https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-potravinarske-psenice-klesa-diky-dohode-o-vyvozu-ukrajinskeho-obili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena potravinářské pšenice klesá díky dohodě o vývozu ukrajinského obilí

23.7.2022 01:29 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena potravinářské pšenice klesá díky dohodě, která má umožnit vývoz ukrajinského obilí. Na burze Euronext v Paříži se v pátek ve večerních hodinách tuna pšenice prodávala za zhruba 327 eur (asi 8000 Kč). Oproti čtvrtečnímu závěru tak ztrácela téměř sedm procent. K jejímu poklesu přispívají rovněž vyhlídky na vysokou úrodu.
 

Cena pšenice prudce vzrostla koncem února, což byla reakce na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Tehdy zhruba z 265 eur za několik dnů vystoupila těsně pod 400 eur za tunu, po krátkém poklesu pak v polovině května zdolala hranici 450 eur za tunu.

Dohodu, která umožní vývoz ukrajinského obilí, zprostředkovanou OSN a Tureckem dnes podepsali zástupci Ruska a Ukrajiny. Má umožnit vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů, které jsou nyní zablokované v důsledku ruského útoku proti sousední zemi. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také generální tajemník OSN António Guterres a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Na burze v Chicagu se pšenice prodává za zhruba 7,7 USD za bušl (27,2 kg), což je v přepočtu zhruba 6800 Kč za tunu. Za den tak vykazovala pokles o téměř pět procent. K nižší ceně přispívá slabší poptávka a předpoklad dobré sklizně v Severní Americe.

Ukrajina je klíčovou zemí pro pěstování obilovin, ruská invaze ale komplikuje sklizeň a hlavně vývoz těchto komodit. Ruská vojska podle západních médií blokují důležité vývozní přístavy v Černém moři, ničí důležitou přístavní a dopravní infrastrukturu, likvidují obilná sila a nelegálně si přivlastňují ukrajinské zemědělské produkty. Moskva dříve tvrdila, že Kyjev musí nejprve odminovat pobřeží, aby lodě mohly oblastí bezpečně proplouvat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

23.7.2022 11:54
Jsem jen zvědav, zda se to projeví na ceně pekařských výrobků a rovnou si odpovím- neprojeví. Momentální výkupní cena pšenice krmné byla dnes ráno na 6800 Kč/t a potravinářské na 7000Kč/t. Líbí se mi, jak naše sdělovací prostředky píšou, že zemědělci zdražili- zemědělci zdražili prdlajs, protože ti na to mají vliv naprosto žádný. Cena pšenice půjde dolů ještě víc, ale ceny pekařských výrobků zůstanou stejné, rovněž tak ceny hnojiv, osiv, nafty a ochranných prostředků.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.7.2022 14:19 Reaguje na pavel peregrin
Přesně 1+
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2022 14:34 Reaguje na pavel peregrin
Jo, jo, za hrabiše bylo líp. Když zdědil zdravou ekonomiku a měl z čeho krást.....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.7.2022 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Zdědil zdravou ekonomiku, tak to jo.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

24.7.2022 15:25 Reaguje na pavel peregrin
světové burzovní Ceny pšenice a ropy už jsou níž než byly koncem ůnora.
Nicméně se nedá čekat že by to novináři vzali na vědomí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist