https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/casopis-pro-ochranu-prirody-a-krajiny-veronica-slavi-35-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Časopis pro ochranu přírody a krajiny Veronica slaví 35 let

24.8.2021 01:15 | BRNO (ČTK)
Veronica se snaží popularizovat ekologická témata, seznamovat čtenáře s kauzami ohrožujícími biodiverzitu a rovnováhu v přírodě
Veronica se snaží popularizovat ekologická témata, seznamovat čtenáře s kauzami ohrožujícími biodiverzitu a rovnováhu v přírodě
Zdroj | Ekolist
Pro čtenáře, kterým není lhostejný osud přírody a krajiny, vznikl ještě před pádem komunistické totality časopis Veronica. Letos slaví 35 let. V současnosti vychází čtyřikrát ročně nejméně na 48 stranách. O výročí časopisu založeného v roce 1986 informovala ČTK šéfredaktorka Bohdana Fabiánová.
 

Veronica se snaží popularizovat ekologická témata, seznamovat čtenáře s kauzami ohrožujícími biodiverzitu a rovnováhu v přírodě a upozorňovat na nešvary politiků i správců lesních či zemědělských ploch, stejně jako na dobré počiny a rozhodnutí.

Jednotlivá čísla jsou obvykle z poloviny zaměřená tematicky, třeba na vodu, houby či ovocnářství. Ekologická a přírodovědná témata doplňuje také kultura, stejně jako rozhovory, recenze nebo poezie. Každý ročník charakterizují autorské obálky současných výtvarníků.

Když časopis vznikal, snažili se jeho zakladatelé poukazovat na megalomanské plány minulého režimu. "Bohužel, uplynulých 30 let nenaplnilo očekávání, která byla do nové doby vkládána. Minulé křivdy v krajině a ochraně přírody zůstaly začasté nevyřešeny a přibyly k nim nové, neméně nebezpečné. Proto je hlas časopisu Veronica stále potřebný," uvedl v tiskové zprávě někdejší šéfredaktor Václav Štěpánek.

Časopis vydává základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica, která letos slaví i další kulatá výročí. Před 30 lety vznikla ekologická poradna Veronica, stejně jako brněnský biojarmark. Před 15 lety se podařilo vybudovat pasivní budovy Centra Veronica v Hostětíně na Uherskohradišťsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist