https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-zavede-ve-dnech-smogove-situace-mhd-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno zavede ve dnech smogové situace MHD zdarma

8.2.2017 10:00 | BRNO; (ČTK)
Radní uložili vedoucímu dopravy brněnského magistrátu, aby spolupracoval s dopravním podnikem a vedoucím odboru životního prostředí na přípravě zavedení bezplatné přepravy MHD v době smogové situace.
Radní uložili vedoucímu dopravy brněnského magistrátu, aby spolupracoval s dopravním podnikem a vedoucím odboru životního prostředí na přípravě zavedení bezplatné přepravy MHD v době smogové situace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Dopravní podnik města Brna
V Brně bude ve dnech smogové situace městská hromadná doprava pro všechny zdarma. Novinářům to po jednání rady města řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Podle něj je to jedno z protismogových opatření, která město chystá. Má to motivovat lidi, aby nechali auto doma, a zamezit tak zhoršování stavu ovzduší. Opatření by mohlo platit ještě tento měsíc. Naposledy byla v Brně a Jihomoravském kraji smogová situace v lednu, trvala tři dny.
 

Radní uložili vedoucímu dopravy brněnského magistrátu, aby spolupracoval s dopravním podnikem a vedoucím odboru životního prostředí na přípravě zavedení bezplatné přepravy MHD v době smogové situace. Podle Vokřála půjde materiál za dva týdny do rady a poté by mohlo opatření začít platit. "Musíme se domluvit s Dopravním podnikem města Brna, jakým způsobem mu kompenzovat náklady spojené s výpadkem příjmů v těchto dnech. Odhaduje se, že by to na den mohlo být 700.000 až jeden milion korun," uvedl Vokřál.

Podle něj však smogová situace nenastává často a v posledních čtyřech letech platila na jižní Moravě po osm dnů.

Vokřál zatím neuměl říct, zda se v takových dnech posílí spoje MHD. "Vše musíme zvážit. Bude záležet i na lidech, jak zareagují. Zpočátku může být jejich zájem o využití MHD slabší, ale potom si zvyknou a zatížení může růst," dodal primátor.

Podle jeho náměstka Martina Andera (SZ) je bezplatná MHD jedním z více opatření při smogové situaci. "Posílíme také informovanost občanů města o situaci v ovzduší, aby raději nechávali při smogové situaci auto doma a nezvyšovali jím zátěž. Odbor životního prostředí dostane za úkol informovat školy a zdravotnická zařízení," řekl Ander.

Podle Vokřála bude město jednat i se společností Kordis, která má na starosti integrovaný dopravní systém v celém kraji. "Chceme docílit toho, aby ani lidé z okolí Brna nejezdili ve smogové situaci autem do Brna, ale aby využili hromadné dopravy," dodal Vokřál.

Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav v případě vysokých koncentrací polétavého prachu v ovzduší. Vyhlašuje se v době, kdy dvanáctihodinový průměr překročí hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FF

Franta Frantíků

8.2.2017 18:31
Já pořád nechápu, proč se politici v Brně nepoučí ze zkušeností jiných měst.

Jsem z Ostravy, kde kdysi během smogu bývala také MHD zdarma. Díky bohu za to, že už to zrušili! Celé to totiž vždy vypadalo tak, že jakmile udeřil smog, tramvaje se proměnily v pojízdnou noclehárnu bezdomovců. Lidé, kteří MHD normálně používali, jezdili během smogu raději autem. Nikomu se totiž nechce cestovat do práce v tramvaji, kde je díky těmto lidem smrad asi jako kdyby tam zdechl kůň...

Celkový výsledek byl tedy jedno velké nic. K poklesu hustoty dopravy nedošlo, jenom to město stálo spoustu peněz. Apeluji pro to na brněnské politiky (zejména tedy na ty, kteří mají IQ vyšší než dnešní datum): Je to k ničemu, zajděte se zeptat na ostravský magistrát a tam vám to potvrdí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist