https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celosvetovy-pocet-zubru-loni-presahl-hranici-zachrany-druhu-v-cr-jich-zilo-149
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celosvětový počet zubrů loni přesáhl hranici záchrany druhu, v ČR jich žilo 149

7.9.2023 01:34 (ČTK)
Zubr evropský v pastevní rezervaci Milovice.
Zubr evropský v pastevní rezervaci Milovice.
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Celosvětový počet zubrů evropských dosáhl na konci loňského roku 10 536, a přesáhl tak počet 10 000 zvířat považovaný za symbolickou hranici záchrany druhu. Vyplývá to z aktuálního vydání mezinárodní plemenné knihy zubra evropského. Na záchranném programu se podílí i ochranáři v přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku. V Česku žilo na konci loňského roku 149 zubrů v deseti chovech, letos vznikne nový chov v Lipně na Šumavě. V milovické rezervaci je aktuálně 43 zubrů. Letos se jich narodilo osm, nejvíce od založení rezervace v roce 2015, informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

"Když po první světové válce člověk vyhubil zubry evropské ve volné přírodě, zdálo se, že je osud tohoto impozantního druhu zpečetěn. Díky dlouhodobému mezinárodnímu úsilí se však podařilo zubry zachránit a vrátit do volné přírody v mnoha zemích Evropy," uvedl Dostál. V Česku koordinuje chov zubra evropského společnost Česká krajina ve spolupráci s Biologickým centrem Akademie věd ČR. Provádí také každoroční sčítání pro mezinárodní plemennou knihu.

Milovická rezervace je největším domácím chovem zubra evropského. "Milovické stádo zubrů je navíc významné tím, že je podobně jako některé české zoologické zahrady díky četným výměnám zvířat se zahraničními stády součástí celoevropské populace, a aktivně tak přispívá k zachování genetické různorodosti druhu," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Další fáze záchranného programu zubra evropského se má nyní zaměřit na vytváření populací, které mají alespoň 150 dospělých jedinců. Tento počet podle odborníků zvyšuje šanci populace prosperovat v dlouhodobém horizontu. "Zatím je takových populací jen osm, z toho pouze čtyři v Evropské unii, kde existuje relativně dobrá garance jejich dlouhodobé existence. Tři z těchto dlouhodobě perspektivních populací jsou v Polsku a jedna v Litvě. Mimo EU jde o tři populace v Bělorusku a jednu v Rusku," doplnil Jirků.

V Česku byla podle Dostála v 90. letech 20. století vybita většina chovů zubrů mimo zoologické zahrady. Zatím se nepodařilo vypustit zubry do volné přírody.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

7.9.2023 06:58
Vystřílejme to, vytváří to metan.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.9.2023 11:32 Reaguje na František Dvořák
To lidi taky a je jich více.
Odpovědět
Anyr

Anyr

7.9.2023 21:13 Reaguje na František Dvořák
Tvoje násilnická generace obvykle za hloupé řeči dává pohlavek, že? :)
To by to mlasklo :* :D
Odpovědět
FD

František Dvořák

8.9.2023 03:13 Reaguje na Anyr
Velmi hloupé řeči jsou vedeny z tvojí generace. Možná je to tím, že vám asi ten pohlavek chybí. Tvoje generace nechala z důvodu, který jsem uvedl v původním příspěvku, ve státě vymlátit dobytek, moje generace si naopak zbytku po dobytku vážila a používala ho jako jediný způsob, jak udržet půdu v dobrém struturálním stavu, byla plná života a schopna zadržet ohromné množství vody. Takovou po kecech a činnostech tvojí generace, jak dobytek škodí, již dnes nenajdeš.
Odpovědět
Anyr

Anyr

7.9.2023 21:14
A zrovna u zubrů je to podle mě mnohem víc o genetické rozmanitosti, než o počtu jednotlivých zvířat.
Nicméně, i tak je to skvělá zpráva :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.9.2023 19:04
Myslím že Lipno není dobrý nápad. Chtělo by to oboru, v řídkém lese, o ploše aspoň 20km2. No a teprve pak by se viděly výsledky přirozeného vypásání.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist