https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celostatni-vybor-lidovcu-podporil-nominaci-hladika-na-ministra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celostátní výbor lidovců podpořil nominaci Hladíka na ministra životního prostředí

21.10.2022 08:43 | ŽELIV (ČTK)
Petr Hladík.
Petr Hladík.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celostátní výbor KDU-ČSL při jednání v Želivě na Pelhřimovsku podpořil nominaci místopředsedy strany Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Měl by nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů. Předseda lidovců a ministr práce Marian Jurečka dodal, že Hubáčková potřebuje odejít z ministerské funkce k 31. říjnu. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase by měl vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zeman. S ním se měl Hladík včera sejít, ale lidovci schůzku odvolali kvůli úternímu zásahu policie v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu.
 

"Pro mě osobně to, že někdo je osloven policií, jde podat vysvětlení, případně dá k dispozici prohlídku své kanceláře a své korespondence, není důvod pro to, abych člověka vyautoval z politického a veřejného života,“ řekl Jurečka. Hladík podle něho předsednictvu a výboru celou záležitost jasně vysvětlil. Celostátní výbor má 39 členů, podle informací ČTK byla čtvrtina členů výboru proti této podpoře.

Hladík novinářům řekl, že je pro něj důležité očistit své jméno. Informace, které se objevily v médiích byly podle něho minimálně nepřesné. "Nejsem z ničeho obviněn a nejsem si ani vědom, že bych kdykoli dělal cokoli, co by bylo v rozporu se zákony České republiky," řekl Hladík. Je připravený s policií dál spolupracovat, řekl ale, že ho po podání vysvětlení již nekontaktovala.

O rozhodnutí strany už Jurečka informoval předsedy ostatních koaličních stran včetně premiéra Petra Fialy (ODS). "Informoval jsem ho o tom, že Petr Hladík nám podal jasné vysvětlení, za kterým my stojíme. Naše otázky byl schopen jednoznačně zodpovědět. S ohledem na to, že byl podat vysvětlení, není obviněn, my za jeho nominací stojíme. Pan premiér to vzal na vědomí,“ řekl Jurečka.

Premiér Fiala na dotaz ČTK uvedl, že rozhodnutí lidovců podpořit nominaci Hladíka respektuje, osobně se s ním setká. "Věřím, že veřejnosti vše transparentně vysvětlí," uvedl Fiala.

Policisté v kauze privatizace městských domů požádala Hladíka o podání vysvětlení. Hladík zopakoval, že nebyl z ničeho obviněn a s policií spolupracoval. Do budoucna chce očistit své jméno, uvedl.

Policie v úterý zasahovala v Brně na několika místech, a to na bytovém odboru magistrátu, u Hladíka v kanceláři, ale také na radnicích Brno-Černovice a Brno-sever. Byli také v městské černovické pískovně nebo u místostarosty Černovic a jednatele pískovny Jiřího Hasoně. Policisté poté zahájili trestní stíhání sedmi lidí a dvou firem pro účast na organizované zločinecké skupině, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Městský soud vzal všech sedm lidí do vazby.

Politici přistupují různě k situacím, kdy se v jejich blízkém okolí objeví někdo trestně stíhaný. Kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem v pražské kauze Dozimetr oznámil v červnu rezignaci tehdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN). Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ke konci září odešla z vedení komory po kritice, že podnikatel Zakaría Nemrah, obviněný v kauze Dozimetr, byl svědkem jejího muže na jejich svatbě a je také kmotrem jejího dítěte. Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se sice podstatnou část své politické kariéry potýká s vyšetřováním a trestním stíháním v souvislosti s farmou Čapí hnízdo a s podezřením ze střetu zájmů, výzvy k odstoupení ale dosud vždy odmítal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

21.10.2022 09:11
je čistý jako lilium ,říkají lidovci a premiér to vzal na vědomí,
ale jak pracoval na svěm úřadě, když je čistý ?
netušil co se dělají jeho podřízení? to je skvělá vizitka pro místo ministra
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2022 11:00
Mně se Hladík jeví jako sympaťák a budu se snažit věřit, že má čistý štít. Solidního ministra ŽP jsme neměli více jak 20 let a ten kluk by na to mohl mít. Děj se vůle boží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 13:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, neměl jste úraz hlavy? Člověk chytřejší než vy a on to není debil a idiot? Tolik sexu naráz?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 11:29
Brněnský magistrát byl problémový vždycky, odsáci socani, vsjo róvno, ovšem ANO (Faltýnek, Švachula) nasadili v korupci skutečně hódně vysokou laťku. A jak v tom jel, nebo nejel Hladík, se neví...
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.10.2022 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Zklamal jste p. Hanzle, zklamal. Politiku Evropy a Afriky máte ošéfovanou, ale Brno ne?! Každopádně by lidovci měli ztratit na křeslo ministra nárok a měla by ho dostat odeesska. A o babisovi už také po všech novych aférách nemusime mluvit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 20:01 Reaguje na Jarka O.
Brno fakt ošéfované nemám, tam jely jen žabomyší války a třeba přesunování nádraží je ostuda několik desetiletí. A ta refernda byl jen výsměch demokracii.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

21.10.2022 11:59
V tomto státě po "revoluci" politici kradli, kradou a krást budou. Takže takový detail jako podezření z něčeho takového, přece není překážkou.
Jsou státy, kde presumpce neviny pro politiky neplatí. My mezi ně samozřejmě nepatříme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 13:52 Reaguje na Václav Hellebrand
Jistě. U nás může trestně stíhaný zloděj a korupčník dělat premiétra a kandidovat na presidenta!
Tohle jinde v Evropě skutečně nemají.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 20:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Bába už kandiduje? A ví vo tom:-)?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.10.2022 09:26
Pokud mu strana věří a premiérovi to nevadí, tak proč ne. Je věcí stran,
koho nominují a pak sklízejí ovoce případných malérů. U KDU je to i tak
jedna z posledních možností být ve vládě, kde by bez slepence už neměli
šanci nikdy být. Takže oni musí vědět, zda tím získají a nebo ztratí!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist