https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-lomu-csa-na-mostecku-se-ma-stat-narodni-prirodni-pamatkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část Lomu ČSA na Mostecku se má stát národní přírodní památkou

31.3.2024 01:47 | PRAHA (ČTK)
Foto | Jirka Dl / Wikimeda Commons
Část území hnědouhelného Lomu ČSA na Mostecku, který čeká ukončení těžby uhlí a následná rekultivace, se má stát národní přírodní památkou, patnáctou v Ústeckém kraji. Vláda vyslechla informaci o návrhu ministerstva životního prostředí včetně návrhu plánu péče. S koncem dolování uhlí v lomu ČSA se počítá na přelomu let 2025 a 2026. Část území se ponechá přírodě, bude tam vodní plocha a část bude využita energeticky.
 

Projednání návrhu na vyhlášení zvláště chráněného území, které může trvat do roku a půl, zahájí ministerstvo životního prostředí zasláním dokumentu dotčeným krajům, obcím a vlastníkům nemovitostí. Mohou uplatnit k návrhu na vyhlášení námitky a k návrhu plánu péče své připomínky, informoval úřad ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Lokalita je podle ministra jedním z mála míst, kde lze pozorovat přírodu v samovolném vývoji. Vzniklo v ní pestré společenství rostlin i živočichů. "Věřím, že se tato nová součást chráněné přírody, v jejíž blízkosti se nachází i národní přírodní rezervace Jezerka a zámek Jezeří, stane vyhledávaným turistickým cílem, místem pro relaxaci a oslavou jedinečné přírodní energie," uvedl.

Chráněné území by mělo pokrýt přibližně 12 kilometrů čtverečních. Přírodovědci zjistili, že v lomu ČSA a jeho okolí se vyskytuje zhruba 300 ohrožených druhů zapsaných do červených seznamů, dalších sto patří mezi zákonem zvláště chráněné druhy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

31.3.2024 10:26
kdyby četli ekolist, tak by toho zjistili i více, a to bez drahých vědeckých výzkumů, konferencí a seminářů
Odpovědět
su

31.3.2024 11:08 Reaguje na Honza Honza
No jo, no. Kdyby četli Ekolist tak by se nemuseli ani vzdělávat na univerzitách. Místní skupina chytráků ví všechno nejlíp, vždycky všechny správně poučí a na všechno má recept. Není nad levné "konference" a "semináře" a nedejbůh "výzkumy" místní skupiny všeználků komentujících široké spektrum témat o planetě Zemi )))).
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.3.2024 13:09
Tomu sdělení v článku nějak nerozumím. Po vytěžení se má snad postavit hydroelektrárna, důl zaplavit, a celé to má být prohlášeno národní kulturní památkou? V čem je ta národní kultura? Ve schování zdevastované krajiny pod vodní hladinou, a umožnění využití části nově vzniklého pobřeží a vodní plochy k individuální rekreaci?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.4.2024 18:07
Dovolím si zajímavou polemiku. Někde se zdevastované území prohlásí NPP a
jinde se příroda nabídne cizincům k zastavění továrnou. Jak prozíravé je
konání této vlády, když někde ušetří na rekultivaci se zdůvodněním, že si
tam příroda pomohla sama a jinde nechají přírodu zničit se zdůvodněním,
že továrna vyjde levněji na zelené louce, než na již zničené půdě. Ono
to je tak! Jde o to ušetřit na rekultivacích a záleží pouze jak se to
zdůvodní! Ve schránkách jsme v pátek našli čtyřstránkový elaborát z dílny
Fa. Moravskoslezské Investice a Development, a.s., Ostrava, který opěvuje
výstavbu 280 ha gigafaktory na úrodných polích a na úkor dvou větších remízků, včetně keři zarostlých mezí a vodních toků. V elaborátu jsou jen
pozitiva, ale pro koho? Pro dosud neznámou firmu, která bude moci zničit
ornou půdu, lesíky a vodní toky a nebude si muset rekultivovat pro stavbu
nějakou už zničenou krajinu? Pěkně to vládo a ministře devastace přírody
vedete a snažíte se nás oblbnou množstvím pracovních míst v továrně, která
bude jako v zahraničních baterkárnách plně automatizovaná. Myslíte si, že nevíme co ušetří náklady výroby? To nebudou ti dobře placení dělníci, ale naopak a pak roboti schopni tyto jednoduché velkosériové úkony dělat
efektivněji, než lidská ruka. To se ale zájemci o práci v gigafaktory
dozví až při montáži robotů, že volná místa budou pouze pro seřizovače robotů a pro vedení firmy. Nakonec bude zlomek množství pracovních sil, které se nyní slibují, ale pravdu nelze říci na začátku, ta se musí
tajit, abychom se ji dozvěděli až už bude továrna stát.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.4.2024 06:52 Reaguje na Břetislav Machaček
1*. V tomto opuštěném lomu by měla stát baterkárna. Lithium, Polsko, SRN je blízko, nejsou třeba (zatím) sanace, byl by rychle k prodeji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist