https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/caputova-projev-v-osn-venovala-kritice-ruske-agrese-a-ochrane-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čaputová projev v OSN věnovala kritice ruské agrese a ochraně klimatu

20.9.2023 20:17 | NEW YORK (ČTK)
Polovinu projevu Čaputová věnovala apelu na důraznější kroky k ochraně klimatu. Letošní horké léto bylo podle ní předzvěstí toho, co svět čeká, pokud se nebudou rychleji snižovat emise.
Polovinu projevu Čaputová věnovala apelu na důraznější kroky k ochraně klimatu. Letošní horké léto bylo podle ní předzvěstí toho, co svět čeká, pokud se nebudou rychleji snižovat emise.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová svůj dnešní projev na Valném shromáždění OSN věnovala kritice pokračující ruské agrese proti Ukrajině, ochraně klimatu a potřebě dbát na obranu lidských práv a demokracie v souvislosti s novými technologiemi. Výzvy, se kterými se svět nyní potýká, jsou podle Čaputové zejména lidského původu, a tudíž vyžadují lidské řešení. Naději slovenská prezidentka spatřuje především v mladých lidech.
 

Polovinu projevu Čaputová věnovala apelu na důraznější kroky k ochraně klimatu. Letošní horké léto bylo podle ní předzvěstí toho, co svět čeká, pokud se nebudou rychleji snižovat emise.

"Města se oteplují, naše oceány jsou stále kyselejší a půda čím dál vyprahlejší. To je důsledek změny klimatu způsobené člověkem," řekla."Stále ale můžeme zabránit nejhoršímu scénáři. Celosvětové emise musí dosáhnout vrcholu před rokem 2030, tedy za sedm let," dodala s tím, že Slovensko v příštích sedmi letech vynaloží pět procent HDP na dekarbonizaci ekonomiky a podporu obnovitelných zdrojů. Nečinnost v otázce ochrany klimatu by podle Čaputové měla největší dopad na ty nejzranitelnější, děti, ženy a chudé.

Valné shromáždění OSN si podle Čaputové musí dát za cíl obnovit mír. V této souvislosti prezidentka poznamenala, že loni bylo ve světě zaznamenáno nejvíce s konfliktem spojených úmrtí od roku 1994, na čemž má Rusko zásadní podíl.

"Již více než 570 dní ruské síly zabíjejí nevinné ukrajinské civilisty, unášejí děti a ničí města. Bombardují infrastrukturu a přístavy, které vyvážejí ukrajinské obilí těm, kdo ho potřebují v Bangladéši nebo Egyptě," uvedla Čaputová. Zdůraznila, že Rusko musí podniknout kroky vedoucí k míru a umožnit vývoz ukrajinského obilí.

Podle záběrů z místa členové ruské delegace těmto slovům nevěnovali pozornost a psali na mobilech.

V závěru projevu se Čaputová věnovala novým technologiím a potřebě podnikat kroky na obranu demokracie a lidských práv. Naději prezidentka spatřuje v mladých lidech. V této souvislosti uvedla, že mladí Slováci kladou vysoký důraz na rovnost a že je třeba "naslouchat našim dětem". "Cena našeho společného selhání totiž není abstrakcí," zdůraznila v závěru projevu ke světovým státníkům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

20.9.2023 20:33
Tak poznáme politika, který nemá co říct, přinést cokoliv nového. Tak mlátí prázdnou slámu, jedno klišé za druhým. Nic originálního, nic, co může pohnout světem kousek kupředu. Bla bla bla bla bla.
S Orwelem a jeho Farmou zvířat "dvě nohy špatné, čtyři nohy dobré".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.9.2023 21:40 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.9.2023 06:44 Reaguje na Richard Vacek
projev nepřekonal průměrnou šeď Slovenska
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.9.2023 09:13 Reaguje na Richard Vacek
hlavně se na její přepravu tam a zpět muselo spálit několik set litrů kerosinu, takže máme další CO2 navíc a bude alespoň trochu tepleji, což je koneckonců dobrá zpráva protože ušetříme za plyn
Odpovědět
sv

sv

22.9.2023 11:01 Reaguje na Richard Vacek
Takovou míru sebekritikybych od tebe, facku, nečekal.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

22.9.2023 18:19 Reaguje na Richard Vacek
Prezidentka Slovenska tam nepřijela představit originální cestu k záchraně světa, jak by se vám asi líbilo :-). Jenže kvůli tomu tam ani nejela a nebylo to ani smyslem a cílem její účasti, což vám zjevně uniklo. Na téhle úrovni se vyjadřuje politický postoj, podpora těch či oněch hodnot - o víc tu nejde, ale i tak to má smysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2023 10:04 Reaguje na Richard Vacek
Zrovna vy jste kadet na to, pohnout světem!!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2023 20:45
Ač byl kritizován, souhlasím s Lulou. Pereslavská dohoda, pokud vím, nebyla zrušena. Kdyby to všechno neposral Stalin s jeho krutovládou, věřím, že by byli schopni se domluvit. Dva bratrské národy a takto sprostě se mydlí-/ A prý vítězně z toho vyjde Čína... Jako by všichni ostatní se neradovali z vyprazdňování přežitých uloženek a oživení zbrojní výroby. Pokrytci.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.9.2023 06:49 Reaguje na Karel Zvářal
Čína není žadný zázrak, těží jen z přeregulované Evropy, poto se tu sídlí jako mor. Až taky někomu v Čechách dojde, že Český Detroid může jít do kopru emencipací dovozu z Číny, budou se dít jiné věci, ale to už může být pozdě.
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.9.2023 07:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
EU si může za své problémy sama - gryndýl. FitFor55, Energiewende ... Obyvatelstvo si volí zkorumpované politiky bez jakékoliv vize a podle toho to vypadá, dokud se lidé neproberou a nezačnou používat místo televize mozek, nic se na úpadku poloostrova na západě Asie nezmění.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.9.2023 09:57 Reaguje na pepa knotek
Já nevím co sýčkujete. Já jim to přeji. Mládí a piráti vpřed.
Odpovědět
sv

sv

22.9.2023 10:57 Reaguje na Slavomil Vinkler
A ty "piráty" sis vycucal odkud? Greendeal podepsal bureš.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.9.2023 07:05
Komické, že Slováci si pravděpodobně zvolí komouše Fica s Bláhou. Dva ruskou propagandou vypláchnuté magory. Zdá se mi, že poslední dobou na Slovensku hloupost jen kvete - ale tak budou mí to, co chtějí. :D
Odpovědět
Sl

Slovan

21.9.2023 07:14 Reaguje na Petr Eliáš
Já popravdě doufám, že mafián Fico zažije max. Pyrrhovo vítězství, kdy sice vyhraje, ale nebude schopen sestavit vládu. Je to na Slovácích, alternativu která za sebou nemá žádné skandály ani korupci tam mají.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.9.2023 07:18 Reaguje na Slovan
Obávám se že ne. Vyhraje a pak budou mít tahle hova.. u moci. ;)

https://www.stream.cz/udalosti-ludka-stanka/nejsilenejsi-vyroky-slovenskych-politiku-bratia-vazne-si-tahle-monstra-chcete-zvolit-64677229
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.9.2023 07:48 Reaguje na Slovan
Ficovi do hlavy nikdo nevidí. Ale co je zajímavé, že prezidentka vyzývá mladé. Což se dá použít z vycero úkolů. Zhrzenost vlastní politikou ale i to, že technologie ovlivňují naše životy víc, než je dobré a tabuizované téma i v ČR včetně následků na vývoj mozku. Digitální a internetové závislosti jenž využívá stejné aspekty, jako drogová závislost
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.9.2023 10:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
jestli je na tikťoku, tak by to mohlo na školáky zabrat
Odpovědět

Radek Čuda

21.9.2023 13:59 Reaguje na Slovan
Osobně si myslím, že u Fica hraje velkou roli to, že lidi ví, co od něj mohou čekat. V minulých volbách volili proti němu a volili z valné části "nové" subjekty ... a jak to dopadlo všichni víme, větší bordel tam snad ještě nebyl.
Ono se blbě hledá podpora pro něco nového a lepšího, když se x-krát ukázalo, jak to s tím novým a lepším nakonec dopadlo.

Prostě pro řadu voličů může být zejména s ohledem na minulé volební období holt tím menším zlem.

Ostatně, nás to možná za dva roky čeká taky.
Odpovědět
sv

sv

22.9.2023 11:00 Reaguje na Radek Čuda
Ano, mohou čekat, zlodějinu, zkorumpované policajty a soudce, mafiánské politiky a nakonec vraždy.
Odpovědět

Radek Čuda

22.9.2023 11:30 Reaguje na sv
No, zřejmě to mnohým furt přijde lepší, než co měli teď. A po té sebedestrukci vládní koalice se jim nelze tak úplně divit. Každý zkrátka věci vidí jinak, každý má jiné priority a podle toho ať každý volí koho chce.
Odpovědět
sv

sv

22.9.2023 12:24 Reaguje na Radek Čuda
A kde se léčí ti co jim mafiánský rozkradený stát a vraždy na objednávku ala fico připadá lepší, čůďo.
Odpovědět

Radek Čuda

25.9.2023 15:30 Reaguje na sv
Zajeďte se podívat na Slovensko, tam těch lidí, co se chystají volit Fica je docela dost. Co s tím prudíte tady?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 09:09 Reaguje na Radek Čuda
Tady by si měli voliči udělat základní rozvahu. Máme dnes vládu, která jde správným směrem (tj. na bohatý Západ) a moc se jí to nedaří. Jaké je řešení?
A) vyhodit ji a dát tam někoho, kdo táhne zem na Východ a slibuje, že to bude lepší, nebo
B) zamyslet se proč to vládě moc nejde a zkusit eliminovat negativa a podpořit ji v cestě na Západ.
A tohle platí nejen na Slovači, ale v mírnějším provedení i u nás.
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.9.2023 18:02
Zbytečný článek o zbytečných řečech zbytečného stvoření.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.9.2023 21:08 Reaguje na karel krasensky
1***
Jen bych změnil slovo stvoření na loutka.
Odpovědět
sv

sv

22.9.2023 18:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, jsi loutka machačku.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.9.2023 06:38 Reaguje na karel krasensky
Zbytečné komentáře dvou ubohých zbytečných socek. :-)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.9.2023 12:16 Reaguje na Petr Eliáš
Ale ne. Co řekla Čaputová nového, co by aspoň trochu tento zoufalý svět změnilo? Co nebyla jen otřepaná fráze?
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

22.9.2023 18:23 Reaguje na Jiří Svoboda
Nebyla tam předvádět nějaké vize - ostatně zdejší veleduchové by je rozcupovali velmi statečně :-D! - ale vyjádřit politický postoj. A to udělala dobře, myslím.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.9.2023 18:52 Reaguje na Jindřich Duras
Na politický postoj stačí minuta, za kterou povím,
že souhlasím s většinou a nemám co dodat jiného.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

22.9.2023 19:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Na téhle úrovni to tak ale nechodí...
Ostatně i tady na ekolistu řada přispěvatelů píše litánie místo pár stručných vět :-).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.9.2023 09:08 Reaguje na Jindřich Duras
Ono je něco jiného zasedání OSN, kde se chce zviditelnit zástupce každé země a
diskuse na Ekolistu, kde je často třeba
dát do souvislostí různé aspekty a nelze
to pouze jednou větou. Tu tady používají ti, kteří k tématům nemají co říci, ale
alespoň "štěknou", aby se zapojili do
diskuse. Mnohdy je lepší napsat jeden
dlouhý komentář, než deset "štěků" o ničem!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 09:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Muhehehehe vy jste ale kadet na psaní dlouhých komentářů o ničem, tady kralujete zcela bezkonkurenčně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist