https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-elektriny-na-burze-v-nemecku-poprve-presahla-700-eur-za-megawatthodinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena elektřiny na burze v Německu poprvé přesáhla 700 eur za megawatthodinu

23.8.2022 13:16 | LONDÝN (ČTK)
Elektrické vedení
Elektrické vedení
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena termínového kontraktu na elektřinu na burze EEX v Lipsku poprvé překročila 700 eur (přes 17 200 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za pondělí si připsala více než 25 procent, přitom teprve před týdnem vystoupila nad 500 eur. K růstu ceny přispívají obavy z omezení dodávek plynu z Ruska. Současná cena je zhruba čtrnáctinásobkem sezonního průměru za posledních pět let.
 

Rusko v pátek oznámilo, že na konci srpna na tři dny přeruší dodávky plynu Nord Streamem 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a který je pro dodávky ruského plynu do Evropské unie hlavní trasou. Ruský státní podnik Gazprom oznámil, že plyn od 31. srpna do 2. září potrubím proudit nebude kvůli údržbě.

"Katastrofa už nastala," konstatoval Thierry Bros, který se na prestižní pařížské vysoké škole politických věd Sciences Po zabývá mezinárodní energetikou. "Myslím, že hlavní otázka je, kdy se vedoucí představitelé Evropské unie proberou," dodal.

Jedno z dosud nejtemnějších varování předložil belgický premiér Alexander de Croo. Evropa podle něj může čelit až deseti obtížným zimám. To by znamenalo trvalý tlak na hlavní ekonomiky, tisíce domácností by se také potýkaly s problémy při placení účtů.

Obavy o ekonomiku stlačily kurz eura vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 20 let, tedy od zavedení jednotné evropské měny ve fyzické podobě. Inflace v EU je přitom na maximu.

Evropa se nachází v nesnadné situaci. Do oficiálního začátku zimní topné sezony zbývá jen něco přes měsíc. Členské státy se snaží naplnit zásobníky, ale jsou stále silně závislé na ruském plynu a jakékoli další omezení dodávek ze strany Ruska by mohlo vést k dodávkám energií na příděl, uvedla agentura Bloomberg.

Ceny plynu v Evropě se v pondělí vyšplhaly na další rekord. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vzrostla o 14,6 procenta a zakončila obchodování na 280,24 eura (přes 6900 Kč) za megawatthodinu (MWh). Před rokem se ještě pohybovala pod 27 eury za MWh.

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (41)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

23.8.2022 18:17
Zakázala bych spekulace s cenou. Zakákazala bych strašení nedostatkem. Vždyť máme všechno. Všichni v EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 19:58 Reaguje na Katka Pazderů
Zakázal bych Evropu a pozval Putlera, aby tu založil Eurasii. Tam je zakázáno vše.
Odpovědět
ZK

Zan K.

25.8.2022 20:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Hmm.. Aby ktomu nedošlo i bez pozvání. Asi rozhodne ona čajná...

Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:28 Reaguje na Katka Pazderů
Na jakém právním základě byste to zakázala????
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.8.2022 00:04 Reaguje na Katka Pazderů
Zrovna energetických surovin a elektrické energie následkem sebevražedné politiky EU fakt dostatek nemáme. A když je něčeho životně důležitého nedostatek a reálně hrozí, že bude ještě mnohem hůř, je obchodování s takovými komoditami mimořádně dramatické. Státní zákazy samozřejmě nic nevyřeší - ty jen na chvíli zametou problém pod koberec.

No a upozornit na to, že "лучше уже было", jak říkal jeden dávný vtip z rádia Jerevan, to není strašení. To je jen opatrné upozornění na neradostné zítřky. Ve skutečnosti to bude mnohem drastičtější pád, než si vůbec dokážeme představit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 06:47 Reaguje na Viktor Šedivý
Zajímavé je, proč máme nedostatk energetických surovin a jakých. Uhlí, ropy, jádra, větru, slunce máme dost, na Jihu ubylo vody, ale to nebude asi žádná tragédie a jediné co schází, je zemní plyn. A ten neschází kvůli nějaké "sebevražedné politice EU", ale kvůli tomu, že Putin proti nám vede energatickou válku. Rád nazývám věci pravými jmény.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 21:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Energetickou válku proti nám vede Evropská komise.

Putin nadále dodává všem, kteří s ním včas uzavřeli dlouhodobé smlouvy - nedodává těm, kteří smlouvy nemají a křičí, že od Rusů nic nechtějí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.8.2022 09:11 Reaguje na Katka Pazderů
Pane bože vy opravdu někde učíte?!
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 22:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Koukám, že máte iluze o českém (vysokém) školství.

Já bych spíš řekl, že podobní od reality odtržení jedinci se budou vyskytovat zejména v takových rezervacích, jako jsou VŠ.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.8.2022 07:31
Proč kolem toho chodíte jak mlsní psi ?

Energetický trh v EU přestal doslova fungovat a místo příznivých cen pro koncové zákazníky generuje čísla , která jsou mimo dosah reálných možností unijních domácností.
EK mlčí anebo problém bagatelizuje, nechce si připustit, že základy energetické politiky EU byly postaveny na písku a stavba na ní se doslova rozpadá před očima.
Tuto loď bláznů s gryndýlem je nutno zapotřebí opsustit "as soon as posssible ". Dál může plout s Hanzlem, Eliášem a dalšími šílenci svému osudu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 10:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takže realita, neboli skutečnost (nechci používat příliš silný pojem pravda):
Putin vyškrtil dodávky plynu do Evropy o 80%, tj. na nějakých 8% spotřeby celkově. Tím nastal gigantický deficit, který se nedá doplnit z neruských zdrojů tak rychle. Slabé místo jsou terminály LNG, které se ovšem narychlo budují (nebo přetahují odjinud?).

Trh samozřejmě funguje, ale hlad po nedostatkovém plynu vyhání ceny nahoru i pro plynové elektrárny, čímž jde nahoru i cena elektřiny.

S nějakým grýndýlem a podobnými pitomosti to nesouvisí vůbec, pro nás je klíčové být v tomhle systému EU, který nás dnes zásobuje plynem, když z Ruska nedostáváme vůbec nic.

"Česko však omezení zatím nepocítilo, do země nadále proudí v jednotlivých dnech 60 až 90 procent obvyklých dodávek, v průměru 34 milionů kubíků denně. Jde o plyn z Norska, Nizozemska a Belgie, který částečně kryje nižší letní spotřebu, částečně jde do zásobníků jako rezerva na zimu."
"Kromě Holandska by Česko mohlo využít dva další nové plovoucí terminály na LNG v Německu – ve Wilhelmshavenu a Lubminu, odkud je přímé napojení na plynovod Opal (tím teče plyn určený i pro Česko). Podle Macenauera mohou být obě zařízení zprovozněna ještě do konce roku 2022".
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-cesko-se-uz-letos-muze-obejit-bez-ruskeho-plynu-cena-bude-extremne-vysoka-210726#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Prostě Evropa dojela na víru, že Putin není gauner a zrůda a za blbost se platí.
A řešení pro nás? Stačí nezmatkovat, neshazovat vládu, nevěřit ruským vohnoutům, že plažením před Putinem se něco vyřeší a spolíhat, že vláda dávkami a sociálním tarifem pomůže nejvíce ohroženým, dokud se situace nevrátí k normálu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
U vás pojem realita, neboli skutečnost v oblasti energetiky je sprosté slovo :-))).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zato vy si pořád myslíte, že kouhouty na Jamalu zavřel zákeřný grýndýl, když se tam připlížil a pod pláštíkem noci rozdal čerpálčikům barely vodky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, zvykám si na to, že to je váš koníček dělat ze sebe hlupáka.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.8.2022 07:42
Ano. Toto je důsledek ekologistické orientace na nespolehlivé OZE, a ještě spolehlivějšího Putina s plynem. Pokud bychom místo Nordstreamů, solárek a větrníků
budovali jaderky, jsme v klidu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.8.2022 09:14 Reaguje na Michal Ukropec
Pozdě bycha honiti, když si dosavadní vlády od plyšáku honily ego,
jak máme dost elektřiny i bez jádra. Teď už to nedoženeme a po
likvidaci uhelek zjistíme, že máme velké prd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 11:01 Reaguje na Břetislav Machaček
My prd a němčouři mají z OZE už dnes polovinu roční spotřeby.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
LZETE hunzlacka spino.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 12:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Které dosavadní vlády, Machacku..... a další, když jste vy chachari všechno prozrali a prochlastali ve stodolni, tak jaksi není za co.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 11:00 Reaguje na Michal Ukropec
A proč nebudujeme jaderky jak na běžícím pásu??
Tendr na další blok v Temelíně vypsal už Nečasova vláda, ale nepolitik hrabiš ho zaseknul a nový za 8 let neráčil ani vypsat.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 11:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolovrátek Hanzl opět lže.

Výběrové řízení na Temelín mu tu byl vysvětlen několikrát.
Proces vypsání výběrového řízení na Dukovany mu byl vysvětlen několikrát.

Pouze ideologický fanatik Hanzl bez elementárních znalostí energetiky je schopen lži opakovat neustále dokola.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:32 Reaguje na Jaroslav Studnička
Muheheheheh bylo mi vysvětleno, že to nezarazil Babiš, protože nebyl premiér, ale ministr financí a prohlásil, že žádnou státní garanci tomu nedá. A ať to Sobotka skrečuje, ten je premiér. Takže za to může Dluhoušek a šlus. Jak dycky.

Vaše "paravysvětlení" je vždy jen konglomerát cypovin.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste si z toho vysvětlení vybrat opět to, co se vám hodí do ideologického krámu...

Výběrové řízení na dostavbu Temelína zrušil ČEZ. Tak jako ČEZ byl zadavatelem výběrového řízení.
Neposkytnutí státní garance bylo vládní rozhodnutí. Klidně mohl premiér rozhodnout jinak, než navrhl ministr financí.
I když v té době byla situace v energetice zcela jiná než dnes.

Faktický proces zahájení výběrového řízení na výstavbu nového bloku v Dukovanech začal před několika lety, tedy za předchozí vlády. Ať se vám to líbí nebo ne, opět to pouze vyvrací vaše ideologické lži.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 13:19 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jako hnidopich jste nepřekonatelný, ale máte tam nesmysly. ČEZ to samozřejmě zrušil, protože nedostal státní garanci a bez toho to postavit nejde. A o té garanci rozhodovalo ministerstvo financí. A bába potřeboval kačáky na svůj biopalivový tunel.

Faktický proces se potácel za vagónů keců, ale rozhodnutí vykopnout Rusy a Číňany padlo po Vrběticích. A bába kličkoval jak vy a vytvářel alibismus až do konce mandátu, nevypsal ani ťok.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, zjistěte si taky někdy fakta, na vaší dojmologii tu není nikdo zvědavý.

Ad Temelín: https://www.denik.cz/ekonomika/pred-rokem-zrusila-cez-vyberove-rizeni-na-dostavbu-temelina-20150410.html

Ad Dukovany: V kličkování jste vy expertem. Jinak pouze blekotáte. Harmonogram přípravy výběrového řízení byl držen. Průtahy vznikly vlivem přijímání zákona č. 367/2021 a následnými vyjednávání o uchazečích. Sama bývalá vláda uznala to, že je nutná politická shoda a tak to nakonec dopadlo. Rusku nebyl zaslán bezpečnostní dotazník. Zaslání bezpečnostního dotazníku bylo za bývalé vlády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 08:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste prostě mistr ve zdůvodňování, proč to nejde. Tohle kličkování mě nezajímá.
Mě zajímá výsledek: Nečas vypsal tendr v roce 2009 a doposud se nic nerozhodlo. Za 13!!!! let! Čus
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 08:32 Reaguje na Pavel Hanzl
A všichni mašlonci pořád bečí, jak máme postavit naši energetiku na cha cha cha JÁDRU!!
Nejsme schopni postavit ani vodu na kafe....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 10:13 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou veřejně dohledatelná fakta narozdíl od vaší dojmologie
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 14:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak napište. Byl ten tendr už dávno vypsaný a tím pádem rozhodnutý? kdo to teda staví a jak je daleko?
Asi mi něco uniklo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to blabolíte hlupáku???
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.8.2022 11:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Babiš jako největší výrobce ekologistických biopaliv a bioplynek měl jiné priority.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:33 Reaguje na Michal Ukropec
Jistě. Rozhodnutí o stavbě jaderky je především politické a loupežník vždy hlásal, že politik není, takže to má totálně v paži.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Von by jeden Temelín nic nevytrhnul, potřebovali bychom ještě dalších 17 až 20.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 12:37 Reaguje na Michal Ukropec
Vopravdu????? A kolik si těch jaderek troufate postavit???
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 12:36
Další ze souhrnných článků, který potvrzuje nejenom moje argumenty a vyvrací lži "energetického experta" Hanzla...

Tedy ve zkratce:
- trh / burza s elektřinou a vliv na ceny v ČR
- vliv Energiewende a Green deal
- zastropování cen el. energie

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-ceny-energii-jsou-likvidacni-pro-domacnosti-i-podniky-volny-trh-selhava-212264#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Mimochodem o zastropování cen el. energie se začíná vyjadřovat již i ministr Síkela:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-ceny-elektriny-na-burze-se-zblaznily-sikela-chce-svolat-unijni-summit-212304#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 08:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
"To se na dodávky levného ruského plynu spolehlo natolik, že plyn dnes Kreml používá jako účinný nátlakový prostředek. Stačí pohrozit omezením dodávek a cena letí vzhůru".
Nejen to, on ten plyn skutečně zavřel, takže dosáhl nedostatku a tím extrémních cen.
Kdo je teda viník? Určitě je to grýndýl? Není to náhodou ten poškozený? Já vím, vy máte vše naopak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 08:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Podle Síkely jde o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení".
Nějaké čecháčkovské zmatkování a vystupování z něčeho to může jen zhoršit.
Putin to měl naplánované velmi pečlivě a dělal na tom 20 let. Navíc se mu podařilo trefit se do ideálních podmínek:
Pocovidové oživení zvyšuje spotřebu energií.
Katastrofální sucha snižují výkon vodních elektráren, navíc i provoz francouzských jaderek.

Tohle dohromady je skutečně vražedný mix a jedinlu cestou je sehnat maximum plynu z neruských zdrojů a postvit k tomu odpovídající terminály. Ty mají fungovat už na podzim, otázka je, jestli to bude stačit.
Samozřejmě rozvášnit odstavené uhláky i německé jaderky je předpoklad nutný, nikoliv dostačující.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 08:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ty články samozřejmě potvrzují můj názor, že gauner Putin se snaží maximálně Evropu poškodit a nejlépe úplně rozvrátit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy tedy dokážete naplácat blábolů, dokonce na to potřebujete 3 příspěvky :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 14:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
A vy jen kličkujete a pořád si nechcete přiznat, že ten gauner je vám milovaná zrůda Putin.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 17:54 Reaguje na Pavel Hanzl
V kličkování jste expert vy soudruhu Hanzle.
Analfabet jako vy nikdy nepochopí elementární základy energetiky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist