https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-emisnich-povolenek-v-eu-vystoupila-na-rekord-blizi-se-ke-100-eurum-za-tunu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na rekord, blíží se ke 100 eurům za tunu

19.8.2022 17:46 | LONDÝN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena emisních povolenek v Evropské unii se dnes vyšplhala na rekordních 99,22 eura (zhruba 2450 Kč) za tunu. Informovala o tom agentura Bloomberg. Upozornila přitom, že elektrárny a továrny v EU nyní v důsledku omezených dodávek zemního plynu více využívají uhlí a ropu.
 

Krátce před 17:00 SELČ se cena povolenek pohybovala v těsné blízkosti 98 eur za tunu. Proti čtvrtku tak vykazovala nárůst zhruba o dvě procenta.

Produkce elektřiny z uhlí vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, takže vyžaduje více emisních povolenek. Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve čtvrtek uzavřela na rekordních 241 eurech za megawatthodinu. Situace na trhu s plynem se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu, na což Evropská unie reagovala sérií protiruských sankcí.

Na další maxima se tento týden v Evropě vyšplhaly také ceny elektřiny. Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektrické energie. Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.8.2022 18:17
V článku schází to podstatné. EK umožnila s povolenkami obchodovat na burze spekulativním kapitálem . Doslova postavené na hlavu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 00:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co je to hen ten onyyy slaninulativni kapitál?????
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 00:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co je to hen ten onyyy slaninulativni kapitál?????
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

19.8.2022 18:54
Cíl ekonomicky zničit Evropu, myšleno EU ( komu to asi prospěje ? ) se plní velmi dobře a všechno jde podle plánu. EP nejsou zdaleka největší problém.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 00:12 Reaguje na Václav Hellebrand
Víte, jak se jednoduše pozná lidský odpad a sajrajt, který se navíc chlubí tím, že jeho matka byla prostitutka???? VRESTI OTAZKU.....KOMU TO PROSPEJE......A co je vám do toho, komu co prospěje????? Proč neděláte to, co by prospělo vam?,,,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2022 07:54 Reaguje na Václav Hellebrand
Myslím si, že se dost silně neplní.
Na plynu se měla Evropa rozhádat a rozeštvat mezi sebou, měly tu už vládnout páté kolony národovců (Le Penová, Salvini, Orbán, Kotleba, Okamura, Schroder atd. atd.) a Ukrajina měla být dávno Ruskou kolonií.
Už měly dunět ruská děla v Pobaltí i v Polsku a naše Okamurova vláda se měla plazit v Moskvě a podepisovat vazalské smlouvy a děkovat za "osvobození od teroru liberální demokracie a vykořisťování EU".
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist