https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-pripravilo-memorandum-cilem-je-snizit-ve-meste-emise-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno připravilo memorandum, cílem je snížit ve městě emise CO2

3.9.2019 00:23 | BRNO (ČTK)
Brněnští radní připravili a schválili memorandum o snižování emisí oxidu uhličitého, které má město podepsat se zástupci obchodních a logistických center a developery. / Ilustrační foto
Brněnští radní připravili a schválili memorandum o snižování emisí oxidu uhličitého, které má město podepsat se zástupci obchodních a logistických center a developery. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Brněnští radní připravili a schválili memorandum o snižování emisí oxidu uhličitého, které má město podepsat se zástupci obchodních a logistických center a developery. Cílem je společně snížit energetickou náročnost budov tak, aby se emise oxidu uhličitého produkované na území Brna do roku 2030 snížily o 40 procent. Na tiskové konferenci to včera řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj byly reakce zástupců komerční sféry na jednání až překvapivě vstřícné.
 

Jsou dvě hlavní cesty ke snížení energetické náročnosti, a to zelené střechy společně s využíváním srážkové vody a fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny na střechách. "Text obsahuje jak opatření, která mohou zástupci komerční sféry ve svých budovách dělat, tak záležitosti, se kterými může pomoct město," řekl Hladík. Město se zaměřilo především na obchodní, logistická a administrativní centra, protože jsou podle analýzy největším producentem oxidu uhličitého ve městě, a paradoxně je jejich spotřeba elektřiny vyšší v létě než v zimě.

V říjnu mají zastupitelé schvalovat také akční plán, který je sadou opatření, jež se mají uplatňovat v následujících 11 letech.

"Developeři cíl města chápou a vědí, že je to nutnost, ale i potřeba jejich klientů. Chtějí sídlit v budovách, které nespotřebovávají příliš mnoho energie," řekl Hladík. Město se s nimi mimo jiné také domluvilo, že bude přejímat do svého majetku technická zařízení, která vzniknou při výstavbě na veřejných prostranstvích a umožní například zadržování vody. Po několika letech, kdy se o ně nikdo nestará, totiž přestávají fungovat.

Na ozelenění střech již existují dotace a jejich přínos je nejen v ochlazování okolí, ale i termoizolaci samotné budovy. Fotovoltaiku chce město pomoct budovat tam, kde je to vhodné. Primárně chce osadit fotovoltaickými panely střechy nákupních či logistických center, postupně by mohlo dojít například i na paneláky. "Dnes lidé o panely moc nestojí, protože se jim nevyplatí. Přebytečnou elektřinu E.ON vykupuje za pár haléřů. Místo toho by ji vykupovalo pro svoji potřebu město, což by znamenalo pro majitele tržní výkupní cenu a městu by se energie nezdražila. A fungovalo by to bez dotací a nutnosti investic města," řekl Hladík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

3.9.2019 13:04
Kdo to zase tlačí? Vždyť ten trumbera z Žít Brno je dávno někde v propadlišti dějin, tak koho to napadlo takhle rozhazovat veřejné peníze? Ať si to pořídí ten, komu se to vyplatí - zrovna tady je jasná a porovnatelná vazba ceny na produkci CO2 při výrobě a používání.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.9.2019 18:57 Reaguje na
Ale notaak.. co to plácáte? Vy si sem prostě chodíte jen iracionálně zanadávat... pokud se například město dohodne s investory na tom, že budou zavádět zelené střechy, je to pro všechny jen dobře.. váš názor je absurdní.. navíc pokud jde o peníze investora, tak o co vám jde?
Odpovědět
ig

4.9.2019 16:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vlastně máte pravdu, je to iracionální :-) Lidi si stejně nakonec zvolí ty, kdo jim budou nařizovat jak mají stavět své domy a za co mají utrácet své peníze. Racionálnější by bylo hrách na stěnu házet, ten tam ulpí spíš než apel na lidi, aby konečně začali věřit sobě a ne nějakým "vůdcům" :-)
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

3.9.2019 21:15 Reaguje na
vzhledem k tomu, že od 1.1.2020 budou muset být všechny novostavby téměř "nulové", je to rozumné rozhodnutí. A nebude ani moc stát, protože to prostě všichni developeři i malí domácí stavebníci budou muset udělat. už za 4 měsíce!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.9.2019 07:05 Reaguje na Katka Pazderů
No vidíte, to jsem ani nevěděl. Konečně nějaká pozitivní změna... :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2019 11:49 Reaguje na Katka Pazderů
1. Tenhle fašistický diktát ("nulové novostavby") EU je plnohodnotným důvodem k odchodu z této organizace.

2. Ty "nulové" novostavby nejsou nic jiného než vejvar pro "ty správné" firmy a jedince, napojené na bruselské papaláše. V reálu jsou to navíc odporné brlohy, kde budou lidi za pár let chcípat na mykózy a rakovinu a lze očekávat (v souvislosti s migranty), že se tam bude šířit i tuberkulóza, jako druhdy v nouzových obydlích pro nejchudší vrstvy.

3. Žádná z těch odpadstran, co to na radnici odhlasovaly, nic takového neměla ve volebním programu, takže je třeba to chápat jako podvod na voličích a ty strany z radnice příštími volbami vymést.
Odpovědět
ig

4.9.2019 16:18 Reaguje na Jan Šimůnek
ad 1 - nevěřte tomu. Po případném odchodu z EU nám budou vládnout stejní lidé jako teď. A kdyby ti chtěli, tohle pravidlo o pasivních domech klidně zmírní až zneutralizují, sám si dovedu představit hned několik způsobů jak. Jenže oni nechtějí a voličům to tak vyhovuje, a to je ten skutečný problém. Ne EU :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.9.2019 18:05 Reaguje na
V řadě případů ne, protože loutky na bruselských špagátcích by se podařilo alespoň zčásti eliminovat.
Odpovědět
ig

4.9.2019 16:14 Reaguje na Katka Pazderů
Nebude moc stát? Že to prodraží domy průměrně o 20 % je nic? Pak budou lidi skučet, že bydlení je zase od 20 % dražší, ale do souvislosti si to už nedají. A proč taky vlastně, ona to vláda vyřeší vyvlastněním soukromých bytů a domů, které poskytne zdarma těm největším fňuknám...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist