https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-borovice-ze-zatopene-obce-chudobin-vyhrala-titul-evropsky-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká borovice ze zatopené obce Chudobín vyhrála titul Evropský strom roku

17.3.2020 17:00 | BRNO (Ekolist.cz)
Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady získala vyhrála anketu Evropský strom roku 2020. Místní obyvatelé se prot zavázali vysázet do okolí Vírské přehrady 47 226 stromů - jako počet získaných hlasů.
Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady získala vyhrála anketu Evropský strom roku 2020. Místní obyvatelé se prot zavázali vysázet do okolí Vírské přehrady 47 226 stromů - jako počet získaných hlasů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Vůbec poprvé v desetileté historii ankety Evropský strom roku míří prestižní titul do České republiky. Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady získala 47 226 hlasů a nechala ostatní soupeře daleko za sebou. Místní obyvatelé se zavázali stejný počet stromů vysázet do okolí Vírské přehrady.
 

Stříbro putuje do Chorvatska, kde jinan z Daruvaru vybojoval 28 060 hlasů, těsné třetí místo slaví v ruské Kalmycké republice, tamní Osamělý topol získal 27 411 hlasů. Celkově se letos v populární anketě sešlo 285 174 hlasů. Uzavření evropských hranic přesunulo vyhlášení do online prostoru, celkové výsledky i záznam z vyhlášení nabízí web www.evropskystromroku.cz.

„Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat šestnácti evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa, které mohou nyní sledovat a sdílet mezi sebou fanoušci stromů bez ohledu na hranice a karantény,” uvádí Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním pořadatelem ankety.

Anketa Evropský strom roku chce posílit zájem lidí o příběhy, které se dají z krajiny vyčíst. 350letá Chudobínská borovice si získala přízeň desetitisíců lidí právě svým příběhem. Roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady a své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Borovice je tak působivým důkazem vysoké odolnosti vůči působení člověka i změnám klimatu.

Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. Tak si místní nejspíš vysvětlovali zvuk silných větrů vanoucích svrateckým údolím.

„Účast v anketě Evropský strom roku 2020 nám přinesla ohromné množství příjemných zážitků. Tím prvním z nich byla příležitost zúčastnit se tohoto prestižního klání, ve kterém bylo veřejnosti představeno šestnáct nádherných stromů se zajímavými příběhy. Dalším krásným zážitkem byl samotný průběh ankety, zájem ohromné spousty lidí o hlasování i o další aktivity. Tímto děkujeme Nadaci Partnerství za deset let úspěšné práce na poli popularizace ekologického vzdělávání,“ shrnuje pocity z klání starosta Víru Ladislav Stalmach, který spolu s dalšími strom do soutěže přihlásil.

S oficiálním příchodem jara se šance na zisk populárního titulu otevřou novým zájemcům. Od 21. března budou moci jednotlivci, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí, nominovat své oblíbené stromy prostřednictvím portálu www.stromroku.cz. Z nich pak porota vybere dvanáct, mezi kterými se v online hlasování rozhodne, kdo bude zastupovat Česko v dalším ročníku evropské soutěže.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist