https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celnici-zadrzeli-kamion-pri-nelegalni-preprave-18-tun-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celníci zadrželi kamion při nelegální přepravě 18 tun odpadu

11.6.2020 11:58 | OLOMOUC (ČTK)
Podobný případ řešili olomoučtí celníci v polovině dubna. Tehdy při kontrole odhalili tři kamiony, které nelegálně přepravovaly téměř 70 tun odpadů. Ilustrační obrázek
Podobný případ řešili olomoučtí celníci v polovině dubna. Tehdy při kontrole odhalili tři kamiony, které nelegálně přepravovaly téměř 70 tun odpadů. Ilustrační obrázek
Kamion s více než 18 tunami odpadů z Německa zajistili v květnu olomoučtí celníci při běžné kontrole zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů. Kamion ve speciálních vacích převážel bílý prášek, v dokladech ale byla pouze zmínka o čistém plastu a pryži. Nelegálně převážný odpad byl vrácen zpět do Německa. ČTK to sdělila mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.
 

Celníci si v druhé polovině května vytipovali ke kontrole nákladní vozidlo s českou státní poznávací značkou. "Kamion převážel odpady z Německa do České republiky. Jízdní souprava přepravovala bílý zapáchající prášek ve vacích, což bylo v rozporu s uvedenými údaji v průvodních dokladech. Tam bylo uvedeno, že se jedná o čistý plast a pryž. Celníci vozidlo odstavili," uvedla Bortlová.

Rozporem mezi převáženým druhem odpadu a údaji uvedenými v průvodních dokladech kamionu se zabývalo ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. "Správní orgány podezření z porušení podmínek pro přepravu přeshraničního odpadu potvrdily. Zadržený odpad s bílým práškem celníci vrátili zpět do země původu, tedy do Německa," dodala Bortlová.

Podobný případ řešili olomoučtí celníci v polovině dubna. Tehdy při kontrole odhalili tři kamiony, které nelegálně přepravovaly téměř 70 tun odpadů. Dvě nákladní auta s polskou a jedno s českou státní poznávací značkou převážely odpady z Německa a Rakouska. Odpad vydávaný za čistý plast byl vrácen zpět do zemí původu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

25.4.2021 20:46

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist