https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-plynu-v-evrope-poprve-od-zacatku-srpna-klesla-pod-200-eur-za-megawatthodinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena plynu v Evropě poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur za megawatthodinu

9.9.2022 00:46 | AMSTERODAM (ČTK)
Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh včera poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur (téměř 5000 Kč) za megawatthodinu (MWh). Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce po poledni ztrácela zhruba osm procent na 196 eur za MWh. Stále však zůstává mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 30 eur za MWh.
 

Ministři energetiky členských zemí Evropské unie budou na páteční mimořádné schůzce jednat o řešení vysokých cen energiíí. V srpnu se cena plynu pro evropský trh vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, vzhůru ji letos tlačí omezování dodávek z Ruska. Zdražování plynu vedlo i k prudkému růstu cen elektřiny.

K poklesu cen plynu v posledních dnech přispívají zejména příznivé údaje o vývoji zásob plynu v Evropě. Ratingová agentura Fitch tento týden uvedla, že kroky EU zahrnující zvyšování alternativních dodávek plynu a plánované snížení spotřeby o 15 procent by měly pomoci odvrátit akutní nedostatek plynu.

K novému terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven dnes dorazil první tanker s plynem. Podle energetické společnosti Gasunie už posádka plavidla zahájila vykládku. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.9.2022 07:08
Je to dobrý, karta se už obrací jak sem píšu dlouhodobě. Čekal jsem to daleko později, ale EU je velmi akční a schopná spojit síly a vyřešit naprosto fatální problém, který měl potenciál ji rozbít a zničit, jak byl plánován i proveden.
Odpovědět
me

meluzína

9.9.2022 10:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechápu co je dobrý? Mohl byste to nějak upřesnit? Právě řeším ceny energií na příští rok. 2022 cena 540czk/mwh, dnes doručené nabídky na rok 2023 kolem 5000czk/mwh. Mohl byste to dobrý nějak víc rozvést? V kalkulačce to vychází z měsíční letošní zálohy 10.000czk na 100.000czk měsíčně v roce 2023. Ráda bych řekla že jsou to absurdní čísla, ale tohle už není ani absurdní...
Asi patříte mezi lidi kteří na tomhle vydělávají a potom to vaše dobrý chápu, plné koryto je vždycky dobrý.
Lidi si vždycky poradí, třeba začnou zase babky chodit s nůši do lesa, aby si zatopili. Pro některé firmy konečná - zavíráme, pro zaměstnance výpovědi a nástup na ÚP, protože si ani při nejlepší vůli nedokážu přestavit kolik zákazníků si koupí třeba auto za 7mega místo za 700t.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2022 10:34 Reaguje na meluzína
Putin proti Evropě zahájil dost likvidační válku, kterou měl velmi pečlivě a dlouhodobě připravovanou. Tu energetickou zahájil loni touhle dobou, tu ostrou na Ukrajině v únoru.
Zatím stále útočil, šachováním a vydíráním vyhnal cenu plynu do absurdních výšek a počítal s tím, že Evropa se rozhádá a zkolabuje a pak ji zmasakruje jak Ukrajinu.
Jenže Evropa není blbá, drží pospolu, mohutně podpořila Ukrajinu a dnes se karta obrací. Ukrajinci útočí a k nám jde stále více plynu z neruských zdrojů. Vyhrát takovou válku (začátek připomíná 2.světovou) není rozhodně ajnfach a prakticky jakákoliv cena je nízká proti tomu, co by tu nastalo, kdybychom prohráli.

Je velmi dobré si najít, co sám Putin říká, co nám slibuje a jaké má cíle.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 13:56 Reaguje na meluzína
Soudružkoé meluzino, vratte se do páté třídy, a zopakujte si vlastivědu......tam se učilo, že plyn je NEOBNOVITELNÝ zdroj, a jeho zásoby na planetě jsou KONEČNÉ. Pokud se Vám zdá, že ta cena je vysoká, tak si kupte pár veluciperů s dynamem, posaďte na každý maníka, dejte mu minimální mzdu, zaplatte za něj SP+ ZP a dan ze mzdy, a tázem Vám vyjde, že reálná cena za energii je dost přes 200 Kč/ Kwh......takže pokud tyhle ceny považujete za vysoké, pak vězte, že reálné cdeny jsou ještě mnohem vyšší, paní velkopodvodnikatelko, a příživnostnice.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 14:00 Reaguje na meluzína
No, soudružko, je asi zřejmé, že auto je na rozdíl od Vašeho pseudoproduktu výrobek s vysokou přidanou hodnotou, kde cena za energetické vstupy hraje marginální roli....protože stejně tak, jako Vám, se zdražilo i automobilkám, a ty zdražily tak max o 10 procent. Takže nevážená soudružko, naučte se podnikat civilizovaně, nikoli postbolševicky energeticky plýtvavě.......mimochodem......Vaše konkurence problémy nemá, nebo je předmětem Vašeho podnikání nějaký zbytný aušus???? Krom toho, kdybyste opravdu byla schopná podnikatelka, tak prostě se chopíte příležitosti, a vysokých cen energií využijete třeba tak, že nějaké buzdete produkovat.....na to jste ovšem moc líná, že?
Odpovědět
me

meluzína

9.9.2022 14:37 Reaguje na Darth Bane
Soudruhu, pořiďte si kalkulačku, protože podle úrovně vašich příspěvků vidím, že počty nedáváte. Přeji vám hodně štěstí s obsluhou a nepropadejte panice když to nepůjde, jestli zvládnete přečíst souvislý text, tak návod k obsluze je vždy přiložen (je to ten papírek s tiskacími písmeny a obrázky).
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 15:00 Reaguje na meluzína
Soudružko, já mám 5 semestrů matematiky na VŠ, a většinu té matematiky kalkulačka nedává. To vy jste nedochodila ani pátou třídu ZŠ, kde se učilo, že energie z neobnovitelných zdrojů je historické privilegium. Podvodnikejte v nějakém oboru, který neobnovitelné zdroje nevyžaduje, zkuste třeba pásk kozy.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 15:01 Reaguje na meluzína
Máte skvělý business plán, zkuste třeba ty kalkulačky vyvíjet a vyrábět....náklady na energetické vstupy jsou u tohoto typu podnikání zanedbatelné.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 15:03 Reaguje na meluzína
Vaše špinavé lži, že auta zdražila ze 700 tis na 7 mil nemá cenu komentovat, na vaše bučení, trkání a houpání zvoncem pod krkem není nikdo zvědavý.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 14:02 Reaguje na meluzína
SAmozřej,ě že babky budou chodit na šišky, když jsou všechny ostatní zdroje vyčerpané, a babky kromě toho, že za celý svůj život vydrancovaly většinu energetických surovin, žádné další alternativní zdroje nevytvořily.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist