https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-start-up-evidujici-ovci-a-kozi-stada-pusobi-i-na-slovensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský start-up evidující ovčí a kozí stáda působí i na Slovensku

19.3.2022 00:46 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Na chovatele ovcí a koz se zaměřuje start-up Festada, který vznikl na Mendelově univerzitě a nyní se rozšiřuje do zahraničí. Od března vstoupil na slovenský trh, oznámil ČTK mluvčí univerzity Filip Vrána. Festada nabízí funkční evidenci stád. Dominika Sokolová, která dříve uspěla v soutěži o nejlepší studentský podnikatelský plán, chce dokázat, že chov ovcí a koz není jen okrajová záležitost, ale odvětví, které by se mělo podporovat a vymanit ze stínu velkých hospodářských zvířat.
 

Sokolová se evidenci stád věnovala už v bakalářské práci. Nyní je v pátém ročníku oboru zootechnika a z jejího nápadu se stal seriózní projekt. Za sebou má stáž v Silicon Valley zaměřenou na start-upy. "Z USA jsme si přinesli zejména pohled na mezinárodní podnikání, mnoho strategických kontaktů, motivaci k celosvětové expanzi a chuť na projektu ještě usilovněji pracovat," uvedla Sokolová.

Po návratu z USA uzavřela Festada dohodu o spolupráci se slovenským Svazem chovatelů ovcí a koz. "Celkově máme v aplikaci již tisíce zvířat, desítky chovatelů a v rámci dokončování testování jsme ladili k dokonalosti i ty nejmenší detaily. Po ustálení na slovenském trhu chystáme expanzi do dalších zemí, s čímž nám částečně pomáhá také agentura CzechTrade,“ uvedla Sokolová.

Kromě přehledu o stádech pomáhá aplikace také s problematikou reprodukce zvířat. Chovatel si může sám vytvořit připouštěcí plány, krycí listy i vyhodnocení. "Výpočet koeficientu příbuznosti a automatická tvorba rodokmenů zamezují inbreedingu a podporují také welfare zvířat," uvedla Sokolová. Inbreeding je nežádoucí příbuzenská plemenitba, pojem welfare označuje celkovou pohodu chovaných zvířat.

"Výhledově se chceme dostat do dalších zemí, pravidelně se účastnit českých i zahraničních zemědělských veletrhů a neustále zlepšovat naši aplikaci. Stále si pohrávám i s myšlenkou rozšíření evidence na ostatní hospodářská zvířata, všechno má ale svůj čas," dodala Sokolová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist