https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-hleda-novou-podobu-cernovicke-piskovny-zacina-soutez-o-navrh-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno hledá novou podobu Černovické pískovny, začíná soutěž o návrh parku

7.1.2022 00:40 | BRNO (ČTK)
Otevřít okolí Černovické pískovny pro lidi, ale nevyhnat ptáky. To musí vyřešit architekti v soutěži o návrh nového parku
Otevřít okolí Černovické pískovny pro lidi, ale nevyhnat ptáky. To musí vyřešit architekti v soutěži o návrh nového parku
Zdroj | Brno.cz
Brněnský magistrát hledá v urbanistické a krajinářské soutěži budoucí podobu Černovické pískovny, kde žije několik desítek druhů ptáků včetně těch ohrožených. Architekti mají navrhnout vývojový scénář a parkové využití území. Cílem je postupně otevřít okolí pískovny lidem, ale zároveň nevyhnat vzácné druhy ptáků. Město požaduje výhled ve dvou až čtyřech časových úsecích na příštích 50 let, při zohlednění požadavků na rekreaci i ochranu přírody. Městská rada tento týden schválila vyhlášení soutěže.
 

Soutěž se týká přibližně padesátihektarového území. V části se stále bude těžit písek a štěrkopísek, v části už začala rekultivace, případně zatím na obnovu a úpravu čeká. "Vzhledem k tomu, že se jedná o území, kde aktivně probíhá těžba, která bude v určité míře probíhat i nadále, bude jeho přeměna na park probíhat kontinuálně,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Areál pískovny je domovem více než 40 zvláště chráněných druhů ptáků, kterým se v místě daří. Prostor je pro veřejnost nepřístupný, díky tomu tam vznikla mozaika rozmanitých biotopů. Ochránit vzácné druhy je jednou z podmínek města pro urbanistické a krajinářské návrhy.

Divokou přírodu chtějí na místě zachovat i respondenti on-line ankety, kterou vypsala Kancelář architekta města Brna loni v lednu. Zapojilo se do ní téměř 600 lidí. Většina z nich by chtěla na místě pozorovat divokou přírodu. Jiní preferují vybudování pěší nebo cyklistické stezky, propojující jednotlivé městské části nebo například dětská hřiště.

Soutěž o nejlepší návrh začíná 7. ledna, potrvá do 8. dubna. V květnu by magistrát měl z návrhů vybírat ten nejlepší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.1.2022 07:52
Takový šetrný přístup , v podmínkách současné ČR prosáklé pouze tahem za ekonomickým prospěchem ,se mi líbí a skutečně jej oceňuji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2022 09:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co se vám proboha přihodilo? Neutrpěl jste úraz hlavy? Žádná kritika a přímo pozitivní příspěvek? To musíte mít nějaký zdravotní problém....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.1.2022 08:44
Hlavně by to měl být kompromis, vyhovující jak lidem, tak ptactvu.
Odpovědět
va

vaber

7.1.2022 09:30 Reaguje na smějící se bestie
na pískovně Cep v Jižních Čechách je prostor pro hnízdící břehule ,dostaly asi 30m a zbylých několik kilometrů břehů je pro lidi,
je to rozděleno řekl bych, bratrsky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2022 10:02
Jak tam pustí lidi, mají poptákách.
Rozumné by bylo to nechat zavřené a postavit tam, velkou fve elektrárnu, s ní ptáci problém mít nebudou. Mají aspoň na co kadit.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.1.2022 13:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Z fve mám sice osypky, ale stále lepší, než nějaká rekultivace. Hlavně uzavřít před ekologisty!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.1.2022 13:05
Člověk nebude mít nikdy dost "hřišť" a atrakcí.... o ničem... člověk je prostě debil...
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

7.1.2022 15:55
jinými slovy potřebujeme vytvořit projekt abychom vydojili nějakou kačku z dotací, hřiště rozhledny pozorovatelny, vzdělávací centra. Nechme to prostě uzavřený před lidma a přírodě se bude dařit dobře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist