https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-zemi-eu-chce-rychle-zastropovani-cen-plynu-komise-je-zatim-nepodporila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část zemí EU chce rychlé zastropování cen plynu, komise je zatím nepodpořila

29.9.2022 01:02 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Před pátečním mimořádným zasedáním ministrů energetiky zemí Evropské unie ke krizovým opatřením proti rekordně vysokým cenám energií sílí mezi členskými státy debata o zastropování cen plynu. Skupina zemí požádala Evropskou komisi, aby ministrům předložila návrh na stanovení maximálních velkoobchodních cen zemního plynu. Komise však podle středečního vyjádření místopředsedy Valdise Dombrovskise podnět, proti němuž se staví další státy, neschválila. O krizovém balíčku, který má obsahovat například daň z nadměrných zisků energetických či ropných firem nebo povinné úspory elektřiny, včera jednali velvyslanci unijních zemí.
 

Zástupci vlád Francie, Itálie, Španělska, Polska, Slovenska a další desítky zemí z různých částí Evropy vyzvali k přípravě cenového stropu na plyn. Omezení jeho vysokých cen, které mají dopad také na zdražování elektřiny, může podle těchto států pomoci zmírnit inflační tlaky a snížit velkou cenovou zátěž na domácnosti. Německo, Nizozemsko či severské země naproti tomu tvrdí, že strop na cenu plynu může ohrozit dodávky této již tak nedostatkové suroviny.

"Abychom si poradili s vysokými cenami plynu, musíme řešit cenovou nestabilitu, aniž bychom ohrozili bezpečnost dodávek," uvedla belgická ministryně energetiky Tinne van der Straettenová, jejíž země patří k signatářům výzvy k zastropování. Do jednání se promítlo také poškození plynovodů Nord Stream, které v unijních zemích zvyšuje obavy z definitivního konce již značně omezených dodávek plynu z Ruska.

Místopředseda unijní exekutivy Dombrovskis prohlásil, že prioritou je nyní zajištění dostatečných dodávek plynu. Komise podle něj připravuje podněty na páteční schůzku ministrů, podnět k zastropování cen plynu však neodsouhlasila.

Státy EU o omezení cen plynu debatují již několik měsíců a začátkem září jednotně vyzvaly komisi, aby se jeho přípravou zabývala. Země se však zatím neshodují na tom, jak plán provést a neohrozit přitom přísun zkapalněného zemního plynu z Norska a dalších států, který má ruské výpadky nahradit.

V rámci páteční mimořádné ministerské schůzky svolané českým předsednictvím tak chtějí odsouhlasit spíše jiné kroky. Je mezi nimi stanovení stropu na zisky elektráren využívajících levnější zdroje než plyn či solidárního příspěvku z nadměrných zisků producentů fosilních paliv. Tyto návrhy by státům měly přinést přes 140 miliard eur (více než 3,4 bilionu Kč), které budou moci využít k podpoře domácností či firem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 08:10
Než se ráčí domluvit, cena plynu klesne a bude po problému.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy mi připomínáte Habecka a jeho zářné chvíle:-)))

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-co-je-insolvence-a-bankrot-nemecky-ministr-hospodarstvi-se-ztrapnil-v-televizi-40407976
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 12:08
"Německo, Nizozemsko či severské země naproti tomu tvrdí, že strop na cenu plynu může ohrozit dodávky této již tak nedostatkové suroviny."

Tady je přesně vidět ty rozdíly v EU, kdy pro bohaté země je skutečný problém až citelný nedostatek plynu, bo celkem oprávněně předpokládají, že pokud tento bude, tak i když bude drahý, tak to nějak zaplatí. Druhá část zemí ale podstatně více řeší i cenu, protože situace, kdy plyn bude, ale za pro ně neakceptovatelnou cenu, je pro ně úplně stejná, jako když nebude fyzicky.
Nehledě na to, že v případě volného trhu ti bohatší holt přeplatí ty chudší. Ostatně, tímto způsobem skupuje Evropa značnou část LNG na světových trzích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 12:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Chudší země jsou zcela náhodou dost blbé, protože visí na ruských surovinách nejvíce. A jejblbší na nich visí ještě dnes, kdy se jasně provalilo co je Putin za gaunera. A blbec se dobře mít nikdy nemůže.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 13:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby nebyl Ády, tak by je nemuseli Sověti osvobozovat a třeba by chudší nebyly, že. Troubo.


A ta vaše slavná Říše rozhodně v pohodě není, a to jí v Ost-blocku byla jen čtvrtina ... https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/dulger-ifo-nemecko-spolkovy-svaz-zamestnavatelu-krize.A220927_120523_eko-zahranicni_drb
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 13:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdyby nebyl Áda, tak by si Stalin našel jiného užitečného idiota a mohlo by to dopadnout daleko hůř.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 14:06 Reaguje na Pavel Hanzl
U vás, jako přesvědčeného nácka, jsem samozřejmě nic jiného nečekal ... podle vás byl Áda Stalinova loutka, nacisti vlastně Stalinovy oběti a za nic nemohou.

Vy jste prostě lidský odpad je z vás na zvracení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 14:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
Áda rozhodně nebyl Stalinova loutka, ale silně připomínal užitečného idiota. Nacisti nebyli žádné oběti a já nejsem nácek.
Rádio Jerevan jak normálně, to bluje běžně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 15:20 Reaguje na Pavel Hanzl
A kdo tu nedávno oslavně psal, kolik Áda postavil dálnic a jak skvěle vyvedl Německo z krize?

Už jste se odkopal tolikrát, že když budete kalit vodu, tak to nezachráníte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 14:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Hůř to dopadnou mohlo ... konečné řešení české otázky bylo moc fajn, proti tomu byly i ty padesátky docela fajn.

I když pro vás ne, vy byste se poněmčoval, že by vás takový RH vozil s sebou jako zářný příklad Nového Čecha.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.9.2022 14:17 Reaguje na Svatá Prostoto
Vozil v kleci jako cvičenou opičku :-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 14:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono se netočilo jenom o českou otázku, ale o evropskou. Jenže hluboce nevzdělaný ruský vohnout tohle nedá ani iomylem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
A co kdybyste tu myšlenky evropské otázky trochu rozvinul ... by mne zajímalo, zda jste zase někde něco letmo zachytil a nepochopil, nebo úplně vaříte z vody a snažíte se ohajovat Ádu jak je vaším zvykem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 15:13 Reaguje na Svatá Prostoto
Polibte si. Se sprostým hlupákem se prostě nebavím. čus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Že by konečně:-)))?

Takže to byla taková poslední lež na rozloučenou:-)?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.9.2022 17:09
Rusko v září dodalo 10 procent evropského importu plynu. Za celý rok je to číslo ale vyšší, očekáváme jej někde mezi 15 až 20 procent. Zatím jsme letos nahradili pouze polovinu ruského plynu.

Povede se evropským státům naplnit plynové zásobníky i příští rok?

V příštím roce bude bez ruských dodávek situace opět komplikovanější. Přestože by se mělo objevit několik nových plovoucích LNG terminálů, nebude to pořád stačit k plnému nahrazení dodávek ruského plynu tak, jak jsme na ně byli zvyklí.
----------------
Hanzl a spol. budou zase překvapeni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 10:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nebudou, nebojte.
Všechny prognózy o cenách a nutnosti šetření atd. atd. se dělají pro případ, že Rusko plyn zablokuje totálně a všem.
U nás na severu to nastalo už začátkem září a jak to po měsíci totálního hladovění vypadá?
Pynu je dost, třetinu bereme z nového terminálu v Holandsku, další dvě třetiny máme rezervovaných v v Německu. Přitom dnes máme skoro všechno z Norska a Dánska.
A cena z 260 eur šla dnes na 186 eur, ani odpálení NS1 i 2 s tím nic moc neudělalo.
Grýndýl i Energiewende jede stejně, jak dříve, OZE se budují ještě rychleji a situace se zlepšuje.
Kde asi soudruh Vinkler udělal zase chybu??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist