https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-na-jezere-loch-ness-chysta-velke-patrani-po-slavne-prisere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum na jezeře Loch Ness chystá velké pátrání po slavné příšeře

5.8.2023 17:27 | LONDÝN (ČTK)
Hrad Urquhart na jezeře Loch Ness.
Hrad Urquhart na jezeře Loch Ness.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Centrum lochneské příšery ve Skotsku vyzvalo zájemce, aby se zapojili do největšího pátrání po bájném monstru od 70. let minulého století. Nové pátrání je naplánováno na víkend 26. a 27. srpna a budou při něm využity moderní technologie, jako drony, které vytvářejí termální snímky a které budou prohledávat vodu "způsobem, jaký tu ještě nebyl", uvedla agentura AP.
 

Středisko Loch Ness Centre se nachází ve starém hotelu Drumnadrochit, kde v roce 1933 manažerka Aldie Mackayová oznámila spatření vodní příšery v jezeře Loch Ness. Odstartovala tak trvalý celosvětový zájem o hledání nepolapitelné příšery. Za tu dobu se objevila řada teorií a vysvětlení původu tvora, včetně toho, že to může být prehistorický mořský plaz plesiosaurus, obří úhoř nebo dokonce plavající cirkusový slon.

Centrum uvedlo, že jeho tým nasadí do hledání drony vybavené infračervenými kamerami, které budou pořizovat termální snímky vody ze vzduchu. K detekci akustických signálů pod hladinou použijí pátrači hydrofon. Dobrovolníci, kteří se akce zúčastní, budou mít za úkol sledovat případné pohyby ve vodě a dostanou od odborníků pokyny, na co mají dávat pozor a jak zaznamenávat svá zjištění.

Alan McKenna z dobrovolnického výzkumného týmu Loch Ness Exploration uvedl, že doufá, že se podaří inspirovat novou generaci nadšenců pro lochnesku. "Připojením se k tomuto rozsáhlému pozorování hladiny budete mít skutečnou příležitost osobně přispět k této fascinující záhadě, která zaujala tolik lidí z celého světa."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

6.8.2023 08:42
asi potřebují nějak zvýšit návštěvnost
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist