https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celnici-v-ekvadoru-nasli-v-kufru-na-letisti-185-zelvicek-zabalenych-do-folie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celníci v Ekvádoru našli v kufru na letišti 185 želviček zabalených do fólie

31.3.2021 01:31 | QUITO (ČTK)
Souostroví Galapágy, ležící äsi 1000 kilometrů od pevninského Ekvádoru, je domovem mnoha vzácných druhů rostlin i živočichů. Někteří z nich žijí jen v této oblasti.
Souostroví Galapágy, ležící äsi 1000 kilometrů od pevninského Ekvádoru, je domovem mnoha vzácných druhů rostlin i živočichů. Někteří z nich žijí jen v této oblasti.
Ekvádorští celníci v neděli na letišti zadrželi kufr, ve kterém bylo 185 želvích mláďat. Pašeráci je zabalili do plastové fólie, aby jim znemožnili pohyb a zvířata neupoutala pozornost celníků. Deset želv uhynulo. Majitel zavazadla se je pokusil poslat z ostrova Baltra v souostroví Galapágy na pevninu, policie je odhalila při rutinní kontrole zavazadel. Za pašování zvířat v Ekvádoru hrozí jeden až tři roky vězení,píšeBBC News.
 

Zabavená mláďata se vylíhla zhruba před třemi měsíci. Není proto možné určit, o jaký druh se jedná, protože krunýře ještě nemají charakteristickou strukturu. Na černém trhu by se každá ze želviček prodala až za 5000 dolarů (asi 111 000 Kč). Nelegální obchod se zvířaty patří k největším hrozbám pro přežití ohrožených želv. V loňském roce místní úřady pašerákům zabavily 4645 zvířat, uvedl list El Comercio s odvoláním na ekvádorskou policii.

"Odsuzujeme tyto zločiny proti přírodě a národnímu dědictví Ekvádoru," napsal na twitteru ministr životního prostředí Marcelo Mata.

Zavazadlo na letiště dovezla přepravní společnost, podle dokumentů mělo obsahovat "suvenýry". Policie zatím nikoho nezatkla, zaměstnance přepravní společnosti vyslýchá.

Souostroví Galapágy, ležící äsi 1000 kilometrů od pevninského Ekvádoru, je domovem mnoha vzácných druhů rostlin i živočichů. Někteří z nich žijí jen v této oblasti. Patří mezi ně i želva sloní, jeden z největších žijících druhů pozemní želvy. Na ostrovy sopečného původu se dostala před třemi až čtyřmi miliony let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2021 06:55
Je to jednoduché. Jedna želvička = jeden rok natvrdo + propadnutí majetku.

Pokud by byla takto nastavena laťka, pašeráctví by si každý důkladně rozmyslel.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 07:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Problém je v tom, že organizátoři takovéto "akce" jsou obvykle nepostižitelní. Odskáče to "bílý kůň", který tu zásilku doprovází. Ale v trestu bych přitvrdil. Za každé uhynulé zvíře - deset let natvrdo + rok za každé pašované zvíře.
Odpovědět

Jirka Černý

31.3.2021 10:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jako třeba Terezka co vezla devět kilo stavebního materiálu protože se to letecky vyplatí když je v té druhé zemi stavební materiál tak drahý.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.3.2021 10:40
Poptávka-nabídka. Pokud budou chtít učit rodiče své děti lásce k přírodě
tak, že jim koupí želvičku , tak je bude v lepším případě někdo množit
v zajetí, v horším pašovat a lovit v přírodě. Pak nějak moc přeroste
a dítě přestane mít zájem. Zverimex odmítne zvíře vykoupit, ZOO ho nechce
ani jako dar a tak šup s ním do přírody. Většina druhů zvířat nepřežije,
ale želvy nádherné už se na štěrkovnách v okolí vyskytují běžně a ve
velkých exemplářích. Byly už uloveny malé želvičky a je otázkou, zda
se namnožily samy a nebo už někdo vypustil i tu drobotinu. Jsem proti
většině chovů jakýchkoliv zvířat mimo ta hospodářská a taky mnohdy
nesmyslnému zachraňováni divokých zvířat, které tak ztratí plachost
a jsou z nich nakonec zvířata pro přírodu obtížná a nebezpečná. Ony
jsou schopny své zkušenosti předávat potomkům a pak tu máme kreatury
na divoká zvířata.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 11:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty ozdobné želvičky jsou ještě v pohodě. V německém jezeře Wittsee žijí a množí se kajmanky dravé. To už je jiný level, který je schopný člověku ukousnout i část ruky. Je jich tam asi 200, což už je slušná populace.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

31.3.2021 19:07
Pašeráky postavit ke zdi ,jinak tohle nikdy neskončí !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist