https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cdv-pocet-elektromobilu-v-cesku-zaostava-za-ostatnimi-zememi-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CDV: Počet elektromobilů v Česku zaostává za ostatními zeměmi EU

19.4.2023 17:36 (ČTK)
Česká republika zaostává za ostatními zeměmi Evropské unie v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty. Zatímco v EU bylo v prvním čtvrtletí ze všech nově registrovaných aut 12,1 procenta elektromobilů, v Česku to bylo 2,4 procenta. Z členských zemí je za Českem pouze Slovensko s 1,8 procenta elektromobilů mezi nově registrovanými auty. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum dopravního výzkumu (CDV).
 

V zemích EU vzrostl meziročně v prvním čtvrtletí podíl elektromobilů na prodaných nových autech z deseti procent na 12,1 procenta, v Česku vzrostl z 1,7 procenta na 2,4 procenta. V Česku bylo v prvních třech měsících roku registrováno 1338 nových bateriových elektrických aut. Český trh s novými osobními auty byl v letošním prvním čtvrtletí jedenáctý největší v EU, trh s novými elektromobily osmnáctý.

"Pokud bychom data z České republiky za první kvartál tohoto roku hodnotili izolovaně, pak lze konstatovat, že 1338 nových osobních bateriových elektrických vozidel a v meziročním srovnání růst o 70,5 procenta nebyl špatný," uvedl ředitel CDV Jindřich Frič.

Na trhu se podle něj projevilo významné snížení cen automobilky Tesla, která se s 300 registracemi stala nejúspěšnější značkou bateriových elektrických vozidel na českém trhu. Za ní následovala Škoda s 208 auty, Volkswagen se 181 vozy a Hyundai se 141 automobily.

V podílu registrací bateriových elektrických vozidel na nově registrovaných autech vede v Evropě Švédsko s 36 procenty, Finsko s 31 procenty a Dánsko s 30 procenty. Poslední je za Českou republikou Slovensko s 1,8 procenta. "Ze zemí V4 byl v Polsku podíl bateriových elektrických vozidel 3,3 procenta, v Maďarsku pak 5,6 procenta," doplnil Frič.

Prodej nových automobilů v letošním prvním čtvrtletí vzrostl v EU meziročně o 17,9 procenta na 2,65 milionu nových aut. Nejvíce jich jezdí na benzinový pohon, a to 37,4 procenta, aut na hybridní pohon bylo mezi nimi 25,2 procenta a naftových 15 procent.

V Česku bylo za první čtvrtletí nově registrováno přes 55 000 automobilů, z toho téměř 67 procent byla auta na benzinový pohon, čtvrtina těchto aut jezdí na naftu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

19.4.2023 19:18
Brusel ztrácí morální právo nám cokoliv nařizovat. Politici v Bruselu berou čtvrt milionu měsíčně, až to bude brát dělník, tak ať si pindaj co chtějí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.4.2023 19:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.4.2023 21:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je ten menší problém.
Větší problém je, že nás nutí chovat se neefektivně. Což znamená, že v mezinárodní konkurenci prohrajeme a staneme se chudým přívažkem bohaté Asie.
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.4.2023 09:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Realita je taková, že nikým nevolená EK může nařídit cokoliv, královsky placení poslanci EP to odhlasují, zkorumpované elity členských států EU to implementují do legislativy za nadšeného jásotu medií a ovce to zbaští i s navijákem. Morálka a právo skončily na smetišti dějin již dávno.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.4.2023 08:07
Koukám klub AntiEU zoufalců. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.4.2023 09:45 Reaguje na Petr Eliáš
Jak dycky. Tohle by měla být diskuse pod nějakými ropáckými listy, ne tady. Tady bych očekával lidi s nějakým zájmem o ekologii, sorry jako.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist