https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bursik-a-sommerova-kritizuji-letosni-ekofilm-chalupa-jej-pry-likviduje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bursík a Sommerová kritizují letošní Ekofilm, Chalupa ho prý likviduje

16.11.2012 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EkoFilm.cz
Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm budí silné emoce. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík podezřívá současného ministra Tomáše Chalupu (ODS) z tunelování veřejných financí a záměrné likvidace zavedeného a uznávaného festivalu. Režisérka Olga Sommerová odmítla čestnou funkci prezidentky festivalu a připojila se k bojkotu festivalu. Nerozumíme tomu, říká k tomu ministerstvo životního prostředí. Vše je podle něho v pořádku.
 

Podle Martina Bursíka nemá letošní průběh příprav Ekofilmu obdoby. „Máme podezření, že jde o tunel a snahu zlikvidovat zavedený a uznávaný festival ekologických filmů,“ říká Bursík. Ten spolu s Olgou Sommerovou dnes zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizují způsob organizace 38. ročníku festivalu Ekofilm.

Ministerstvu životního prostředí mimo jiné vytýkají nekompetentnost a manažersky nezvládnuté výběrové řízení na organizátora. Nelíbí se jim také, že se festival nebude konat jako minulé ročníky v Český Budějovicích a Českém Krumlově, ale přesune se do Ostravy. Martin Bursík se domnívá, že jde o tzv. malou domů, kterou pro svůj region zařídil předchozí ministr Pavel Drobil.

Ministerstvu dále vytýkají, že kvůli zmatkům s výběrovým řízením a nedostatku času utrpí pověst uznávaného festivalu a bude zpřetrhána roky budovaná tradice. Bursík a Sommerová se proto rozhodli letošní ročník festivalu bojkotovat a vyzvali ministra Chalupu, aby příští rok vrátil festival do jižních Čech. K jejich výzvě se přidalo víc jak šedesát dalších osobností, například geolog a esejista Václav Cílek, filmař Steve Lichtag nebo bývalí ministři životního prostředí Ladislav Miko a Bedřich Moldan.

Nařčení z tunelování veřejných financí ministerstvo odmítá. „Byla vypsaná řádná výzva, do které se mohl přihlásit kdokoliv, kdo splnil zadaná kritéria. Nevím, v čem vidí pan Bursík problém,“ komentuje to tiskový mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Ani se zpřetrháním tradice Vitík nesouhlasí. Ekofilm se do Ostravy vrací. Ostatně prvních 23 ročníků se konalo právě v tomto severomoravském městě. „Ostrava si to navíc zaslouží. Je to město, které je nejvíce postižené znečištěným ovzduším,“ říká Vitík. Ministerstvo se podle něj snaží regionu pomoci nejen prostřednictvím dotací do ekologizace průmyslu a výměny starých domácích kotlů, ale i tím, že sem přenese mezinárodní filmový festival o ekologických filmech. Podle Vitíka to dává smysl.

„Bojkotu Ekofilmu ze strany paní Sommerové nerozumíme,“ říká za ministerstvo Vitík. „Poté, co paní Sommerové pořadatelé festivalu nabídli tuto čestnou funkci, se setkala s ministrem Chalupou. Ten její obavy rozptýlil.“

Jednou z výtek vůči ministerstvu je, že na jaře vyhlásilo výběrové řízení na realizaci festivalu, soutěž ale v létě zrušilo a vypsalo znovu. Do druhého kola soutěže se přihlásilo ostravské sdružení Perseus, které pořádání vyhrálo. Podle organizátorky minulých ročníků festivalu Jitky Radové ale u druhého výběrového řízení bylo jasné, že na přípravu bude tak málo času, že se kvalitní přehlídka mezinárodních filmů uskutečnit nedá. A sama se proto do výběrového řízení nepřihlásila. „Snažíme se,“ odpovídá na to ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková. „Pracujeme dnem i nocí a na přípravu festivalu padají i víkendy.“

Jitka Radová jako nedostatek letošního ročníku Ekofilmu označuje to, že dosud nebyl zveřejněn statut festivalu, přestože řada tvůrců svá díla již přihlásila. V minulých ročnících statut například stanovil podmínky, jaké filmy se smějí hlásit. Marcela Mrózková Heříková uznává, že toto nestihli. „Statut existuje, jen na něm ještě pracujeme,“ říká Marcela Mrózková Heříková. Na webu prý bude vystavený příští týden. V minulých letech se festival tradičně konal v říjnu.

Bursík se Sommerovou uvedli, že někteří tvůrci filmů byli osloveni, aby na Ekofilm poslali snímky, které letos již přihlásili i do nedávno skončené soutěže TUR Film. Podle nich je ale nesmysl konat v Ostravě krátce za sebou dva environmentálně zaměřené filmové festivaly. TUR Film je přitom organizován firmou Fabex Media, jejíž ředitelkou je rovněž Marcela Mrózková Heříková. Ta říká, že k oslovení filmařů použili i adresář TUR Filmu. „Nevím, jestli bude nějaký překryv s TUR Filmem. Ale i u jiných festivalů se stává, že přihlášené filmy se objeví i na jiných přehlídkách,“ říká Mrózková Heříková.

„Doufáme, že na ministerstvu životního prostředí dojde k výměně ministra,“ říká Bursík. Podle něho to může být jen změna k lepšímu. Pak by byla naděje na záchranu tradice. „Pokud se to nestane, nezbude nám, než se pokusit vrátit tradici ekologických filmů zpátky na jih Čech bez ministerstva,“ říká Martin Bursík.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist