https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brniste-pokracuje-v-planu-na-vetrne-elektrarny-mistni-zamer-v-ankete-podporili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brniště pokračuje v plánu na větrné elektrárny, místní záměr v anketě podpořili

13.9.2023 10:16 | BRNIŠTĚ (ČTK)
Větrná elektrárna
Větrná elektrárna
Foto | EssjayNZ / Flickr
Brniště na Českolipsku bude pokračovat v přípravách záměru na vybudování větrných elektráren. V anketě mezi obyvateli se proti tomu postavila jen necelá pětina účastníků. Do ankety se zapojila zhruba čtvrtina ze 420 domácností v obci, uvedl pro ČTK starosta Brniště Michal Vinš (NEZ).
 

Obec anketu uspořádala, protože ji oslovil investor, který by chtěl na okraji obce vybudovat až šest větrných elektráren. "Kdybychom zjistili nesouhlas místních, samozřejmě bychom ho respektovali," uvedl Vinš.

Více než polovina respondentů v anketě vyjádřila výstavbě podporu, skoro čtvrtině by to nevadilo a zhruba pět procent z nich by projekt podpořilo, pokud by z toho měli nějaký hmatatelný užitek. Zásadně proti bylo 17 procent hlasujících a spíše proti necelá dvě procenta.

Výsledky ankety podle starosty neznamenají, že budou jednat jen s investorem, který je oslovil. "Na základě výsledku ankety budeme nyní připravovat i výzvu potenciálním partnerům a oslovíme je k možné spolupráci. Ten, kdo obci nabídne nejlepší podmínky, zvítězí," dodal Vinš.

Podle webu České společnosti pro větrnou energii je v Libereckém kraji 31 větrných elektráren v sedmi lokalitách v příhraničí ve Frýdlantském výběžku a okolí Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zařízení s celkovým instalovaným výkonem přes 50 megawattů dodala loni do sítě více než 104 gigawatthodin elektrické energie.

Vedle Brniště by mohl v Libereckém kraji další větrný park vzniknout nedaleko Frýdlantu, i když zřejmě bude menší, než jaký společnost W.E.B. původně plánovala. V Dolní Řasnici, Horní Řasnici a Krásném Lese chtěla tato firma postavit devět větrných elektráren, ale obyvatelé Horní Řasnice odmítli výstavbu dvou z nich letos v lednu v referendu. V dalších dvou obcích ale lidé v referendech záměr podpořili.

Další větrníky možná přibudou také poblíž Hrádku nad Nisou, kde společnost JRD Group plánuje rozšíření větrného parku u Václavic. Zatím tam stojí 13 větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 26 megawattů a jde tak o druhý největší větrný park v České republice. Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!) už dříve uvedl, že o případném rozšíření větrného parku bude rozhodovat městské zastupitelstvo a předcházet tomu bude anketa mezi obyvateli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.9.2023 13:18
asi by bylo vhodsledovat i estetickou stránku věci, tedy laicky, jak narušuje krajiný ráz a vliv na živá společenstva jako je ptactvo či hmyz. Nemělo by to být čistě jen na místních referendech... V blízkosti natury, CHKO, NP či ptačích parků by vrtule neměli být vůbec.
Odpovědět
pk

pepa knotek

13.9.2023 15:06
3/4 domácností je to evidentně jedno co jim bude stát za humny, asi nějakej dobrej oddíl to Brniště
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.9.2023 18:39 Reaguje na pepa knotek
Vzpomínáte si na kauzu těžba kamene na kopci Tlustec? no, tak to je ono. Buď postaví větráky, nebo zlikvidují kopec.
Zkrátka se rozhodli, že chtějí naplnit kapsy aniž by hrábli rukama.
Nicméně nevím, co je mizernější.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2023 09:41
Velká města mají díky sídlům firem peněz na rozhazování a nemusí si kvůli
rozpočtům hyzdit okolí větrníky, jako malé obce takřka bez příjmů z daní.
Přesně tam směřují investoři větrníky, protože tam lze obyvatele "koupit".
Velká města by je poslala někam a proto nevidím větrníky na kopcích kolem
Prahy, či Brna. Nač taky, když mají dostatečné příjmy i na tunely v obou
smyslech slova. Ono záleží na lidech, čemu dají přednost a co jsou ochotni
obětovat třeba za chodník po kterém nikdo nechodí a nebo školu, kterou jim
nakonec kvůli malému počtu žáků ministerstvo zruší. Možná jim ale zůstanou
peníze na dotování dopravy do nejbližšího města a to taky není k zahození.
Ale všeho do času, než se zdroje vyčerpají a zůstanou jenom ty hrůzy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist