https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-chysta-dalsi-ustupky-u-ropneho-embarga-sefka-ek-jednala-s-orbanem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel chystá další ústupky u ropného embarga, šéfka EK jednala s Orbánem

10.5.2022 10:32 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise se chystá znovu upravit návrh podmínek, za kterých mají členské země ukončit dovoz ropy z Ruska. Vedle dříve navržených výjimek pro Maďarsko, Slovensko a Česko zvažuje Brusel možnost přislíbit investice do infrastruktury zemí nejvíce závislých na ruské ropě. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová se vydala do Budapešti, kam jela o podpoře embarga přesvědčit jeho nejhlasitějšího odpůrce, premiéra Viktora Orbána. Po setkání uvedla, že vidí v jednáních s Maďarskem pokrok.
 

Komise minulou středu v rámci šestého balíku sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce roku tohoto zcela ukončit dovoz ruské ropy. Opatření, které má režim prezidenta Vladimira Putina připravit o významnou část zdrojů financování vojenské agrese, však odmítly podpořit Budapešť a Bratislava, s dodatečnými podmínkami přišla i Praha. Komise prvním dvěma zemím povolila výjimku do konce roku 2024, Česku pak do poloviny téhož roku.

Maďarsko však embargo odmítlo podpořit i při dosud posledním nedělním jednání unijních velvyslanců, což podle agentury MTI dnes zopakoval ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle něhož "Maďaři nesmí platit za válku".

Komise nyní chystá nový návrh, který by členské země mohly mít na stole v úterý. Podle zmíněného zdroje Reuters by jeho součástí mohl být příslib nových investic do ropné infrastruktury, která by zajistila novým unijním zemím náhradní přísun ropy. Von der Leyenová jela do Budapešti osobně přesvědčit Orbána, že i jeho země, s níž má Brusel dlouhodobé spory kvůli obavám z porušování evropských hodnot, by měla embargo podpořit.

"Večerní diskuze s premiérem Viktorem Orbánem přispěla k vyjasnění otázek týkajících se sankcí a energetické bezpečnosti, Dosáhli jsme pokroku, ale je zapotřebí další práce," napsala po setkání na twitteru von der Leyenová. Dodala, že svolá videokonferenci s dalšími zeměmi v regionu s cílem posílit spolupráci v oblasti ropné infrastruktury.

Šéfka EK původně plánovala oznámit schválení nových sankcí dnes během projevu ke Dni Evropy, na rozdíl od předchozích balíčků protiruských sankcí však kvůli ekonomickým obavám čelí nejednotě.

Unijní exekutiva podle Reuters také zvažuje, že z nejnovějšího balíčku vypustí zákaz přepravy ruské ropy tankery ze zemí EU, který vadil Řecku, Kypru či Maltě. Návrh měl výrazně znesnadnit Rusku dopravovat ropu například na asijské trhy, některé státy však měly obavy, že byznys evropských lodí přeberou společnosti z jiných zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

10.5.2022 15:14
https://oenergetice.cz/komoditni-trhy/cena-ropy-klesa-dusledku-mozneho-oslabeni-diskutovaneho-ropneho-embarga-ze-strany-eu

... aneb krásná ukázka toho, jak byť s dobrými úmysly dělá na komoditních trzích EU akorát tak bordel jak v tanku. A kdo to tak asi odsere ... ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2022 21:28 Reaguje na Svatá Prostoto
A ten bordel znamená, že cena jde dolů. Neměli by ho dělat ještě větší?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.5.2022 14:39 Reaguje na Pavel Hanzl
No bylo by to super. Jen kdybyste dokázal vymyslet jak eliminovat ty předchozí výkyvy cen směrem nahoru ... které jsou navíc zatím podstatně citelnější.

Ostatně, koukněte na ceník plynu a na ty cifry u pump.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2022 21:25
"Maďaři nesmí platit za válku" kterou ovšem platí. Logika jak čapa.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.5.2022 21:59
Cože, ona nám EK povoluje, odkud smíme kupovat životně nezbytnou energetickou surovinu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2022 08:01 Reaguje na Viktor Šedivý
Ne. Ale Putin spoléhá na to, že státy EU se nejsou schopny domluvit na jednotném postupu. Pokud se nedomluvíme, zničí nás.
Není na tom nic složitého.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

11.5.2022 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak zatím nás ničí Green dealem EU... a snaží se, aby bylo ještě hůř.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist