https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-obyvatel-komni-chce-referendum-kvuli-planu-na-zpracovani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část obyvatel Komni chce referendum kvůli plánu na zpracování odpadů Aktualizováno

28.5.2021 01:45 | KOMŇA (ČTK)
Obec chce ve spolupráci s firmou Enotep likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Odehrává se za nízké teploty, což podle vyjádření Křižkové pro ČTK a Český rozhlas z minulého týdne eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování aquaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy. Někteří místní obec kritizují za nedostatečné informace k záměru, který už schválilo zastupitelstvo.
Obec chce ve spolupráci s firmou Enotep likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Odehrává se za nízké teploty, což podle vyjádření Křižkové pro ČTK a Český rozhlas z minulého týdne eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování aquaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy. Někteří místní obec kritizují za nedostatečné informace k záměru, který už schválilo zastupitelstvo.
Foto | Gary Chan / Unsplash
Část obyvatel Komni na Uherskohradišťsku žádá kvůli zvažované výstavbě zařízení na zpracování odpadu vypsání místního referenda. Návrh na jeho konání podepsalo přes 200 lidí, zástupci přípravného výboru dokument odevzdali na obecním úřadě, řekl ČTK člen výboru Kamil Gabrhel. Jde o dostatečný počet k vypsání referenda, pakliže budou podpisy v pořádku. Komňa leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, má 560 obyvatel.
 

"Teď jsme přehráli balon na stranu obecního úřadu. Oficiálně máme 220 podpisů," uvedl Gabrhel. Považuje za logické, že by se místní referendum mohlo konat souběžně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Starostka Komni Jana Křižková dnes ČTK potvrdila, že obec návrh na konání referenda převzala. "Volala mi kolegyně z úřadu a říkala, že to tam bylo přineseno," uvedla starostka.

Obec chce ve spolupráci s firmou Enotep likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Odehrává se za nízké teploty, což podle vyjádření Křižkové pro ČTK a Český rozhlas z minulého týdne eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování aquaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy. Někteří místní obec kritizují za nedostatečné informace k záměru, který už schválilo zastupitelstvo. Obávají se také, že se připravuje stavba klasické spalovny, což starostka odmítla.

"Záměr vyvolal v řadách široké veřejnosti rozporuplné reakce a obavy, a to nejen z případného narušení odpovídající úrovně životního prostředí v naší obci i jejím okolí, ale také z možného nehospodárného nakládání s prostředky obecního rozpočtu a majetkem vlastněným naší obcí. Domníváme se, že o záměru s tak velkým potenciálním dopadem na krajinu, obecní majetek i obyvatele obce by mělo být rozhodováno samotnými občany obce v místním referendu," zdůvodnili podání návrhu členové přípravného výboru.

Lidé by podle nich měli v referendu odpovídat na otázku „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Komňa v samostatné působnosti bezodkladně podniklo veškeré kroky k tomu, aby nedošlo k výstavbě energetického centra na zpracování odpadu a aquaponického areálu v katastrálním území Komňa?“.

V neděli se v Komni uskuteční veřejná prezentace projektu. Starostka minulý týden uvedla, že pokud budou obyvatelé v hlasování chystaném několik týdnů po představení záměru proti, obec projekt zastaví.

Obecní úřad musí ze zákona podaný návrh na konání referenda posoudit do 15 dnů. Když je bez závad, mělo by jej na svém nejbližším zasedání projednat zastupitelstvo. K platnosti rozhodnutí v referendu je třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných voličů. Rozhodnutí je závazné, pokud pro něj bude hlasovat nadpoloviční většina oprávněných voličů, kteří se místního referenda zúčastnili, a alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.5.2021 07:09
Pokud chceme čisté oceány, musíme plasty zpracovávat doma. Byl bych spíše pro.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.5.2021 09:23
Taky bych byl pro , ale informací k posouzení je velmi málo, měli zveřejnit projektové zadání.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.5.2021 13:17
Takhle to zni dobre, drzim palce, ať rozhodnou správně. Ještě že nemusím odpovídat na tu jejich zapeklitou otazku v referendu. Ano bude znamenat, že se to zařízení nepostaví a ne bude znamenat, že se postaví?:-)). To je mi moc náročné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist