https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-ziskalo-dotace-30-milionu-na-sberne-dvory-i-cyklostezku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno získalo dotace 30 milionů na sběrné dvory i cyklostezku

7.9.2020 00:41 | BRNO (ČTK)
Cyklostezka v Davídkově má zvýšit bezpečnost cyklistů, kteří budou moci sjet z frekventované silnice.
Cyklostezka v Davídkově má zvýšit bezpečnost cyklistů, kteří budou moci sjet z frekventované silnice.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Brno získalo dotace kolem 30 milionů korun na vybudování sběrných středisek odpadu a cyklostezku. Cyklostezka vznikne v ulici Davídkova, sběrné dvory v v Maloměřicích a Obřanech, Židenicích a Žabovřeskách, uvedla Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. Dotace poskytnou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstvo životního prostředí.
 

Cyklostezka v Davídkově má zvýšit bezpečnost cyklistů, kteří budou moci sjet z frekventované silnice. "Denně tam projede 6500 až 8000 vozidel. Kromě cyklostezky je navržené i doplnění chodníku pro pěší a zřízení místa pro předcházení jak přes Davídkovu, tak přes Jánošíkovu," uvedl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS). Náklady na vybudování jsou skoro 11 milionů, přičemž dotace pokryje skoro deset milionů.

Deset milionů stojí vznikající středisko sběrných odpadů v Žabovřeskách při Sochorově ulici, které má být hotové příští rok v květnu. Dotace pokryje přes osm milionů korun. Podle Kerndla současné středisko nevyhovuje a není možné navyšovat jeho kapacitu, proto se nové středisko posune asi o 200 metrů. Pojmout by mělo přes 700 tun odpadu ročně.

Na 12 milionů vyjde sběrný dvůr v Židenicích při křižovatce ulic Lazaretní a Koperníkova. Dotace pokryje deset milionů. "V roce 2013 byl této městské části zrušen sběrný dvůr a od té doby tu podobné zařízení chybí. Nové středisko pojme přes 1000 tun odpadu ročně," řekl Kerndl. Poslední dotaci město získalo na středisko s kapacitou 225 tun za rok v Maloměřicích a Obřanech v ulici Slaměníkova. Odhadované náklady na vznik jsou 2,7 milionu, dotace pokryje 1,9 milionu.

Brno má téměř 40 sběrných středisek. Loni nasbírala skoro 20 000 tun odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KO

Karel Ondráček

10.9.2020 23:35
A budou ty nové sběrné dvory odebírat Samsung televize??? Zatím to dvory moc nechtěli, televize jsem viděl už válet se i na sídlišti, tak doufám že už si to Samsung nějak zařídil!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist