https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-ojetych-elektromobilu-je-proti-autum-se-spalovacim-motorem-dvojnasobna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena ojetých elektromobilů je proti autům se spalovacím motorem dvojnásobná

26.6.2023 01:15 (ČTK)
Foto | Ed Harvey / Unsplash
Průměrná cena nabízených ojetých elektromobilů na českém trhu je proti stejně starým vozům se spalovacím motorem více než dvojnásobná a dosahuje 999 000 Kč. Počet elektromobilů na trhu ojetých aut se letos meziročně zvýšil o 129 procent a jejich podíl v inzerci dosahuje 0,83 procenta nabídky, což znamená, že zhruba každé 120. prodávané ojeté auto má čistě elektrický pohon. Vyplývá to z analýzy společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním vozidel.
 

Průměrné stáří elektromobilů se pohybuje okolo 3,5 roku a průměrný nájezd vykazuje hodnotu 23 710 kilometrů. Více než 48 procent těchto aut má uvedený český původ a téměř 25 procent je dovezeno z Německa.

Nejčastěji jsou mezi auty na elektrický pohon zastoupené vozy značky BMW s podílem 17,5 procenta, na druhém místě je Tesla s 15,2 procenta. Třetím nejprodávanějším elektroautem je Škoda s 13,3 procenta trhu, následovaná Volkswagenem. Mezi elektromobily se vyskytují často luxusní značky vozů, což žene průměrnou cenu těchto aut nahoru. Například vozy Porsche tvoří čtyři procenta nabídky a přitom dosahují průměrné ceny 2,799 milionu Kč.

Hlavní obava řidičů je u elektromobilů podle partnera EY pro automobilový průmysl Petra Knapa vždy ze stavu baterie a tedy reálné užitné hodnoty vozu. Klíčové je tedy mít možnost věrohodně potvrdit skutečný stav kapacity baterie a způsobu jejího předchozího užívání. "Rychlý technický vývoj v parametrech elektrických aut pak činí těžko odhadnutelnou budoucí zůstatkovou hodnotu vozu. Neočekávatelné skokové změny v zůstatkové hodnotě mohou ale v dalších letech potkat různé pohony," dodal.

Podle ředitele Cebie Martina Pajera je důležité, aby prodávaný elektromobil nebyl po vážnější havárii, protože ta může mít mnohem větší dopad než u aut se spalovacím motorem. Špatně opravený elektromobil může ve svém důsledku i začít hořet a ohrozit posádku na životě i při běžném provozu.

"Opravené elektromobily po haváriích mohou být potenciálně nebezpečné, pokud nedojde k výměně baterie, jejíž cena často přesahuje polovinu hodnoty nového auta. Pokud dojde k vnitřnímu poškození baterie, nemusí být poškození na první pohled znatelné a baterie může i v opraveném autě nějakou dobu fungovat, v tom případě ovšem může jít o časovanou nálož - po několika týdnech může dojít v baterii díky vnitřnímu poškození ke zkratu a požáru," dodal Pajer.

V Česku se za pět měsíců letošního roku prodalo 2359 nových elektromobilů, což je meziroční nárůst o 79 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.6.2023 06:08
A kupuje ty elektrický ojetiny někdo ?
Odpovědět
pk

pepa knotek

26.6.2023 07:06 Reaguje na smějící se bestie
třeba pro tchýni a je to zcela legální a beztrestné
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 09:19 Reaguje na smějící se bestie
Asi výrazně, jinak by ceny šly dolů.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

27.6.2023 11:53 Reaguje na Pavel Hanzl
👍😂
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.6.2023 07:40
Očekávám do pár let černé skládky baterií v lesích. To bude paráda, bedla u baterie ...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.6.2023 09:41 Reaguje na Michal Uhrovič
Baterka elektromobilu není startovací baterka auta a jenom tak snadno nejde vyměnit. Musí se na ni napojit a s vlastním elektronickým systémem elektromobilu sladit, aby spolu komunikovaly, elektronický battery manažment a k tomu další systémy, systém chlazení, který bývá kapalinový, systém ohřevu článků baterky, systém hlídání havarijních teplot každého článku baterky atd. Plus navíc tam je nebezpečná stejnosměrná napětí s velmi vysokými proudy, které mohou zabít mnohem snadněji než běžné napětí 230 V z elektrické sítě. Opominutelné není ani možnost, že při nějakém náhodném zkratu ta baterka vydá velmi vysoké proudy a tím velmi vysoký výkon, který může ve vteřině rozjet intenzívní požár.
Zkrátka potřebné kvalifikace pro výměnu baterky elektromobilu za novou jsou tak vysoké, že člověk, který to slušně umí, snadno dosáhne na tak vysokou mzdu, že nebude mít zapotřebí si kvůli úsporám tu baterku měnit načerno v garáži samodomo a tu starou potom hodit do lesa. Zvláště když baterka je tak velká a cenná, že není ekonomický problém ji osadit nějakými identifikačními chipy, a podle nich potom vystopovat elektromobil, kde ta baterka původně byla a odpovědného majitele, který tu baterku tam vyhodil. Zvláště když se dokonce kvůli zhodnocení technického stavu a tím rizika vzplanutí baterie může snadno legislativou prosadit i průběžné snímání podmínek, za jakých se ta baterka a eletromobil používá.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.6.2023 11:11 Reaguje na Radim Polášek
zase se servisy nažerou a zákazník bude jen čumět, co za ty servisy vysolí...zkrátka k nezaplacení.

Takže se vlastně nic nezmění
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 09:21 Reaguje na Radim Polášek
Lexus nabízí batrii s nájezdem milión kilometrů, asi kecají, ale být to polovina, je to celá životnost auta. Už před dvěma roky Musk něco takoevého sliboval, jak to dopadle nevím. Každopádně se u auta baterie měnit nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

27.6.2023 12:04 Reaguje na Michal Uhrovič
Nesmíte soudit ostatní podle sebe...
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.6.2023 08:40
v současné době jsou elektromobily v držení bohatých lidí (a firem), které nemají problém "kupovat opici banány", tj. dopřát elektromobilům pořádný servis a které ani nenapadne něco flikovat doma nebo provozovat něco polofunkčního. a ani je nenapadne kupovat ojetý elektromobil vyžadující zásadní opravu či repasi.
a podívejte se na vesnici na tu plechovou kavalerii traktorů z šedesátých let (jak továrních tak podomácku sestavených z několika vraků), které vozí dřevo o vyorávají bandory a na rezavé stodvacítky a favority provozované "kolem komína", servis to nevidělo nikdy. hoří to? nehoří. benzín/nafta jsou sice hořlaviny, ale to už musí bejt aby stroj začal hořet. a aby začal jakkoli starý pojízdný vrak hořet sám od sebe o půlnoci v garáži, to bez zločinné přípomoci moc nejde.

a teď si představte, že Lojza Vomáčka, který s Vámi bydlí v bytovce, která má v parteru garáže, bude dohnán k elektromobilitě, jeho favorit shnije a neprojde technickou, a on bude potřebovat v zimě v létě jezdit na směny do montovny, a tak si koupí bouraný ojetý elektromobil, nějak ho podivně sflikuje a bude jej nabíjet ze zásuvky v garáži z elektroinstalace v hliníku ze 70. let. a vy budete o dvě patra výš klidně spát.

jen si vzpomeňte na tu hysterii s mobilními telefony co hořely, a to bylo, jestli si správně vzpomínám, baterka asi 50 gramů a okolo 2000 miliamperhodin na 5 voltech, čili tedy 2*5=10 watthodin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 09:26 Reaguje na Lukas B.
Ta hysterie s mobily byla stejná, jak dnes s bateriemi do auta. A kde je? Tak tohle dopadne stejně.
Ten stejný Vomáčka u vás bude bastlit benzínového favorita a musí mít u toho vždy zapáleného čvaňháka....to samý. Jen benzín hoří x násobně prudčeji a má daleko vyšší výhřevnoast.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.6.2023 21:54 Reaguje na Pavel Hanzl
No tak Vomáčka jaksi může ovlivnit , zda bude kouřit a něco tak zapálí.
Jak ovlivníte vy, zda ekoauto začne hořet u superchargeru nebo doma u wallboxu ? Co kuna a hlodavci ?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.6.2023 09:27
To je logické, že ceny ojetých elektromobilů jsou vyšší. Jednak je elektromobil výrazně dražší už jako nový a jednak lidi, co nyní používají elektromobily nesmrdí korunou a proto se zbavují elektromobilů zhruba ve stejnou dobu jako u klasických aut, když už jsou na obzoru technické potíže auta. A starosti s nimi včetně vysokých cen za opravy už přenechávají budoucím majitelům. A to je u elektromobilu spíše ještě dříve než u auta se spalovacím motorem. I když je tak mobilita vyjde dráže, prostě na to mají.
A ta vyšší pravděpodobnost technických a ekonomických komplikací přichází u elektromobilu výrazně dříve než u aut se spalovacím motorem. Už proto, že klasické auto se spalovacím motorem odstavené v garáži nebo na aprkovišti je v podstatě nečinné a při běžné intenzitě provozu se doba odstavení auta prakticky nezapočítává nebo u nejnovějších aut jen trochu stárnutím elektorniky, do doby životnosti auta.
Zatímco u elektromobilu se doba, kterou auto stojí a nejede do životnsoti auta výrazně započítává. A to hlavně stárnutím lithiových baterií, případně možností jejich vzplanutí. I když se zrovna při stání auta ty baterie nenabíjejí. A potom výrazně vyšší úrovní využívání elektroniky při stání auta na různé procesy a u baterie i mechanickými či fyzikálními procesy, chlazením baterie chladicí kapalinou při vysoké venkovní teplotě nebo naopak ohřevem baterie při příliš nízké venkovní teplotě.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

26.6.2023 20:57 Reaguje na Radim Polášek
Průměrný nájezd 23 000km za 3,5roku, to je cca 7000km ročně.Pro mě z toho plyne, že majitelé tato auta považovali za nekomfortní, koupili si je jako hračku na zkoušku a protože se neosvědčila, poslali ji se ztrátou do světa.Kdo bude prodávat spalovák s nájezdem 23000km?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 09:32 Reaguje na Jarda Bobr
V tom máte asi pravdu, ale proč to nastává?
Elauto je nutno používat na to, na co je vhodné a mít zajištěno levné nabíjení. Ideálně na městské a kratší pojížďky, (třeba do 300km denně) s nabíjením doma ze střešní fve. Kdo si koupí elektroauto a vyrazí s ním na dovolenou do Řecka, je jen truba.
Odpovědět

Radek Čuda

27.6.2023 15:32 Reaguje na Pavel Hanzl
A co mají dělat ti, co holt na víc jak jedno auto nemají? A například na Teslu, které mají ten dojezd už poměrně slušný také ne?

Tím nechci říct, že pro mnohé použití, klasicky jak sám píšete, není ten e-mobil fakt optimální volbou, ale mít takto strukturovaný vozový park může mít nějaké větší firma, rozhodně ne jednotliví občané/rodiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 15:56 Reaguje na Radek Čuda
Ti na dlouhé štrteky většinou nejezdí a pokud ano, tak si půjčí, pokud jezdí pořád, elektriku si nepořídí. Taky si nekoupíš stěhovák, když se stěhuješ jednou za pět let.
Odpovědět

Radek Čuda

27.6.2023 16:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Z pohledu dojezdu e-mobilu je dlouhá štreka i zajet si do Pece na lyže, o Alpách nebo moři ani nemluvě. A ne, tam se nejezdí co pět let let ... teda vy možná jo.
A s tím půjčeníním je to taky dobrý ... od koho, co a popřípadě za kolik?

Navíc konkrétně v létě jezdí autem na dovolenou ve značné míře ti, co si nemohou dovolit někam letět a díky tomu autu je ta dovolená vyjde ještě relativně levně. Ti na ten e-mobil stejně nemají a mít jen tak nebudou.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

27.6.2023 12:18
Nejprodávanějším autem na světě bude letos TESLA Y. Alespoň podle výsledků 1Q to tak vypadá. Elektromobil zvítězí i nad spalováky. Po přečtění diskuze to ale vypadá, že jejich kupci jsou asi momentálně zaostalí nebo co...., ne? Odkazují baterie po lese, s autem nedojedou ani na krátký výlet a 2x do roka jim auto shoří, jejich ojetá auta nikdo nechce a oni je vytrvale a úspěšně prodávají za dvojnásobek ceny spalováku. Prostě cvoci.
Odpovědět

Radek Čuda

27.6.2023 15:27 Reaguje na Pavel Hájek
Může se snadno stát, že po technické stránce e-mobily budou lepší. V mnoha parametrech tomu tak ostatně již je. Nic to ale nemění na tom, že jsou prostě drahé jak kráva, zejména pokud to nemají být hrůzy typu Dacie Spring (a jinak nic proti D jako takové), a že pro značnou část populace budou ještě dlouuho cenově zcela mimo mísu. Konkrétně ten Y je i po tom posledním snížení cen furt za víc jak mega. To fakt není nic, co by si mohl jen tak někdo pořídit.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 15:57 Reaguje na Radek Čuda
Pod megáč je už velmi silná sada elektromobilú snad od všech firem
Odpovědět

Radek Čuda

27.6.2023 16:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Pod mega se samozřejmě nové e-mobily sehnat dají, ale bohužel stojí do značné míry za prd, zejména co se dojezdu týče. A dát "jen" 850-900 litrů za něco s dojezdem ... papírovým ... okolo 300 km je fakt výhra.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

27.6.2023 17:25 Reaguje na Radek Čuda
Nic to nemění na tom, že eauto TESLA bude nejprodávanějším autem na světě. A asi víte, že čím víc eaut se bude chrlit tím půjde cena dolů. Já na něj také nemám. Ale brečet nad tím nebudu a házet na ně špínu, když jejich prodeje rostou a za pár let se už jiná než elektrická prodávat nebudou, mě přijde směšné. Pardon. Jinak víte, že jedna obří čínská automobilka už loni ukončila výrobu aut se spalovacími motory? Bez nějakých kvót. Čistě proto, že ví, že o ně nebude zájem.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.6.2023 22:03 Reaguje na Pavel Hájek
Pokud pan Hanzl doladí výrobu syntetických paliv, tak se spalováky nehnou. Zatím nemá čas, ladí elektrolýzu a recyklaci fotopanelů
Odpovědět

Radek Čuda

29.6.2023 14:24 Reaguje na Pavel Hájek
Tesla není auto, Tesla je značka. A její modely si vedou letos dobře, to zase jo!!! Ale furt má Tesla k neprodávanější ZNAČCE hodně daleko a když se podíváte na tenhle přehled, tak e-mobily, zde tedy primárně ta Tesla, ten podíl mají furt nijak zářný.

https://www.caranddriver.com/news/g43553191/bestselling-cars-2023/

Plus je nutno vzít do úvahy, že velký podíl na tom má opakované festovní zlevnění modelů a je otázkou, jak moc se to Muskovi pokud jde o ziskovost firmy vyplácí a jak dlouho je to udržitelné. A samozřejmě cena i přes to zlevnění je furt okolo 55 litrů, což tedy lidovka není ani omylem ... a ve Státech tuplem ne.

Třeba VW si rozhodně nijak nepíská ... a ani neprodává ... https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/poptavka-po-elektrickych-volkswagenech-vazne-automobilka-mus/r~0fb3213615a911eeba63ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist