnského magistrátu se podle Hladíka snížila z původních 2650,88 tuny oxidu uhličitého vypouštěného v roce 2016 na 2059,20 tuny oxidu uhličitého v roce 2019, tedy asi o 22 procent. Cílem je mezi roky 2000 a 2030 snížit celkový objem emisí ve městě o 40 procent.

"Velmi mě těší, že se výrazně daří snižovat emise na úřadech. Abychom však dosáhli celoměstského cíle, musí se zapojit i příspěvkové organizace, veřejné instituce nebo firmy," uvedl Hladík. Město už ohledně tohoto cíle dříve podepsalo memorandum o spolupráci s více než 30 brněnskými subjekty, s těmi spolupracuje na nízkoenergetických opatřeních.

Uhlíková stopa úřadu je měřítkem vlivu jeho činnosti na životní prostředí a zejména na klimatické změny. Jde o indikátor, který je nepřímým ukazatelem spotřeby energií a materiálů a produkce odpadů, stanovuje množství skleníkových plynů. Jde především o emise spojené se spotřebou energií, paliv ve služebních automobilech, se služebními cestami, nákupem materiálů a techniky či s produkcí odpadů.

Příští nová čísla by magistrát měl mít v roce 2024. V aktualizovaných datech by se pak měly projevit další investice města, například plánovaná výstavba bioplynové stanice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Januška

17.11.2020 07:35
Rád bych viděl ten výpočet. Je to možné? Netuším, jak se taková věc počíta a s jakou přensotí. Děkuji.
Odpovědět
KK

Karel Karel

17.11.2020 18:31
Mne by hlavně zajímalo, kolik to stálo.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.11.2020 09:19
Užitečné to není, ale politici využijí jakoukoliv příležitost placenou z veřejných peněz ke své propagaci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist