https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-hospodarskych-lesu-napadenych-kurovcem-nema-smysl-kacet-mely-by-se-nechat-stat-tvrdi-lesnik-svoboda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část hospodářských lesů napadených kůrovcem nemá smysl kácet. Měly by se nechat stát, tvrdí lesník Svoboda

28.6.2018 15:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Možná není potřeba všechno skácet...
Možná není potřeba všechno skácet...
Zdroj | ČIŽP
Co by se mělo dělat s kůrovcem napadenými hospodářskými lesy? Vedoucím katedry ekologie lesa na Lesnické a dřevařské fakultě České zemědělské univerzity Miroslav Svoboda tvrdí, že není nutné kácet ty části porostů, které už jsou "vylítané", tedy odkud již kůrovec odletěl. Podle něho je těžba takových lesů z pohledu zastavení postupu kalamity úplně zbytečná. Řekl to v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny.
 

Svoboda si naopak myslí, že když se souše nechají stát, pomůže to rychlejší obnově lesa a zabrání to erozi půdy. Podle něho nejde o nic neobvyklého. Tedy ve světě. "Jsou země ve světě, jako třeba USA a Kanada, kde je úplně normální, že dříví i v těch hospodářských lesích nechají sežrat a nedělají s tím nic. Ekonomicky už to pro ně nedává smysl, navíc se ukázalo, že i ty sežrané lesy se přirozeně obnoví. A často strukturálně lépe, než když se vysází," vysvětluje Svoboda.

Ukazuje se to podle něho i na Šumavě. "Takové lesy samozřejmě nejsou tak husté a mají ekonomicky nižší hodnotu, biologicky je to ale přesně naopak, jsou proti případným dalším kalamitám mnohem odolnější," říká Miroslav Svoboda.

Co s holinami?

Těžbou vzniklé holiny je podle Svobody nutné diverzifikovat. "Zalesňovat je tak, aby nevznikaly opět velké plachty homogenního lesa," říká Svoboda. Podle něho bychom se měli bavit o tom, jaká preventivní opatření udělat proti kůrovci v lesích, kde se zatím daří ho zastavovat. Je nutné se začít bavit o tom, co s holými hřebeny a stráněmi po těžbách. "Jakým způsobem tam les vrátit a jestli to, co se dělá nyní, je optimální. Já si totiž myslím, že není. Zakládáme dalším generacím na problém a není to jen o sázení smrku. Sází se i hodně buků. Nerespektujeme, jak věci v přírodě fungují, i buk totiž bude mít problém," říká Miroslav Svoboda.

Podle něho je třeba mnohem více používat přípravné dřeviny jako břízy a topoly a až po čase sázet ty hospodářské. "Bylo by dobré i někde počkat na přirozenou obnovu. Paseky dokážou zarůst samy. Sít semena, nemusíme všude sázet mladé stromky, které mají ohromnou mortalitu, usychají a je to i finančně náročné," dodává Svoboda.

Celý rozhovor Kácet každý kůrovcem napadený strom je zbytečné, část lesů by měla zůstat v přírodním stavu, říká vědec


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist