https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cechy-trapi-velke-sucho-rozsiri-se-postupne-i-na-moravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čechy trápí velké sucho, rozšíří se postupně i na Moravu

2.7.2019 00:50 | BRNO (ČTK)
Málo srážek a tropické teploty mohou za to, že v převážné většině Čech je výrazné až extrémní sucho v půdě do jednoho metru. / Ilustrační foto
Málo srážek a tropické teploty mohou za to, že v převážné většině Čech je výrazné až extrémní sucho v půdě do jednoho metru. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Multimediální knihovna Evropské komise / Multimediální knihovna Evropské komise
Málo srážek a tropické teploty mohou za to, že v převážné většině Čech je výrazné až extrémní sucho v půdě do jednoho metru. Naopak Morava s výjimkou Ostravska a Opavska je na tom lépe díky dešťům v týdnu od 16. do 22. června. Předpověď však hlásí v tomto týdnu suché a slunečné počasí, ač bez tropických teplot, a sucho se postupně rozšíří i na Moravu. Předpokládá se, že na konci týdne bude výjimečné až extrémní sucho na 80 procentech území, řekl jeden z tvůrců projektu InterSucho Pavel Zahradníček. V neděli ráno bylo na 46 procentech území.
 

Stupeň sucha vědci určují jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru a průměru nasycenosti v tomto období za léta 1961 až 2010. Stupňů sucha je šest, přičemž výjimečný a extrémní jsou dva nejhorší.

Dobře jsou na tom zatím jižní Morava, východní část Vysočiny, Šumava s podhůřím a některá další místa na Moravě. Zemědělci stále očekávají v průměru snížení výnosů mezi deseti a 30 procenty, avšak s velkými regionálními rozdíly. Tam, kde napáchalo škody dubnové sucho, zůstává úroda slabší a současné sucho problémy prohlubuje. "Červen byl podle předběžného vyhodnocení Českého hydrometeorologického ústavu teplotně nadprůměrný proti letům 1981 až 2010 o 4,9 stupně a nejteplejší v historii měření od roku 1961," uvedl Zahradníček. Celkově je letošní rok nadprůměrně teplý a šestý nejteplejší od roku 1961.

Zemědělci očekávají snížený výnos zejména u řepky, ozimých obilovin a okopanin a také u ovocných stromů. Vlivem sucha nyní propadává hodně zrajícího ovoce, zpravodajové InterSucha hlásí velký propad například u švestek. Největší propady výnosů se očekávají v okresech Louny, Most, Mělník a Břeclav. Mnohde obilí poléhá kvůli silným bouřkám a hlavně v některých částech Moravy zemědělce trápí přemnožení hraboši.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LL

Lemra Líná

2.7.2019 12:29
V Ostravě sucho jak v Arizoně :-( Pár kapek spadlo a ochladilo se, ale to je tak vše.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist