https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-vice-tridi-elektroodpad-loni-odevzdali-temer-17-tisic-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi více třídí elektroodpad, loni odevzdali téměř 17 tisíc tun

10.5.2019 00:15 (ČTK)
V přepočtu na jednoho obyvatele REMA nasbírala přibližně 1,57 kilogramu nepoužívaných elektrozařízení. Nejčastěji lidé do sběru odevzdávali velké domácí spotřebiče - pračky, myčky, sporáky nebo varné desky. / Ilustrační foto
V přepočtu na jednoho obyvatele REMA nasbírala přibližně 1,57 kilogramu nepoužívaných elektrozařízení. Nejčastěji lidé do sběru odevzdávali velké domácí spotřebiče - pračky, myčky, sporáky nebo varné desky. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Češi se zlepšili ve sběru vysloužilého elektrozařízení, k recyklaci ho loni odevzdali v meziročním srovnání o devět procent více, a to 16.672 tun. Nejvíce třídí pračky, myčky, sporáky, nejméně světelné zdroje. Vyplývá to ze statistik společnosti REMA Systém, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení. Nová pravidla sběru elektroodpadu upravuje návrh nového zákona o odpadech, který je nyní v připomínkovém řízení.
 

V přepočtu na jednoho obyvatele REMA nasbírala přibližně 1,57 kilogramu nepoužívaných elektrozařízení. Nejčastěji lidé do sběru odevzdávali velké domácí spotřebiče - pračky, myčky, sporáky nebo varné desky. Více než šestatřicetiprocentní podíl na sběru elektra podle REMA měla zařízení informačních technologií, tedy telefony, počítačové myši, tablety, klávesnice a kalkulačky. Nejméně skončilo ve specializovaném odpadu světelných zdrojů, které patří k nejlehčím elektrozařízením.

"Nižší čísla sběru u malých a lehkých elektrozařízení i nadále potvrzují, že se lidé mnohem rychleji zbavují velkých nefunkčních přístrojů, pro které není u nich doma místo," řekl generální ředitel REMA David Vandrovec. Dodal, že menší výrobky, jako jsou třeba mobilní telefony, elektronické hračky, žárovky nebo zářivky, lidé častěji schovávají doma v šuplíku, nebo je vyhazují do směsného komunálního odpadu.

Stejně jako loni byli ve sběru elektroodpadu nejaktivnější obyvatelé Plzně, nejhorší výsledky měla Vysočina. Sběr elektroodpadu vzrůstá každoročně, v meziročním srovnání let 2016 a 2017 šlo o pětiprocentní nárůst.

Z posledních zveřejněných dat za rok 2016, které zveřejnilo loni ministerstvo životního prostředí, vyplývá, že REMA měla z deseti skupin elektrozařízení největší podíl na trhu u čtyř z nich, například u zařízení informačních technologií a telekomunikační zařízení. V dalších třech skupinách, třeba u velkých domácích spotřebičů, byla na druhém místě.

Nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností, který je součástí velkého zákona o odpadech a nyní v meziresortním připomínkovém řízení, navrhuje zavedení několika nových pravidel pro sběr. Jde například o povinnost kolektivních systémů zajistit místo zpětného odběru, pokud je o to obce požádají. Záležet bude na počtu obyvatel. Obce s více než 1500 obyvateli mají mít kontejnery na baterie a akumulátory, obce nad 2000 obyvatel kontejner na elektrozařízení a každá obec s pověřeným obecním úřadem sběrné místo na pneumatiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

10.5.2019 11:17
Ještě, že MŽP (potažmo ČR) dala akreditaci společnosti REMA (jinak by ty statistická čísla, asi nebyla, tak optimistická), akorát tuším průšvih až se provalí, jak těch čísel REMA dociluje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist